MS v hokeji: Do sítě Koreje střílel zlínský útočník, Slovensko poprvé vyhrálo

Kodaň - První výhru na 82. mistrovství světa si dnes připsali hokejisté Slovenska. V "české" skupině A porazili 4:2 Rakousko. Lotyšsko mělo v béčkové skupině proti Jižní Korey jasně navrch a zvítězilo 5:0 i díky dvěma brankám zlínského Bukartse. Ještě o dvě branky byli lepší Finové, kteří rozstříleli Norsko 7:0

Jeden bod z úvodních dvou zápasů byl pro Slovensko málo, a proto s Rakouskem museli svěřenci Craiga Ramsayho bezpodmínečně zvítězit. Přesto nechali pouze na lavičce obvyklou jedničku Marka Čiliaka. Gólmana Komety Brno nahradil hradecký Patrik Rybár. Rakousko zase představilo posilu z Philadelphie Michaela Raffla.

A zápas začal ve svižném tempu. Už na počátku 5. minuty to bylo 1:1. Jako první otevřeli skóre Rakušané, jmenovitě Brian Lebler, chvíli nato srovnal po rychlém brejku Marek Haščák. Slovensko zápas otočilo v čase 22.13, kdy z trestné lavice navrátivší se Tomáš Jurčo vymetl šibenici.

Ve druhém dějství se naši východní sousedé radovali ještě jednou. Překvapivou ranou zaskočil Starkbauma Christián Jaroš. Rakušané se ale do zápasu vrátili 104 vteřin po zahájení posledního třetiny. Peter Schneider snížil na 2:3. V závěru ještě dotlačil puk do opuštěné rakouské klece Michal Krištof.

V Herningu se hrál zápas mezi Lotyšskem a Jižní Koreu, ve kterém mužstvo z Pobaltí potvrdilo, že patří mezi vyspělejší hokejové země, a jasně zvítězilo 5:0. Hned dvakrát se trefil útočník extraligového Zlína Roberts Bukarts.

Ve druhém dnešním souboji této skupiny si zastříleli Finové, kterým Norsko téměř vůbec nevzdorovalo. Konečný výsledek 7:0 jednoznačně odpovídal hře obou týmů.

Níže si můžete přečíst o infarktovém duelu Česka proti Švýcarsku.

Konečné výsledky zápasů MS v hokeji, Dánsko:

Skupina ARakousko - Slovensko 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)Branky: 2. Lebler (Hofer, Viveiros), 42. Schneider (M. Raffl) – 5. Haščák (Hovorka, Ďaloga), 23. Jurčo (Nagy, Fehérváry), 29. Jaroš (Fehérváry), 60. Krištof

Česko - Švýcarsko 5:4 po samostatných nájezdech (1:1, 3:3, 0:0, 0:0, 1:0)Branky: 17. D. Kubalík (Nečas), 25. Moravčík (D. Sklenička, Hyka), 28. Jaškin (Moravčík, Nestrašil), 35. Řepík (D. Kubalík), rozhodující nájezd Řepík – 12. Niederreiter (Hofmann), 21. Hofmann (Andrighetto, Diaz), 23. S. Moser (Vermin, Müller), 28. Niederreiter (S. Moser)

Skupina BJižní Korea - Lotyšsko 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)Branky: 12. Meija (Rubins), 19. Keninš (Balcers, Abols), 29. Roberts Bukarts (Karsums, Sotnieks), 42. Balcers (Indrašis, Abols), 60. Roberts Bukarts (Abols, Indrašis)

Finsko - Norsko 7:0 (2:0, 4:0, 1:0)Branky a nahrávky: 5. Savinainen (Aho, Nutivaara), 8. Anttila, 22. T. Teräväinen (Mikael Granlund, Koivisto), 24. Kapanen (Heiskanen, Rantanen), 39. Nutivaara (Rantanen, Mikael Granlund), 40. Mikael Granlund (T. Teräväinen), 58. Mäenalanen (Manninen)

Kanadské bodování:

11 bodů (4+7): Aho (Finsko)10 bodů (4+6): Teräväinen (Finsko)7 bodů (3+4): Rakell (Švédsko)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy