Příprava na MS skončila. Kouč Říha odtajnil nominaci

Brno - Po nedělním závěrečném přípravném zápases Ruskem, jenž se konal v Brně v rámci Českých hokejových her, jež jsou součástí Euro Hockey Tour, a jenž nakonec skončil porážkou českého mužstva 1:4, přišla dlouho očekávaná chvíle. Realizační tým v čele s koučem Milošem Říhou zveřejnil pětadvacetičlennou konečnou nominaci na blížící se světový šampionát, který začne příští týden v pátek na Slovensku. V ní se nakonec objevují všechny přivolané posily z kanadsko-americké NHL, kdo se ale nakonec do nominace nevešel, tak těmi byli brankář Marek Langhamer, obránci Filip Pavlík, Jakub Jeřábek, Tomáš Kundrátek, Jakub Krejčík a útočníci Tomáš Fořt, Rudolf Červený, Martin Zaťovič a Lukáš Rousek.

Závěrečnou nominační sestavu musel šedesátiletý stratég vybírat celkem ze 36 hráčů, které si odzkoušel během posledních šesti týdnů. Právě tak dlouho totiž trvala příprava na mistrovství světa. Už během tohoto týdne ve čtvrtek se musel tým rozloučit s Radimem Zohornou kvůli střevní infekci, o víkendu pak stejný osud potkal i Jiřího Sekáče, proti jehož účasti nakonec mluvily rodinné důvody.

"Měl nějakou střevní chřipku. Báli jsme se, abychom neměli podobný Chomutov, takže jsme ho radši poslali domů," řekl k Radimu Zohornovi kouč Říha na nedělní nominační tiskové konferenci. I přes neúčast Radima Zohorny, však příjmení "Zohorna" ze závěrečné nominace nemizí. Do Slovenska vlakem, stejně jako celé mužstvo, odcestují oba jeho starší bratři Tomáš a Hynek.

Vzhledem k tomu, že se v současné době hraje i play-off NHL, kde se tak stále v těchto dnech bojuje o Stanleyův pohár, není vyloučeno, že během šampionátu národní tým posílí další legionáři působící za velkou louží. A to v případě, kdyby jejich týmy v play-off skončili. V tomto případě je řeč o Davidu Pastrňákovi a Davidu Krejčím z Bostonu i o Tomáši Hertlovi ze San José. „Série se vyvíjí pozitivně pro kluky, ne úplně pro nás, ale tohle se může rychle změnit. Na tyhle hráče ještě stále čekáme," sdělil novinářům manažer národního týmu Petr Nedvěd, jenž má na starosti sledování českých hokejistů působících v zámoří.

Stejně tak zůstává ve hře o účast na slovenském mistrovství i gólman Pavel Francouz hrající v Coloradu. „S Francíkem jsme domluveni. Když by z play off vypadli, doplnil by tuhle trojici brankářů," dodává Nedvěd.

Po pondělním dni volna se tedy český tým vydává,  jak u ž bylo výše zmíněno, vlakem na Slovensko v úterý ráno a už v úterý odpoledne by měl v dějišti šampionátu trénovat. Dodejme, že hned první hrací den v pátek se utkají Češi se Švédskem. V rámci skupiny B se pak ještě postupně střetnou s Norskem, Ruskem, Lotyšskem, Itálií, Rakouskem a Švýcarskem.

Nominace českých hokejistů na mistrovství světa na Slovensku (10.- 26. května):

Brankáři: Patrik Bartošák (Vítkovice; 9 zápasů), Šimon Hrubec (Třinec; 6), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL; 52)

Obránci: Michal Moravčík (Plzeň; 21 zápasů/1 branka), Petr Zámorský (Hradec Králové; 57/2), David Musil (Třinec; 16/0), Radko Gudas (Philadelphia/NHL; 24/3), Filip Hronek (Detroit/NHL; 10/2), Jan Kolář (oba Chabarovsk/KHL; 94/7), Jan Rutta (Tampa Bay/NHL; 31/4), David Sklenička (Laval/AHL; 26/1)

Útočníci: Dmitrij Jaškin (20/6), Jakub Vrána (oba Washington/NHL; 0/0), Jan Kovář (Plzeň; 116/24), Michael Frolík (Calgary/NHL; 39/5), Robin Hanzl (Spartak Moskva/KHL; 41/8), Filip Chytil (New York Rangers/NHL; 17/5), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.; 56/17), Ondřej Palát (Tampa Bay/NHL; 11/2), Michal Řepík (Podolsk/KHL; 67/22), Dominik Simon (Pittsburgh/NHL; 26/5), David Tomášek (Jyväskylä/Fin.; 24/6), Jakub Voráček (Philadelphia/NHL; 73/12), Hynek Zohorna (Pelicans Lahti/Fin.; 19/2), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL; 82/14)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Miloš Říha Hokej MS CZE Tým

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy