Světový šampionát začal kanadsko-americkým dramatem. Rusové a Švédové si zastříleli

Kodaň - Prvními čtyřmi zápasy dnes odstartoval hokejový šampionát v hokeji, který vůbec poprvé hostí Dánsko. Američané v krásném zápase plném zvratů porazili po nájezdech 5:4 Kanadu. Ve stejné disciplíně byli lepší i domácí Dánové proti Němcům. V duelech skupiny A deklasovali favorizovaní Rusové Francii 7:0 a Švédové Bělorusko 5:0.

Už po dvaaosmdesáté se hraje hokejový šampionát, který se hned dvanáctkrát povedlo vyhrát československým nebo českým hráčům. Náš výběr si zahraje ale až zítra v derby se Slovenskem. Dnes měla napilno jiná mužstva.

Skutečnou hokejovou lahůdku servírovali hokejisté USA a Kanady. Diváci viděli osm branek, prodloužení a nakonec i dovednostní disciplínu. Skvěle hráli i obhájci titulu ze Švédska.

Američané předvedli krásný obrat

Do zápasu vstoupila lépe Kanada, za kterou hned v první minutě skóroval forvard Columbusu Pierre-Luc Dubois. Ve dvanácté minutě navýšil výsledek na 2:0 Ryan O´Reilly, ale o minutu a 36 vteřin později vrátil Spojené státy do zápasu Anders Lee.

Začátek druhé periody byl ve znamení zvýšené aktivity USA. V čase 20.43 se trefil Dylan Larkin. Parádní obrat dovršil ještě nedávno spoluhráč Jaromíra Jágra z Calgary Johnny Gaudreau, který využil skvělé práce Patricka Kanea.

Americkou radost ale o chvíli později zmrazil Anthony Beauvillier - 3:3. Američané si ale vzali vedení zásluhou druhého gólu Larkina zpět. Strhující hokejové drama však ještě zdaleka nekončilo. Na 4:4 totiž v čase 50.48 upravil obránce Colton Parayko.

Prodloužení branku nepřineslo a tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich byli šťastnější Američané. Plusový bod jim proti věčnému rivalovi vystřelil Cam Atkinson.

Favoriti se s outsidery vůbec nemazali, domácí mají první body

Jako první dohráli svůj zápas na ledě kodaňské Royal Areny hráči Ruska a Francie a hned od začátku nebylo pochyb o tom, kdo je hokejovou velmocí. Sborná jasně ovládla v poměru 3:0 hned první třetinu a bylo v podstatě po zápase.

V dalším průběhu duelu Rusko postupně navyšovalo vedení a v konečném výsledku zatížilo konto gólmanů Hardyho a Quemenera, který přišel na poslední dějství, sedmi góly. Nejproduktivnějším borcem byl Kirill Kaprizov (2+1) .

I druhý duel skupiny A nabídl brankové hody a jasnou výhru favorita. O hráče z NHL mocně posílení Švédové porazili 5:0 Bělorusko. Souboj se velmi vydařil křídelníkovi Anaheimu Rickardu Rakellovi (1+2). Nejlepším mužem zápasu pak byl vyhlášen dlouholetý bek Arizony Oliver Ekman-Larsson.

Dlouho do noci bruslili v aréně v Herningu domácí Dánové a Němci. Bojovný zápas dospěl až do samostatných nájezdů, a ty rozhodl skvěle chytající gólman Toronta Frederik Andersen, který si přivezl formu z NHL. Dánové tak slaví první výhru.

Konečné výsledky zápasů MS v hokeji, Dánsko:

Skupina ARusko - Francie 7:0 (3:0, 1:0, 3:0)Branky: 8. Kaprizov (Dadonov, N. Zajcev), 9. Bučněvič (Grigorenko, Nestěrov), 11. Dadonov (Kaprizov, Chafizullin), 38. Kaprizov (Dacjuk, N. Zajcev), 43. Barabanov (Kiselevič, Kablukov), 45. Šalunov (Dacjuk, Chafizullin), 58. Anisimov (Bučněvič)

Švédsko - Bělorusko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)Branky: 10. L. Andersson (Kempe, Everberg), 10. Nyquist (J. Klingberg, H. Lindholm), 24. Janmark (Rakell, Zibanejad), 34. Rakell, 57. Zibanejad (Janmark, Rakell)

Skupina BUSA - Kanada 5:4 v samostatných nájezdechBranky: 14. Lee (T. Thompson, DeBrincat), 21. D. Larkin (Kreider, Oesterle), 30. J. Gaudreau (P. Kane, Coleman), 44. D. Larkin (Kreider), rozhodující nájezd Atkinson – 1. Dubois (Horvat), 13. R. O'Reilly (Jo. Bailey), 38. Beauvillier (Ekblad, Barzal), 51. Parayko

Německo - Dánsko 2:3 po samostatných nájezdechBranky: 33. Draisaitl (Ehliz), 51. Ehliz (Draisaitl) – 29. Jensen (Jensen Aabo, Nielsen), 36. Storm (Hardt, Larsen), rozhodující nájezd Nielsen

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS RUS Tým Hokej MS USA Tým

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy