MS v hokeji: Lotyši potrápili Švédy, ti přes ne zrovna stoprocentní výkon postoupili. Švýcaři poslali domů ambiciózní Finy

Kodaň - Po večerních čtvrtfinálových duelech se už ví, kdo doplní v semifinále letošního hokejového mistrovství světa v Dánsku postupivší Američany a Kanaďany. Společnost těmto záámořským týmům budou dělat v bojích o medaile Švédové a překvapivě i Švýcaři. Zatímco severský celek postoupil poté, co porazil ve svém duelu Lotyše 3:2, přestože pobalstký tým až do závěrečné sirény bojoval o to, aby se zápas dostal alespoň do prodloužení, země helvétského kříže překvapila hokejový svět vyřazením Finska, od něhož se očekávalo rozhodně lepší umístění na tomto šampionátu. Svěřenci Patricka Fishera nakonec tým kolem Sebastiana Aha porazili 3:2.

Už v základní skupině mohli hokejoví fanoušci vidět na Švédech, jak se uspokojí v duelech proti slabším soupeřům třeba jen s dvoubrankovým náskokem a pak nechybělo mnoho a favorizovaní Seveřané mohli v těchto zápasech nakonec i prohrát. Prakticky stejný přístup měli Švédové i ve čtvrtfinálovém duelu proti Lotyšsku, jen s tím rozdílem, že už od úvodního vhazování bylo na nich znát, že si vlastně vjeli na kodaňský led jen tak "zahrát" proti tomuto pobaltskému týmu. První dvacetiminutovka tak toho svěřenci Rikarda Grönborga příliš mnoho nepředvedli a až od druhé třetiny hráli hokej hodný Třem korunkám.

Výkon Seveřanů byl v úvodním dějství zarážející až tak, že právě během první třetiny bylo slyšet víc skandování a podporování ze strany lotyšských příznivců, přestože byli samozřejmě v kodaňské Královské areně ve velké menšině. Na pořadu dne ale přišla naštěstí pro Švédy zmiňovaná druhá třetina, kdy ve 27. minutě nastartoval své kolegy k lepším výkonům svou přesnou trefou Filip Forsberg, 1:0. Gól platil i přesto, že si následné lotyšský trenérský štáb v čele s Bobem Hartleym vzali tzv. trenérskou výzvu, aby rozhodčí ještě gólovou situaci sudí přezkoumali u videa. Krátce poté, co uběhla první polovina utkání, udeřili i Lotyši, kteří od začátku nedávali Švédům nic zadarmo. Na 1:1 se tehdy podařilo srovnat Blugersovi, jenž využil na lotyšské obranné modré čáře Kempeho pátalie se zlomenou hokejkou. Záhy tu měli Lotyši možnost hned dvojnásobné početní převahy poté, co byli na trestnou lavici posláni Nyquist a Ekman-Larsson, naštěstí pro žlutomodré ale tuto přesilovku Lotyši nedokázali využít.

Ve třetí třetině se nejprve podařilo Švédům vrátit vedení Ardvissonovi, jenž vstřelil branku na 2:1 trefením kotouče ze vzduchu poté, co mu jej poslal Ekholm. Pak přišla na řadu velice sporná situace, jelikož se sice Lotyšům povedlo puk dostat celým objemem za švédskou brankovou čáru, sudí se ale upískli a ani následné zkoumání u videa nezměnilo nic na stavu 2:1. To dokázal až Ekman-Larsson, který se při přesilovce nejlépe zorientoval při zmatcích v lotyšském brankovišti a nakonec tak tedy dostal puk za Merzlikinsova záda. Lotyšský gólman ovšem mnohokrát své kolegy v zápase podržel a stále tak držel nad vodou pobaltské naděje. Ty ještě zesílily po překvapivé pumelici od Balcerse, který v závěru ještě snížil na 3:2 a zadělal tak na dramatické poslední minuty. Tehdy ale ani při power play se statečně bojujícím Lotyšům nedařilo duel vyrovnat a tak se nakonec mohli Švédové radovat ze svého postupu.

Švýcarský obrat během čtyř minut zaskočil Finy, kteří už na to nedokázali zareagovat

Nejeden hokejový fanoušek i expert očekával, že na tomto turnaji budou o cenné kovy bojovat i Finové. Nakonec se ale vítěz skupiny B, který v ní porazil celkem jasně jak Kanaďany, tak i Američany, loučí se šampionátem už po čtvrtfinále. Přesto už po osmi minutách hry to byli hokejisté ze země tisíce jezer, kteří jako první v duelu skórovali a to zásluhou Nutivaary. Rozhodující pasáž zápasu ale přišla jen krátce poté, co uběhla polovina hry.

Mezi 30. a 34. minutou utkání se totiž podařilo Švýcarům otočit na 3:1 a to postupně díky Enzi Corvimu, Joelu Verminovi a Gregorymu Hofmannovi. Na konečných 3:2 se podařilo upavit pak pouze Rantanenovi, hra v šesti bez brankáře už Finům nikterak nepomohla a švýcarská radost mohla propuknout.

Semifinálové duely jsou na programu v sobotu, přičemž odpoledne se spolu utkají Ameičané a Švédové, ve večerních hodinách se o zábavu postarají Kanaďané a Švýcaři.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SWE Tým hokej

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 29 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy