MS v hokeji: Češi se hokejem bavili. Nad bezmocnými Francouzi zvítězili 6:0!

Kodaň - Předposlední duel v základní skupině A měli na programu v neděli odpoledne svěřenci kouče Josefa Jandače. Po povinném tříbodovém vítězství s Běloruskem nyní čeští hokejoví reprezentanti na právě probíhajícím mistrovství světa hrají další zápas, ze kterého se opět očekává zisk všech tří bodů a to zápas s Francií. Oproti poslednímu střetnutí s Bělorusy se tentokráte do branky místo Pavla Francouze postaví opět David Rittich, trenérský štáb jinak zamíchal s útočnými formacemi, přičemž v nich nebude figurovat Andrej Nestrašil, jenž si právě v utkání s Běloruskem poranil pravé rameno. Trojka David Pastrňák, David Krejčí, Dmitrij Jaškin však zůstala pospolu. A právě tato trojka se postarala o první gól v tomto duelu, když se po vyhraném buly v útočném pásmu ve 4. minutě ke střele dostal David Pastrňák a ten si tak připsal svůj třetí gól na turnaji. Po první třetině byl nakonec stav 3:0 pro Česko, když se o další dvě branky postarala opět tato první trojka poté, co se ještě jednou trefil Pastrňák a další branku pak přidal Jaškin. Na začátku druhé třetiny pak Češi dokázali využít přesilovku poté, co Roman Horák úspěšně tečoval střelu od modré a Češi tak vedli 4:0 a Roman Horák pak přidal svůj druhý gól v zápase poté, co mu při něm pomohl i Filip Chytil, jenž chvíli před tím byl udeřen do hlavy. Ve třetí třetině se zápas už pouze dohrává, šestou branku v ní ještě přidal Martin Nečas. Výsledkem 6:0 nakonec také tento pohodový duel skončil.

Úvodní dvacetiminutovka duelu s Francií probíhala podobně jako první část předešlého zápasu s Běloruskem. Prakticky byli po vícero času na puku Češi, kteří se snažili co nejrychleji vybudovat takový náskok, který by jim dovolil se pak po zbytek utkání hokejem bavit. Hned od úvodního vhazování se dostali Češi do útočného pásma, ovšem první větší střelecké pokusy přišli poté, co byl ve 2. minutě vyloučen Janil. Právě v této početní výhodě totiž se nejprve rozhodl zakončit z mezikruží Nečas, jenže na gólmana Quemenera si nepřišel, stejně trefil francouzského muže s maskou chvíli na to i Kubalík. Ve 4. minutě mohl skórovat Sklenička, jenž ale trefil Quemenera do masky, zanedlouho už se přeci jenom podařilo vsítit první branku poté, co po vhazování v útočném pásmu vystřelil Pastrňák, jenž tak skóroval potřetí na tomto turnaji, 1:0 pro Česko.

Po tomto gólu se hra na ledě nikterak nezměnila, byli to stáole Češi, kteří se drželi na útočné polovině a hráli svůj kombinační hokej. Nakonec to vyvrcholilo v osmé minutě druhou brankou, o kterou se opět postaral po svém výletě přes střední pásmo opět Pastrňák, 2:0. A přicházeli další české příležitosti. Zvýšit stav mohl třeba Filip Hronek, ale i Šulák s Hykou. Ale aby se ani gólman Rittich nenudil, zábavu mu našel zakončující Da Costa i Janil, jenž vypálil ihned po vhazování. Blízko ke skórování pak měl Jaškin, který po kombinaci skoro až do kuchyně nakonec netrefil prázdnou branku, kotouč ale odjel pouze pryč podél brankové čáry. Co se ale nepovedlo Jaškinovi v tomto momentě, podařilo se mu za chvíli, když v 15. minutě po Krejčíkově asistenci Jaškin zvýšil na 3:0. Po zbytek třetiny měli Češi stále více ze hry, ovšem první třetina skončila v našem obranném pásmu poté, co Auvitu střílel jen těsně vedle.

Češi k ničemu výraznému Francouze ve druhé třetině nepustili. Chytil odešel po úderu po kabin, na ledě se objevil rozhodčí-náhradník

Druhá třetina nemohl začít pro české barvy lépe, od jejího začátku totiž hrála v početní výhodě, kterou nakonec dokázala využít, když nepodařenou Kubalíkovu střelu od modré tečoval těsně před gólmanem Roman Horák mezi betony a Češi tak tedy vedli 4:0. Jakoby právě tahle až kuriózní akce symbolizovala dění v této části. Čeští reprezentanti vlastně k ničemu  pořádnému Francouze během následujících minut k ničemu nepouštěli a byli to spíše oni, kteří proti odevzdaným Francouzům vymýšleli, jak přidat další přesné trefy. Pátý gól mohli přidat Moravčík, Kubalík Pastrňák, ale třeba i Hronek.

Ze strany Francouzů přišel akorát tvrdý úder do hlavy Filipa Chytila, jenž se pak u mantinelu je ztěžka zvedal z ledu a poté, co byl na střídačce krátce ošetřen, vjel opět na led a hned se ocitl v brejkové příležitosti. Než však stačil zakončit, byl včas francouzskou defenzivou zastaven. Filip Chytil se pak ale ukázal ještě jednou, když se snažil opět o skórování, tentokrát však pouze trefil tyč, puk se ale následně odrazil k Horákovi, který kotouč do soupeřovy sítě dostal a gól na 5:0 byl na světě. Za chvíli ale Filip Chytil přeci jen předčasně odešel do kabin. Po páté inkasované brance se Francouzi rozhodli ke změně gólmana a místo Quemenera se do branky dostal Ylönen.

I v následujících minutách až do konce třetiny hrála jen česká reprezentace, která opravdu k ničemu soupeře nepustila a tak jediné co tak nějak mohlo zaujmout fanoušky vedle české dominance byla patálie s rozbitým nožem u brusle u jednoho z čárových rozhodčí. Než se však jeho brusle upravila, přičemž u toho pomáhali čeští kustodi, pokračoval zápas nejprve se třemi sudími a zanedlouho se pak na ledě objevil narychlo povolaný čárový rozhodčí-náhradník.

Jandačův výběr si závěr už si jen užíval. Nečas pouze korigoval na konečných 6:0

Kdo čekal, že by snad ve třetí třetině Francouzi nějak výrazněji promluvili do dějin tohoto zápasu, tak ten se mýlil. Češi si v podstatě mohli připadat jako na tréninku, zkoušeli různé útočné akce do dalších zápasů, především pak do toho nejdůležitějšího čtvrtfinálového. Sklenička, Hyka Moravčík, několikrát i kapitán Červenka, jenž se nakonec ani v tomto duelu nedočkal své první trefy na tomto šampionátu mohli vstřelit šestou branku.

Jak šel plynně čas, Češi se hokejem bavili tak, že si dlouhou chvíli v útočném pásmu pouze přihrávali a bránící Francouzi se na to jen dívali. Až Nečas se v 51. minutě rozhodl, že to vezme na sebe a konečně udělá nějaký větší rozruch a poté, co vypálil zpoza obránce, se nakonec mohl radovat z dalšího gólu na MS, tentokrát zvýšil na 6:0 proti Francii. Ta se nedostala k jediné střele na bránu v tomto dějství a to i když nehráli v oslabení a hrálo se 4 na 4 a nebo i v době, kdy v samém závěru hráli svou jedinou přesilovku. I proto se David Rittich bez jakékoli větší námahy dočkal své první nuly v národním týmu.

Konečný výsledek:

SKUPINA A:

Francie - Česko 0:6 (0:3, 0:2, 0:1)Branky: 4. a 8. Pastrňák, 22. a 28. Horák, 15. Jaškin, 51. Nečas

Související

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS CZE Tým hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy