MS v hokeji: Němci se protrápili v duelu s Brity k výhře 3:1, Lotyš Balcers rozhodl vyrovnaný duel s Rakušany

Bratislava/Košice - V sobotu odpoledne nastoupili ke svému prvnímu zápasu na letošním hokejovém MS hráči Velké Británie, tedy nováčci letošního ročníku elitní soutěže mistrovství světa. A hned ve svém prvním duelu potrápili Němce, kteří roli favorita nenaplnili tak úplně podle svých představ, neboť dlouho to v zápase bylo bez branek. První nakonec Němci vstřelili až ke konci druhé třetiny, přičemž úspěšným střelcem byl tehdy Seider. Ani tato skutečnost však neodradila Brity pokračovat v bojovném výkony, za který nakonec byli odměni gólem Hammonda ve 44. minutě. Jednalo se o první vstřelený gól Britů na hokejovém MS po dlouhých 25 letech. V závěru zápasu ale přeci jenom Němci dali najevo, že jsou hokejovější a po trefách Ehlize a do té doby ne příliš výrazného Draisaitla vyhráli 3:1. Ve druhém odpoledním zápase hraném v Bratislavě se střetli Rakušané a Lotyši, Duel byl první dvě třetiny vyrovnaný, vše ale rozhodl čtyřbodový výkon Rudolfse Balcerse, díky kterému tedy pobaltský tým vyhrál 5:2.

V bratislavském duelu mezi Lotyšskem a Rakouskem šlo dlouho o vyrovnaný zápas, což dokumentuje i ten fakt, že za první dvě třetiny byly k vidění jen dvě branky, přičemž jedna na každé straně. Na další přesné trefy se fanoušci na Stadionu Ondreje Nepely si museli počkat až do závěrečné třetiny. A sledovali při tom výkony lotyšského Rudolfse Balcerse, jenž tak všem ukázal proč vlastně hraje v Ottawě. Nejprve to byl on, kdo ještě v první třetině, konkrétně v 16. minutě vyrovnal na 1:1. Stalo se tak pouhou minutu po otevření skóre ze strany Rakušanů.

Více se ale tento hokejista ukázal až ve třetí třetině, kdy přihrál hned na tři lotyšské branky. Tu rozhodující zaznamenal ve 41. minutě Darzinš v době, kdy měli Lotyši k dispozici početní výhodu. Svěřenci Kanaďany Boba Hartleyho pak v dalších minutách dávali čím dál menší šanci Rakušanů na zdramatizování a Rakušané už jenom zásluhou Herburgera korigovali stav. Lotyšěi nakonec vyhráli 5:2.

Britové vstřelili první gól na MS po 25 letech. Itak se ale Němci protrápili k výhře

I když v úvodu zápasu měli Němci jasně více střeleckých příležitostí, dlouho nemohli najít recept na spolehlivého gólmana Brownse. Jeho protějšek Niederberg se dlouho v brance nudil, ke konci úvodního dějství ho ale ohrozil Mosey. Na první gól ale musel i tak stříbrný celek z poslední olympijských her v Pchjongčchangu čekat až do 40. minuty. Tehdy se po závaru před britskou brankou rozhodl vypálit Seider a otevřel tak skóre zápasu.

Nadšeně hrající Brity to ale nikterak nenalomilo. Po chybě laxně hrajícího Draisaitla se ke kotouči ve 44. minutě dostal Hammod a byl to právě on, kdo vstřelil první gól Britů na MS po 25 letech. Poté už se přeci jenom Němci rozhodli skutečně probudit a přepnuli na poněkud větší obrátky. Díky tomu tak mohl v 51. minutě vstřelit při přesilovce gól Ehliz, o 84 vteřin později pak zvýšil na konečných 3:1 Draisaitl.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS na Slovensku (11.5.2019):

SKUPINA A (Košice):

Německo - Velká Británie 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)Branky a nahrávky: 40. Seider (Seidenberg), 51. Ehliz (Plachta), 53. Draisaitl (Plachta, Eisenschmid) - 44. Hammond

SKUPINA B (Bratislava):

Lotyšsko - Rakousko 5:2 (1:1, 0:0, 4:1)Branky a nahrávky: 16. Balcers (Darzinš, Freibergs), 41. Darzinš (Balcers, Blugers), 45. Abols (Balcers, Keninš), 48. Meija (Cibulskis, Blugers), 56. Keninš (Balcers) - 15. M. Raffl (Pallestrang, Herburger), 56. Heinrich (F. Hofer, Zwerger)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS GER Tým hokej Hokej MS LAT Tým

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 3 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 5 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy