MS v hokeji: Finové důkladně osprchovali Kanadu, Seveřané zvítězili jasně 5:1. Rusové ustáli švýcarský tlak a berou tři body

Kodaň - Velice hořkou pilulku museli spolknout v sobotu večer nejen příznivci, ale i samotní hokejisté Kanady. Poté, co v úvodu šampionátu nestačili na Američany, ve skupině B prohráli s dalším silným soupeřem, na který si brousili zuby a to s Finskem. Seveřané až nečekaně jasným způsobem zaskočili zámořského favorita turnaje a nakonec tak nad ním vyhráli 5:1. Žádné překvapení pak nedopustili ve skupině A Rusové, jež se střeli se Švýcarskem, přestože v závěru čelili velkému tlaku ze strany reprezentantů země helvétského kříže, byli to svěřenci Ilji Vorobieva, kteří tak zvítězili za tři body a to konkrétně 4:3.

Nedisciplinovanost. Především na tu doplatili Kanaďané v očekávaném duelu proti Finsku. Hráči s javorovými listy na dresech dali k dispozici Finům něco přes deset minut početní výhody během celého zápasu a zámořští hokejisté poznali, že to nebyl zrovna v duelu se Seveřany úplně dobrý nápad. Hned v úvodní části dokázali Finové potrestat dva tresty, navíc jim v této části hry k otevření skóre pomohl svým nešťastným obranným zákrokem jeden z bránících Kanaďanů, jenž si tak do vlastní sítě srazil náhravku do předbrankového prostoru, kam ji poslal zprava od mantinelu Rantanen. Kanaďané sice odpověděli ranou Pegeaua, kterou taktéž při cestě do branky tečoval jeden, tentokráte finský, obránce. Do kabin na první přestávku se však šlo za finského vedení 3:1, když další severské trefy přidali Tolvanen s Teräväinenem.

Celý hokejový svět se na tento souboj těšil hlavně kvůli tomu, že se v něm ukáží na obou stranách dvě největší hvězdy současnosti ato Connor McDavida a Sebastian Aho. Nakonec z toho duelu vzešel vítězně mladý Fin, jenž si v tomto utkání sice připsal jediný kanadský bod za přihrávku, i tak byl ale hned u tří finských branek. To McDavid si azapsal hned dva mínusové body a k tomu ještě čtyřminutový trest za vysokou hůl. Kanaďanům se skutečně nedařilo, což dokumentovalo i to, že po třetím inkasovaném gólu vystřídali gólmana a místo McElhinneyho se tak do hry již v 17. minutě dostal Kuemper.

Ten pak stál ve třetí třetině hlavním hybatelem dění, neboť tehdy hrozivě rozehrál a to přímo na hůl Tolvanena, který ve 46. minutě zvýšil stav na 4:1. A že ta sprcha je pro Kanaďany skutečně studená, o tom se přesvědčili sami hráči o chvíli později, kdy Teräväinen upravil stav na konečných 5:1. Protože pak už Finsko Kanadu do ničeho výrazného nepustilo, mohla po závěrečné siréně naplno propuknout finská radost.

Švýcaři se až do poslední minuty snažili o vyrovnání, Rusové ale tři body z ruky nepustili

Rusové samozřejmě do tohoto duelu vstupovali jako favorit a otevřít skóre tak už chtěli v úvodním dějství. Málem se to podařilo a to už ve třetí minutě, ovšem tehdy Gusev trefil pouze tyč. Ta pak byla slyšet za zády gólmana Berru ještě jednou. Na první branuk si ale diváci v Kodani museli počkat až do druhé dvacetiminutovky a opět u toho byl Gusev. Tentokrát společně s Dacjukem se stylizovali do role nahrávačů, přičemž tím úspěšným zakončovatelem se stal Kaprizov. Švýcarům se ale podařilo vyrovnat, když potrestali Bereglazovo vyloučení, během kterého se trefil Untersander.

Stav 1:1 ale trval pouhých 72 vteřin, za takovou dobu totiž za Rusy skóroval Dadonov. Zanedlouho navíc ještě mohl rozradostnit ruské fanoušky Gusev, tentokrát se ale švýcarská síť nerozvlnila, pak se snažili srovnat krok Haas a Meier, ale ani jednomu se to nepovedlo. Na konci prostřední části pak hrála sborná dvojnásobnou přesilovku 5 na 3, což nemohlo skončit jinak než jejím rychlým ukončením. Pouhé tři vteřiny před koncem třetiny se trefil Nestěrov.

Na Švýcarech ale bylo ve třetí třetině vidět, že nechtějí svou kůži nikomu dávat lacino, donutili Rusy k chybě v rozehrávce a na konci toho všeho pak byl skórující Andrighetto, 3:2. Následně Grigorenko se postaral o navrácení dvoubrankového ruského vedení, jenže do posledních vteřin se ještě Rusové pořadně zapotili. Při hře bez brankáře hráli Švýcaři zesílenou přesilovku 6 na 4 a během ní se povedlo sníží v čase 58:12 Haasemu. Švýcarská power play však pokračovala a alpští hokejisté nebyli daleko d toho, aby těsně před sirénou nevyrovnali na 4:4. Corvi ale trefil pouze tyč a tak tedy tři body zůstali v ruských rukách.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS (12.5.2018):

SKUPINA A:

Rusko - Švýcarsko 4:3 (0:0, 3:1, 1:2)Branky a nahrávky: 23. Kaprizov (Dacjuk, Gusev), 28. Dadonov (Anisimov), 40. Něstěrov (Gusev, Dacjuk), 57. Grigorenko (Anisimov, Gavrikov) - 27. Untersander (Kukan, Corvi), 52. Andrighetto (Meier, Vermin), 59. Haas (Andrighetto, Niederreiter)

SKUPINA B:

Kanada - Finsko 1:5 (1:3, 0:0, 0:2)Branky a nahrávky: 11. Pageau (Horvat) - 9. Rantanen, 14. Pesonen (Nutivaara, Tolvanen), 17. Rantanen (Mikael Granlund, T. Teräväinen), 46. Tolvanen, 46. T. Teräväinen (Aho, Kivistö)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS CAN Tým hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy