MS v hokeji: USA jako Kanada. Slováci si vychutnali spící Američany

Košice - Málokdo asi na Slovensku věřil tomu, že by jejich reprezentanti snad na úvod dokázali porazit Američany. Jenže ti ve svém prvním zápase působili stejně jako odpoledne Kanaďané. Ospalost byla potrestána čtyřmi přesnými trefami, přičemž těmi nejdůležitějšími byly ty slepené od Černáka a Tatara. Nakonenc naši východní sousedé slavili senzační výhru 4:1.

Do slovenské svatyně místo Marka Čiliaka nastoupil Rybár působící ve farmě Detroitu a možná i to hrálo roli v jeho soubojích s americkými hokejisty. Jako první mohl skórovat Alex DeBrincat, jenže tomu nešťastně po přečíslení skočiol kotouč a to tak, že nakonec vystřelil mimo. A i když zpočátku možná Slováci vůči svým soupeřům chovali nějaký respekt, postupem času strach zmizel a zvlášť tehdy, když po pěti minutách hry skóroval Sukel´ po jeho doklepnutí puku do sítě. Ve 13. minutě využil jediné slovenské početní evýhody během prvních dvou třetin DeBrincat, jenž tentokrát trefil přesně a to poté, co mu žabičkou nahrál Kane. A když pak neuspěl proti Rybárovi dorážející Keller, dostali opět slovo domácí.

Ti měli totiž k dispozici 106 vteřin dlouhoui přesilovku 5 na 3, během které  nejprve vrátil Slovákům vedení Černák, zanedlouho pak využil Sukel´ovou přihrávku Tatar abylo to 3:1. V poslední třetině se sice Američani čím dál více dostávali do šancí, jenže vždy to chtěli vyšperkovat, takže prakticky tím tak slibnou situaci zazdili. Snad kromě Hughes, který trefil tyč.

Na překvapivé, avšek zasloužené slovenské výhře 4:1 už se ale nic nezměnilo.

Konečný výsledek zápasu hokejového MS (10.5.2019):

SKUPINA A (Košice):

Slovensko - USA 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)Branky a nahrávky: 5. Sukeľ (Studenič), 22. Černák (Sekera), 25. Tatar (Pánik), 56. Krištof (Marinčin) - 13. DeBrincat (P. Kane, Eichel)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy