MS v hokeji: Švýcaři si pohráli s Italy, porazili je 9:0, Dánsko pokořilo Francii až na nájezdy

Bratislava/Košice - V sobotu pokračuje druhým hracím dnem letošní hokejové mistrovství světa, přičemž den začal již poledními zápasy. V jednom z nich se v rámci bratislavské skupiny B utkali Švýcařči s nováčkem z Itálie. Zatímco v posledních předchozích mistrovstvích se zemi helvétského kříže proti nováčkům příliš nedařilo, tentokráte žádné zaváhaní nepřipustilo a hokejistům z Apeninského poloostrova nedali žádnou šanci. Porazili je vysoko 9:0. O dost zajímavější byl duel v Košicích mezi Dánskem a Francií. V zápase mezi pořadateli posledních dvou šampionátu se skóre přelívalo ze strany na stranu, přičemž nakonec se šlo za 4:4 do prodloužení anásledné nájezdy. Jednlo se tak o první duel na tomto šampionátu, který se nerozhodl v 60 minutách. Zmiňované nájezdy pak lépe zvládli Dánové.

Švýcarští hokejisté už od prvních minut na bratislavském ledě jasně ukazovali, kdo bude v následujících chvílích dominantní a kdo si bude přát, aby zápas neskončil ještě vyšším rozdílem. Už v polovině prvního dějství totiž země helvétského kříže vedla 3:0 aa pokud bychom se podrobně podívali na všechny možné hokejové činnosti, ve všech bychom nalezli opravdovou dominanci švýcarského národního týmu.

Italský gólman Bernard si užil a o práci skutečně nemohl během duelu stěžovat. Vždyť celkem na něj přiletělo hned 60 střel a i když nakonec inkasoval celkem devětkrát, i tak byl z pochopitelných důvodů vyhlášen nejlepším italským hráčem v zápase.

Švýcaři ještě do půlky zápasu stihli přidat další tři branky a i když za stavu 6:0 ubrali tempo své hry, stav zápasu se zastavil na zmińovaných 9:0, přičemž k tomu svým hattrickem pomohl i Kevin Fiala.

Francouzům ani gól z půlky nepomohl. S Dány prohráli na nájezdy

Přestože se Dánům jako prvním v zápase s Francií podařilo dstat puk do sítě, jejich gól kvůli předčasnému písknutí sudího nakonec neplatil. Muži v pruhovaném a s píšťalkou si totiž všimli, že Farncouzi krátce před gólem hráli v šesti a tak paradoxně díky tomuto francouzskému přestupku byli nakonec Francouziu rádi. Následnou přesilovku se Seveřanům nepodařilo patřičně využít a nakonec je to mrzelo, jelikož v 9. minutě to byli oni, kteří inkasovali. Stalo se tak v době, kdy pro změnu Dánové hráli v oslabení a v něm se povedlo skórovat Bertrandovi, 0:1 pro Francouze. Jakkoli se země galského kohouta mohla radovat z toho, že do zápasu s mírným favoritem vstoupila dobře, do kabin na první pauzu šli přeci jen šťastnější Dánové. Těm se zásluhou Storma a Markuse Lauridsena podařil nepříznivý stav otočit na 2:1.

Ve druhé třetině se Francouzům podařilo vyrovnat nečekanou střelou z půlky hřiště od hokejky Dame-Malka. Francouzský obránce využil nepozornosti dánského gólmana Dahma, jemuž tak kotouč prošel mezi nohy za záda. Vůbec oba gólmani měli hned několik slabších chvilek v zápase. Boedker pak mohl vrátit Dánům vdení, kdyby ovšem proměnil trestné střílení, zanedlouho to byli ale opět Francouzi, kteří skórovali. Fleury společně s Claireauxem, jenž navíc využil přesilovky, dostal skóre na stav 2:4 pro Francii.

Jenže ještě v prostřední části zápasu se podařilo Dánsku snížit na 3:4, ve 47. minutě se pak Jesper Jensen postaral o vyrovnání na 4:4. V 53. minutě se mohli Francouzi přiblížit ke třem bodům, Rech ale tehdy trefil pouze tyč. Duel tedy došel do prodlouženíí hraném 3 na 3, gól v něm nepadl a tak tedy šel zápas až do nájezdů. V něm Dánsko dostalo puk do sítě třikrát, soupeř pak o jeden méně.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS na Slovensku (11.5.2019):

SKUPINA A (Košice):

Dánsko - Francie 5:4 po sam. nájezdechBranky: 20. a rozh. nájezd Storm, 20. M. Lauridsen (Storm, Jensen), 36. Eller, 47. Jensen – 9. Bertrand (Claireaux, Hecquefeuille), 25. Dame-Malka, 33. Fleury (Bozon, Hecquefeuille), 34. Claireaux (Rech, Bozon)

SKUPINA B: (Bratislava):

Švýcarsko - Itálie 9:0 (4:0, 2:0, 3:0)Branky a nahrávky: 2. Fiala (Josi), 8. Hofmann (Genazzi, Kurashev), 11. Martschini (Frick), 20. Praplan (Ambühl, Fiala), 22. S. Moser (Ambühl, J. Moser), 24. Fiala (Hischier), 42. Fiala (Hischier, Praplan), 47. Loeffel (Rod), 50. Hischier (Praplan)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej Hokej MS ITA Tým

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 9 minutami

před 34 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 7 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 8 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 8 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy