MS v hokeji: Američané přehráli pány domácí. Dánsko prohrálo 0:4

Kodaň - Ve večerním sobotním duelu skupiny B se v rámci 82. hokejového mistrovství světa představili domácí Dánové proti Američanům, kteří tak v v tomto zápase nakonec bez problémů potvrdili roli favorita. I díky dvaceti úspěšným zákrokům gólman USA Keith Kinkaid vychytal čisé konto a tým Hvězd a pruhů se mohl nakonec radovat z jasného vítězství 4:0

Prakticky od úvodního vhazování bylo jasné, že to bude spíše zápas amerických forvardů s dánským gólmanem Andersenem. Ten načal nejprve už po osmi minutách hry Kane, jenže tehdy byl muž s maskou úspěšnější. Stejně tak mohl být se svým zákrokem zanedlouho spokojen Kinkaid, jenž si poradil s Larsenovým zakončením. Běžela sedmnáctá minuta, když se favorizovaným Američanům konečně podařilo skóre otevřít a postaral se o to obránce Butcher svou střelou pod horní tyč.

Dánové nabídli Američanům ze začátku druhé dvacetiminutovky možnost přesilové hry, v ní nejdříve DeBrincat zkusil jak to zní, když trefí brankovou konstrukci, následně se ke střele však dostal jeho kolega Hughes, jehož ránu pak ztečoval Ryan do Kreiderových bruslí a od nich se pak touš dostal za Andersenova záda. A zatímco Američanům stačila ke skórování klasická přesilovka 5 na 4, Seveřanům zase pro změnu na vyrovnání nestačila hned dvojnásobná početní výhoda 5 na 3. A proto tak Dány mohl potrestat Atkinson svou dorážkou.

Ve 35. minutě tu bylo opět hlasité vedle, když tentokrát tyčku trefil White, těsně před odchodem do kabin na druhou pauzu se pak připoměl svým zákrokem Kinkaid, jenž neinkasoval ani ve třetí třetině, přestože se o to domácí reprezentanti snažili. Pět minut před sirénou tak mohl zpečetit americké vítězství Nick Jensen, jenž tak zvýšil na konečných 4:0.

Konečný výsledek:

SKUPINA B:

Dánsko - USA 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)Branky a nahrávky: 17. Butcher (J. Gaudreau), 23. Kreider (D. Ryan, Hughes), 30. Atkinson (Kreider, N. Jensen), 55. N. Jensen (Butcher, P. Kane)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS USA Tým hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy