MS v hokeji: Itálie opět schytala debakl, tentokrát se Švédy. Němci se trápili i s Dány

Bratislava/Košice - Odpolední nedělní program hokejového světového šampionátu na Slovensku opět nabídl další dva zápasy. V tom bratislavském se spolu střetli Italové a Švédové a právě Seveřani si na nováčkovi z Apeninského poloostrova smlsli a nastříleli mu hned osm branek. Zlepšili si tak náladu po prohráném duelu s Čechy, to Italové stále čekají na svůj střelecký úspěch na mistrovství. Poté, co v prvním zápase se Švýcarskem prohráli 0:9, nyní tedy odcházeli z ledu s porážkou 0:8. V Košicích se pro změnu představili Němci, od kterých se čekalo, že předvedou daleko lepší hokej než ten, jaký předvedli s dalším nováčkem turnaje a to s Británií, nad kterou sice vyhráli, ale dlouho se v duelu trápili. Nikterak jinak to nebylo aniv případě nedělního zápasu s Dánskem. O těsném vítězství 2:1 rozhodl svým gólem Tiffels 11 vteřin před sirénou ukončující druhou třetinu.

Jakkoli to zpočátku vypadalo, že se Švédům snad gólmana Marca de Filippa nepodaří při množství šancí překonat, přeci jen se skandinávskému týmu složený z hvězd z NHL v zápase zaskórovat hned osmkrát. Klidně ale mohl být rozdíl daleko vyšší, Švédům se ale Italů zřejmě zřelelo a zůstali tak u osmi přesných tref.

Italští hokejisté se za celou dobu zápasu pořádně nepodívali jak to vypadá v jejich útočném pásmu a spíše jen branili. V podstatě vypadali, že celý duel hrají v oslabení. Na stavu 8:0 pro Švédy se pak nejvíce podílel Anton Lander, jenž tak zaznamenal další hattrick na tomto turnaji.

Dánové sice brzy vedli, trápící se Němci ale o své výhře rozhodli ve druhé třetině

Duel mezi Dánskem a Německem se zdál být jako atraktivnější souboj nedělního odpoledne, jenže ani tento zápas nepatřil mezi ty, na které by divák nějak vzpomínal. Krásný hokej zkrátka košickou arénu nenavštívil. Pro veřejnost tak bylo akorát zajímavé sledovat to, jak si povedou stříbrní z posledních Zimních olympijských her Němci poté, co se v sobotu protrápili k výhře nad nováčkem z Británie 3:1.

Na hře našich západních sousedů se ale vlastně nic zásadního nezměnilo. Po sedmi minutách sice Dánové mohli prohrávat, když gólmana Dahma překonal Bergmann, jenže nakonec nebyl uznán kvůli postavení hráče v brankovišti poté, co si dánský realizační tým vzal trenérskou výzvu. V následujících minutách oba týmy ukázali kde všude se můžou lepšit. Nedokázali využít hned několik početních výhod, které měly k dispozici a tak na první regulérní gól museli v Košicích čekat až do půlky utkání. Tehdy už se Němcům povedlo vstřelit gól v přesilovce a to zásluhou Plachty, na 2:0 se pak krátce před odchodem do šatny na druhou přestávku podařilo zvýšit Tiffelsovi.

Třetí část zápasu byla z pohledu Dánů přeci jenom lepší a vytěžili z toho nejenom dvě trefy do tyče v případě Ellera a Niklase Jensena, ale i Bauův snižující gól v 51. minutě. Seveřanům se pak nevyvedla hra bez brankáře a zápas tedy nakonec skončil výhrou Němců 2:1.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS na Slovensku (12.5.2019):

SKUPINA A (Košice):

Dánsko - Německo 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)Branky a nahrávky: 51. Bau (Meyer, Larsen) - 31. Plachta (Draisaitl, Eisenschmid), 40. Tiffels (Kahun, Mauer)

SKUPINA B (Bratislava):

Itálie - Švédsko 0:8 (0:1, 0:1, 0:6)Branky a nahrávky: 3. Lander (Bratt, L. Eriksson), 26. Hörnqvist (E. Pettersson, L. Eriksson), 42. Lindblom (A. Kempe, W. Nylander), 43. Krüger (Rasmussen, M. Kempe), 49. Lander (L. Eriksson), 53. W. Nylander, 56. Lander (E. Lindholm), 59. Hörnqvist (A. Kempe)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS ITA Tým Hokej MS SWE Tým Hokej MS GER Tým Hokej MS DEN Tým hokej

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 38 minutami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 57 minutami

před 1 hodinou

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 1 hodinou

před 1 hodinou

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy