Souboj o finále a debakl! Jak si v posledních letech vedli Češi proti Slovákům?

Kodaň - Federální derby je tady! Světový šampionát dnes začne pro českou reprezentaci soubojem s bývalým federálním partnerem ze Slovenska. Pojďte se podívat, jak jsme si proti Slovákům vedli v posledních deseti letech.

Během posledních deseti světových šampionátů se Česko a Slovensko střetli čtyřikrát. Třikrát vyhrála naše reprezentace, jednou Slovensko. Ve výčtu vzájemných soubojů je i české semifinálové zklamání a slovenský debakl.

Naposledy se hráči, jejichž předchůdci tvořili úspěšný Československý tým, střetli na světovém šampionátu před čtyřmi lety, 9. května roku 2014. Stejně jako dnes se jednalo o zahajovací duel a naše reprezentace zvítězila v prodloužení 3:2. Zápas rozhodl Jakub Klepiš. Český tým se nakonec probojoval až do souboje o třetí místo, kde podlehl 0:3 Švédům. Slováci skončili už ve skupině.

Naši východní sousedé si jistě vzpomínají na rok 2012, kdy se jejich mužstvo dostalo až do finále, kde podlehlo Rusku. O zápas dříve se Slováci střetli s českým výběrem, který porazili v prodloužení 3:1. Češi následně získali bronz po triumfu 3:2 nad Finskem. Slovensko prohrálo se Sbornou vysoko 2:6 a bralo stříbro.

O rok dříve jsme se se slovenskou reprezentací potkali už ve skupině a zápas Češi ovládli v poměru 3:2. Rozhodující gól vsítil Milan Michálek, který si se svými kolegy zahrál o bronz a byl úspěšný. Rusko jsme zdolali 7:4. Slováci skončili v osmifinálové skupině.

Na zápas z roku 2009 by naši východní přátelé jistě rádi zapomněli. Z osmifinále si totiž Češi udělali trénink a Slováky rozstříleli vysoko 8:0. Po dvou brankách vstřelili Jaromír Jágr a Roman Červenka. Celkový dojem ale nebyl z tohoto šampionátu nijak dobrý, skončili jsme na hokejkách Švédů ve čtvrtfinále.

A jak to skončí dnes? Zápas Česko - Slovensko se bude hrát v Kodani od 20.15 hodin.

Vzájemné zápasy České republiky a Slovenska na mistrovství světa v hokeji od roku 2008:

Rok 2014: Slovensko - Česko 2:3

Rok 2012: Česko - Slovensko 1:3

Rok 2011: Česko - Slovensko 3:2

Rok 2009: Česko - Slovensko 8:0

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS CZE Tým Hokej MS SVK Tým

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy