Svazový šéftrenér Lener ve funkci po devíti letech končí. Nahrazuje ho Pešán

Praha - Po dlouhých devíti letech ve funkci končí v roli svazového šéftrenéra Slavomír Lener. Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v úterý odpoledne rozhodl oo jeho nástupci, jímž se stal dosavadní kouč libereckých Bílých tygrů Filip Pešán. Zatímco však Pešán už kormidelníkem klubu, se kterým došel v nedávno uplynuvší sezóně 2018/19 ke stříbrným medailím, nebude, na severu Čech zůstává jako liberecký sportovní ředitel. Zároveň bude nově i jako generální manažer reprezentace hráčů do 20 let.

Pod svazového šéftrenéra spadá mimo jiné i Akademie Českého hokeje, stejně tak pod ním spadají i realizační týmy reprezentací všech mládežnických kategorií. „S Filipem Pešánem jsem o jeho zapojení v činnosti svazu již nějakou dobu jednal a jsem velmi rád, že jsme se domluvili,"  nechal se v úterý slyšet samotný prezident ČSLH Tomáš Král a pokračoval: „Vzhledem k jeho energii, zkušenostem a výsledkům, kterých dosahuje, nepochybuji, že naše spolupráce bude úspěšná a přinese výsledky. Její podrobnosti představíme na tiskové konferenci po skončení mistrovství světa na Slovensku."

Připomeňme, že Pešán patří mezi nejmladší kouče současnosti a ve svých 41 letech je považován za budoucnost tuzemského hokeje. Hned pět hokejových sezón vedl hokejisty Liberce, se kterými během tohoto období došel jednou k ligovému tiulu (2016) a dvěma stříbrným medailím (2017 a 2019). V roce 2018 si pak vyzkoušel i práci pro ČSLH coby kouč reprezentační dvacítky, se kterou došel až do semifinále MS, kde jeho svěřenci tehdy podlehli Kanadě a v následném boji o bronz zase nestačili hokejistům USA. Teď tedy po letech v Liberci jako trenér končí. "Má motivace je stejná, jako když jsem před čtyřmi lety nastupoval do pozice sportovního ředitele a hlavního kouče Bílých Tygrů. Tehdy jsem chtěl udělat všechno pro to, abych vrátil můj srdcový tým na pozice, kam patří. Tentokrát se budu snažit pomoci celému českému hokeji, protože mi na něm velmi záleží," řekl ke svému dalšímu kroku kariéře.

"Samozřejmě i pro mě osobně je to další krok v mé kariéře. Jsem přesvědčený, že tato nová zkušenost mě posune zase o něco dál. V Liberci zůstávám v pozici sportovního ředitele a budu i nadále zodpovědný za složení týmu i jeho výsledky. Jsem rád, že i v tomto ohledu našli obě stany společnou řeč," neskrýval potěšení z jednání ze strany Liberce Pešán. Právě v Liberci byl poprvé už v roce 2009, kdy mu bylo teprve třicet let a kdy už tehdy se stal trenérem. Po párleté pauze se do klubu Pešán vrátil zase v roce 2015.

Odcházející svazový šéftrenér Slavomír Lener je znám u veřejnosti především svým desaterem, kteréým se měly řídít realizační týmy mládežnických reprezentací. Stalo se tak v roce 2010, ovšem od té doby se mládežnický český hokej dočkal pouze jedné stříbrné medaile z roku 2014 a to zásluhou osmnáctky.

Lener však bude pracovat pro svaz nadále. Ovšem už jenom jako manažer rozvoje hokeje, vedle toho bude i součástí mezinárodního programu mládežnických reprezentací.

Lenerovo desatero, které mělo pomoci českému hokeji:

1. Trénink dynamiky a výbušnosti2. Tlak do brány3. Individuální trénink techniky - excelentnost, detaily4. Přechod z obrany do útoku - rychlost, včasnost, aktivní zapojení obránce5. Přechod z útoku do obrany - okamžité aktivní napadání všech pěti hráčů, tlak na kotouč "gap", ne systém 1-2-2 u mladšího dorostu6. Fauly holí7. Coaching - výchova individualit, nechat hráče tvořit8. Komunikace9. Trénink mimo led - denně10. Škola, ostatní povinnosti

Související

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.
Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Více souvisejících

hokej Slavomír Lener (trenér) Hokej ČR

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy