MS v hokeji: Díky využitým přesilovkám Dánsko porazilo Nory a bere tři důležité body, Rakušani naopak důležitý duel s Francouzi prohráli

Kodaň - Páteční odpolední program právě probíhajícího hokejového mistrovství světa v Dánsku nabídl zápasy, ve kterých šlo o hodně především Rakušanům a domácím Dánům. Zatímco tomu prvnímu zmiňovanému národnímu týmu jde o body proto, aby se v elitní kategorii zachránil, Dánsko se po tomto hracím dni mohlo přiblížit ke čtvrtfinále. Naši jižní sousedé i přes slibný začátek nakonec s Francouzi v zápase skupiny A prohráli 5:2 a šance na záchranu se tak ztenčují. To Dánové ale mohou být spokojeni, protože nad Norskem vyhráli 3:0, přičemž všechny branky padly v přesilových hrách a díky tomu tak mohou pomýšlet domácí hokejisté dále na postup mezi osm nejlepších týmů turnaje.

Jak už bylo výše zmíněno, do duelu mezi Francií a Rakouskem vstoupili lépe naši jižní sousedé, vždyť hned po své pořadné první návštěvě francouzského útočného pásma skórovali, konkrétně se to podařilo ve 4. minutě kapitánu Hundertpfundovi, pro nějž to tak byla premiérová trefa na světovém šampionátu, přestože první takový turnaj absolvoval ve své kariéře již před sedmi lety. Rakousko tak tedy začalo podobně jako v duelu se Slovenskem, dalo první gól a mělo více ze hry. Do karet jim však tentokrát nehrálo následné dlouhé přerušení hry poté, co Spannring narazil ostře na mantinel Chakiachviliho, jenž se v nesprávnou chvíli prolomil v zádech a poté očividně otřesen opustil scénu.

Zanedlouho mohli vyrovnat reprezentanti země galského kohouta, blízko měl k tomu Gallet po parádní přihrávce, jenomže celá tato akce gólové vyústění nakonec neměla. Poté mohl druhý gól Rakušanů pro změnu vstřelit Schneider, jenž se dostal do brejkové příležitosti, ovšem na gólmana Hardyho tehdy nevyzrál. Totéž se dá říct o dalších následujících šancí svěřenců kouče Rogera Bodera a to nakonec Rakušany mrzelo. Fleuerymu se totiž povedlo vyrovnat na 1:1 poté, co dostal kotouč v době, kdy byl před gólmanem Starkbaumem. Francouze tento moment nakopl, tři minuty na to, kdy právě oni hráli přesilovku, Taxier si nejprve najel k brankovišti a i když ten ještě do rakouské sítě puk nedostal, hráč působící v Pardubicích Treille však z dorážky nakonec skóroval a stav tak otočil na 2:1.

Ve druhém dějství se snažili o vyrovnání stavu narakouské straně jednak Raffel, ale taky Hundertpfund se Zwergerem. Úsapěšný nebyl ani Komarek, který nedokázal využít toho, že gólman Hardy neudržel kotouč v lapačce. Francouzi byli viditelně tímto rakouským nástupem zaskočeni a dlouho se do žádné útočné akce nemohli dostat a to až do té doby, co se na to nemohl už dívat Setephane Da Costa, jenž se rozhodl vyvézt puk dopředu, jenže Starkbauma v bráně nikterak nepřekvapil. Vzhledem k tomu o co v tomto utkání šlo, tak se není proč divit se tomu, že z obou stran bylo vidět dost ostrých zákroků a trestné minuty jen a jen přibývaly. Na což doplatila ve druhém dějství Francie, která v oslabení inkasovala po trefě Raffla, který tak vyrovnal na 2:2.

Radost z vyrovnání ale u Rakušanů netrvalo vůbec dlouho, pouhých 180 vteřin na to se totiž povedlo skórovat Fleurymu, Teddy Da Costa pak ve 38. minutě zvýšil vedení Francouzů už na 4:2. Zbytek zápasu už si galský kohout pohlídal, nejn, že ještě zvýšil na 5:2 zásluhou Treilleho, ale navíc měli skvěle chytajícího Hardyho, jenž se zaskvěl především proti střele Hundertpfunda, který střílel prakticky už do prátzdné branky. Rakušané to tak budou po tomto utkání mít se záchranou hodně těžké.

Přesilovkové trefy přiblížily domácí hokejisty k postupu

Zatímco Dánové šli do zápasu s Norskem povzbuzeni svou senzační výhrou nad Finy (3:2), Norové nastoupili k dalšímu zápasu ani ne 24 hodin poté, co s Kanadou prohráli 0:5. I proto vstoupili domácí reprezentani do tohoto střetnutí s větším odhodláním a navíc k tomu ještě přibyla skvělá defenzivní hra, což dokumentuje i fakt, že v první třetině Norům povolili pouze dvě střely na branku. To Dánové v tomto dějství zakončili mezi tři norské tyče hned jedenáctkrát. Přitom to byli Norové, kteří mohli jako první skórovat, to by ale proti Lindströmovi nesměl stát gólman Andersen. V době, kdy se hrála dánská přesilovka, kterou zapříčinil Mathis Olimb, trefil se do norské sítě Nicklas Jensen a těsně před první přestávkou tak Dánové vedli 1:0.

Dánové pak mohli zvýšit i ve vlastním oslabení, Frans Nielsen však po brejku Haukelanda nepřekonal. A tak to byl těsně před uběhnutím poloviny zápasu Nicklas Jensen, jenž využil další z mnoha dánských početních výhod. Nejinak tomu tak bylo i ve 34. minutě, tentokrát se ale do role úspěšného střelce v přesilovce dostal Storm. Do konce zápasu se z norské strany ještě snažili překonat gólmana Andersena Valkvae Olsen (ten hned dvakrát) a pak ještě Alsten. Ani jedna z 21 norských střel tak tedy do dánské branky nepropadla a Dánsko tak vyhrála 3:0.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS (11.5.2018):

SKUPINA A:

Francie - Rakousko 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)Branky a nahrávky: 10. Fleury (S. Da Costa, Rech), 14. Treille (Texier, Hecquefeuille), 35. Fleury (Auvitu, S. Da Costa), 38. T. Da Costa (Texier, Gallet), 42. Treille (Texier, Hecquefeuille) - 4. Hundertpfund (Heinrich, Schumnig), 32. Raffl (Hofer, Heinrich)

SKUPINA B:

Dánsko - Norsko 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)Branky a nahrávky: 20. N. Jensen (Larsen, Regin), 27. N. Jensen (Larsen, Bjorkstrand), 34. Storm (Boedker, J. B. Jensen)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS DEN Tým hokej

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy