Čechům střelecký prach zvlhnul. Rusové byli nad jejich síly a prohráli s nimi 0:3

Po vydařeném vstupu do turnaje, ve kterém nejprve vyhrál nad Švédy a pak nad Nory, český tým vedený koučem Milošem Říhou v Batislavě narazil na zatím nejsilnější kalibr a to na Rusy. S nimi to byl boj o průběžné vedoucí místo ve skupině B a tudíž přiblížení se do čtvrtfinále. Tentokrát ale puk od našich hokejek cestu do soupeřovy sítě nenašel, pouze dvakrát orazítkoval brankovou konstrukci. To Rusové mohou za svou výhru 3:0 děkovat dvojici Gusev-Kučerov.

I když český národní tým měl v úvodu více možností, ke gólu žádná nevedla především proto, že v koncovce svěřenci kouče Miloše Říhy nezvolili zrovna nejšťastnější řešení. Tak například Filiop Hronek mohl v tomto zápase skórovat, kdyby ovšem po Voráčkově přenesení hry nehledal svou přihrávkou ještě Dominika Simona místo toho, aby vystřelil na gólmana Vasilevského. Stejně jako protti Norům právě hronek opět ukázal své umění v ofenzivě, tentokrát ale byl z českých beků vidět respekt ze silného soupeře a moc dopředu se nehrnuli. Protože se nedařilo Čechům dostat tedy puk za záda Vasilevského, musel přijít zakonitý trest. Stalo se tak ve 14. minutě, kdy při chybném střídání zůstal pouze Kovář v obranném pásmu aten sám proti Andronovovi mezi kruhy bezmocný, 0:1 pro Rusko.

Ani vstup do druhé části nebyl z pohledu Čechů nejpovedenější. Po Gusevově přihrávce sepodařilo Kučerovovi už gólmana Bartošáka překonat, díky Hronkovi ale kotouč za brankovou čárou neskončil. Právě duo Gusev-Kučerov zatápělo české defenzivě nejvíce. A byl to Gusev, kterému se podařilo zvýšit na 2:0 pro Rusy, když po jeho zakončení se puk dostal přes Bartošákův beton.

V následujících minutách se přeci jenom Češi rozhodli trochu více potrápit ruskou obranu, do tutovky se například dostal Jan Kovář, na jeho bekhendový blafák ale nakonec góman Vasilevskij dokázal zareagovat. Jetšě nebezpečnější byla pozdější střela Filipa Chytila, která však zamířila jen těsně vedle ruské klece.

Ve třetí třetině se čeští hokejisté snažili ještě vvíce splatit fanouškům jeich neustálé povzbuzování v bratislavské aréně a právě v této části hry byli Češi ke gólu vůbec nejblíž a to hned dvakrát. Nejprve po Vránově dělovce kotouč orazítkoval břevno, tyčku pak trefil i Tomáš Zohorna. Stejně tak pak branková konstrukce pomohla i na druhé straně Čechům, když stejnou smůlu měl i Ilja Kovalčuk, jemuž se na turnaji zatím nedaří úplně podle jeho představ.

Až při závěrečné české hře bez brankáře se ruské sborné ještě podařilo navýšit její vedení na konečných 3:0, když do prázdné sítě puk dopravil Nikita Zajcev.

Konečný výsledek:

SKUPINA B (Bratislava):

Česko - Rusko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)Branky a nahrávky: 14. Andronov (Chafizullin, Něstěrov), 33. Gusev (Kučerov), 60. Zajcev

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS CZE Tým Hokej MS RUS Tým hokej

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 5 hodinami

před 5 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 7 hodinami

NATO vyslyšelo Zelenského. O protivzdušné obraně bude jednat s Ukrajinou už zítra

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy