Extraliga play-off: Velké bitvy na úvod! Oceláři zvládli nájezdy. Mistr udolal Vítkovice

Třinec - Že bude letošní play-off pořádná bitva ukázaly hned úvodní dva duely. Jak v Třinci, tak ve Vítkovicích se šlo do prodloužení. Oceláři si první bod série připsali na úkor Pardubic až v nájezdech. Kometě vystřelil výhru Marcel Haščák.

Hokejoví fandové v Třinci a Vítkovicích dnes sledovali první dva duely play-off. Oceláři přivítali nepopulární Pardubice, které mají ve vyřazovacích bojích proti Třinci obvykle navrch. Do Vítkovic, které se ve čtvrtfinále představují po čtyřech letech, přijela na první dvojzápas mistrovská Kometa.

V Třinci se dlouho čekalo na branku

Ve Werk Areně se dlouho hrál pozorný hokej, který dával útočníkům pouze minimum prostoru. Hned v první minutě měl sice velkou příležitost domácí Dravecký a na druhé straně trefil Sýkora tyč, ale gól ne a ne padnout. Po dvou třetinách tak byl stav duelu mezi Třincem a Pardubicemi 0:0.

Možná trochu zklamaní fanoušci si na své přišli v úvodu posledního dějství. Nejprve využil nahození Svačiny Jiří Polanský, aby o minutu a 25 vteřin později srovnal Matěj Beran. Člen čtvrté pardubické formace se stal ještě větším hrdinou v čase 53.05, kdy vsítil svou druhou branku.

Domácí se ale nedali a odpověděli z přesilové hry nařízené za faul Sachy Treille. Puk za záda Kacetla dopravil David Cienciala. A tak se zaplněná třinecká arena mohla těšit na šesté prodloužení z posledních deseti vzájemných zápasů a nejen na to, protože v konečném důsledku došlo až na samostatné nájezdy.

Tehdy přišla chvíle pro oba gólmany. Domácí Hrubec i hostující Kacetl předvedli skvělé zákroky, ale z minisouboje vyšel nakonec vítězně třinecký strážce svatyně, který inkasoval pouze z hole Petra Sýkory. Na druhé straně se prosadili Jakub Petružálek a Martin Růžička. Úvodní bod série tak zůstal v Třinci.

Mistr zahájil sérii ve Vítkovicích vítězně

Cesta za obhajobou titulu nezačala pro brněnskou Kometu vůbec dobře. Už v čase 2.37 totiž otevřel brankový účet série zkušený vítkovický forvard Ondřej Roman. Ten využil přesilovku nařízenou za vyloučení Gulašiho. Následná snaha Erata o vyrovnání vyšla ještě naprázdno, ale na začátku 11. minuty už se prosadil Hynek Zohorna. Do kabin se tak šlo za stavu 1:1.

Ve druhé třetině otočil stav zápasu opět Zohorna, který těžil z akce Zaťoviče a Erata v přesilové hře. Před koncem druhé části se ale vlastní nedisciplinovaností dostali hosté do tří, velkou výhodu nakonec zužitkoval Ivan Baranka. V poslední části už branka napadla, a tak i tento duel dospěl do nastaveného času.

V něm se čekalo až do času 70.45. Tehdy se obránce Ondřej Němec dobře podíval a našel vlevo připraveného Marcela Haščáka, který dlouhý zápas ukončil. Kometa tak stejně jako při loňském mistrovském tažení zvítězila úvodní duel venku.

Konečné výsledky prvních zápasů čtvrtfinálových sérií:

Třinec - Pardubice 3:2 (0:0, 0:0, 2:2, 0:0, 1:0), stav série 1:0Branky: 42. Polanský (Svačina, Martin Růžička), 56. Cienciala (R. Vlach, Krajíček), rozhodující nájezd Martin Růžička – 43. Beran (Trončinský, Čáslava), 54. Beran (Cardwell)

Vítkovice - Kometa 2:3 (1:1, 1:1, 0:0, 0:1), stav série 0:1Branky: 3. O. Roman (Sloboda, Baranka), 40. Baranka (Tybor, O. Roman) – 11. H. Zohorna (Mallet, Gulaši), 34. H. Zohorna (Zaťovič, M. Erat), 71. Haščák (O. Němec)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Kometa Brno HC Pardubice

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí

Ačkoliv teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ochladí. Podle ČHMÚ.cz teploty klesnou pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy