MS v hokeji: Další drama pro slovenské fanoušky. Jejich miláčci nakonec duel s Francouzi dovedli ke třem bodům, Američané zdolali Lotyše v prodloužení

Kodaň - Ve čtvrtek odpoledne byli v permanenci opět slovenští hokejoví fanoušci a tak, jak už je tomu snad i tradicí v rámci tohoto mistrovství světa, opět mohli sledovat dramatický duel svých reprezentantů až do závěrečných minut. Tentokrát drželi palce svěřencům kouče Craiga Ramseyho v duelu proti Francii, kterou nakonec dokázali porazit 3:1 a díky tomu tak mají nyní na kontě sedm bodů a nadále tak ještě mají naději na postup ze skupiny A do čtvrtfinále. V rámci skupiny B pak mohli být hokejoví fanoušci svědky další překvapivé v krátké době za sebou. Poté, co domácí Dánové ve středu dokázali v prodloužení 3:2 porazit Finy, mohli se o to samé pokusit Lotyši proti Američanům. I tento zápas totiž došel do extra timu za stavu 2:2, ovšem tentokrát favorité duelu druhý bod soupeři nedarovali trefě Cama Atkinsona se tak mohli radovat z vítězství hokejisté týmu Hvězd a pruhů.

O tříbodové vítězství pro Slováky z duelu proti Francii se podíleli především hokejisté z Popradu David Bondra, Patrik Svitana a Dávid Buc. Poprvé se díky tomuto triu naši východní sousedé radovali po šesti minutách hry, kdy přečíslení, jenž vzniklo i díky zmatečnému francouzskému bránění a na jehož konci pak byl david Bondra, který si tak připsal svou první přesnou trefu v reprezentaci. V následujících chvílích bylo na ledě znát, kdo je v pohodě a kdo udává tempo hry. Země galského kohouta pouze hledala ten správný recept na to, jak zaskočit slovenskou defenzivu. Nebylo by tedy nikterak zvláštní to, kdyby si během zápasu vytáhl gólman Čiliak vytáhl noviny a začal si číst.

Další gólový úspěch si pak v zápase Slováci užili krátce po skončení první přestávky. Tehdy se o rozruch před brankou opět postarala popradská trojka, přičemž nejprve Svitana vystřelil, brankář Florian Hardy sice tuto ránui dokázal betonem vyrazit, ovšem Bucovi jen následně stačilo dát puk do prázdné klece, což se povedlo, 2:0 pro Slovensko. Zdálo se, že tak bratři Slováci mmají sduel pod kontrolou, jennže i jejich tempo postupem času upadalo až přišla na řadu 34. minuta, ve které se Francouzi z osmé střely v řadě mohli konečně zaradovat z branky. O tu se tehdy postaral Valent Clairaeux.

I když po většinu času ve třetí třetině toho Francouzi mnoho neukázali, byli stále na dosah vyrovnání, protože ani Slováci se nikterak do útočení netlačili. Ještě hůře mohl být pro Slováky dvě minuty před závěrečnou sirénou, kdy měli Francouzi hned několik příležitostí, ale ani jedna z nich ke gólu nevedla. Slovákům se ale nakonec podařilo své vedení potvrdit. Gól Ladislava Nagyho sice neplatil a to kvůli tomu, že se francouzskému trenérskému štábu nepozdávala ofsajdová situace před touto brankou, což jim pak nakonec dali sudí po shlédnutí záznamu za pravdu, Čajkovského trefado prázdné branky už ale byla v pořádku a Slovensko tak tedy zvítězilo 3:1 a podruhé si tak mohlo v Kodani vyslechnout "Nad Tatrou sa blýská".

Lotyši na středeční dánské překvapení nenavázali. S Američany v prodloužení nakonec prohráli

Realizační tým Lotyšů si musí ukáznit svou střídačku a to proto, že hned dvakrát a to krátce za sebou byli v první třetině Lotyši vyloučeni kvůli tomi, že hráli na ledě s jedním hráčem navíc než jak tomu mělo být podle pravidel. Ve 12 minutě přesilovku 5 proti 3 Američané využili poté, co se v ní trefil Kreider. Že to však pro favorizované Američany zase tak jednoduchý duel nebude, tak to poznali fanoušci ještě v prvním dějství, neboť v 18. minutě se radoval z vyrovnání na 1:1 Balinskis. Do kabin však mohli jít Lotyši daleko šťastnější, ovšem tehdy se jim ještě otočit stav ve svůj prospěch nepodařilo. Na gól na 2:1 si Lotyši počkali do 24. minuty, kdy se trefil Džerinš.

Ve druhém dějství pak při hře 4 na 4 Lotyši několkrát zatápěli Američanům, jenže ve 38. minutě to byl nakonec zámořský tým, který vyrovnal a to zásluhou Whitea. Nešťastný duel odehrál Američan Lee, který si srazil nejprve do vlastní sítě první lotyšskou trefu, vlastňák si pak mohl vstřelit i ve třetí třetině, tehdy měl štěstí, že puk mířil nakonec do tyče. Lotyšům pak bylo líto, že neproměnili řadu možností, které jim americký výběr nabídl. V prodloužení šli totiž do tří, čehož Američané využili a dorážející Atkinson tak sebral i druhý bod pro USA z tohoto zápasu.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS (10.5.2018):

SKUPINA A:

Slovensko - Francie 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)Branky a nahrávky: 6. Bondra (Buc, Svitana), 23. Buc (Svitana, Bondra), 60. Čajkovský (Buc) - 34. Claireaux (Perret, Janil)

SKUPINA B:

USA - Lotyšsko 3:2 v prodl. (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)Branky a nahrávky: 12. Kreider (DeBrincat, D. Larkin), 38. White (DeBrincat, P. Kane), 62. Atkinson (J. Gaudreau, P. Kane) - 18. Balinskis (Blugers, Rihards Bukarts), 24. Džerinš (Indrašis, Roberts Bukarts)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým hokej

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 26 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 58 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy