MS v hokeji: Finům se povedlo s Američany dojít do prodloužení. V něm ale rozhodl Larkin

Po úspěšných zápasech proti Kanadě a Slovensku se tým ještě před turnaje neznámých mladíků z Finska chystal v pondělí odpoledne na dalšího soupeře a to Spojené státy americké. Fanoušci byli hlavně zvědavi zda i v tomto zápase se trefí nejtalentovanější z Finů Kaapo Kakko a jestli tak přidá další přesnou trefu k těm dosavadním pěti, které už na turnaji vstřelil. Tentokrát se tento osmnáctiletý hráč do zápisu nikterak nezapsal, i tak to ale Američané se Seveřany neměli vůbec jednoduché a výhru museli slavit až poté, co v prodloužení na 3:2 skóroval Larkin

Od úvodníhob vhazování ale Američani žádné drama v zápase s Finy nechtěli připustit, vždyť už po padesáti vteřinách hry se jim podařilo obráce Skjeieho překonat gólmana Vehviläinena. Finy to ale nikterak nezlomilo a prakticky ihned se snažili o vyrovnání. Jenže pak ze strany Američanů přišla druhá rána. V 11. minutě se Gaudreau předvedl svou překvapivou střelou zpoza brankové čáry, 2:0 pro USA.

Ještě před tím než duel došel do závěrečné části zápasu se ale týmu Suomi podařilo nepříznivý stav vyrovnat. První finský gól padl ještě před první sirénou, když v čase 19:05 zařídil snížení Pesonen. A i druhý finský gól padl těsně před odchodem do kabin, tentokrát však na druhou přestávku. Tehdy se pro změnu trefil Ojamäki a nutno dodat, že před tím mělo Finsko hned několik velkých možností k onomu vyrovnání.

Byl to skutečně vyrovnaný zápas z obou stran, kdy se oba týmy snažily překlopit duel na svou stranu. Jenže jak americký gólman Schneider, tak i jeho finský protějšek Vehviläinen střelcům nedovolili vyniknout. Muselo tak tedy rozhodnout až prodloužení, kdy bylo několik šancí, nakonec byl ale tím úspěšným střelcem rozhodujícího gólu Larkin.

Americko-finský duel byl pak zajímavý z toho pohledu, že se v zápase střetli Američan Jack Hughes a Fin Kaapo Kakko, tedy kandidáti na jedničku draftu v NHL. Ani jeden z nich však nedokázal vsítit branku nebo i na ni přihrát.

Konečný výsledek zápasu hokejového MS na Slovensku (13.5.2019):

SKUPINA A (Košice):

USA - Finsko 3:2 v prodl. (2:1, 0:1, 0:0 - 1:0)Branky a nahrávky: 1. Skjei (DeBrincat, Eichel), 11. J. Gaudreau (Eichel), 64. D. Larkin (Q. Hughes, Keller) - 20. Pesonen (Manninen, M. Koivisto), 40. Ojamäki (Manninen, Kaski)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS FIN Tým Hokej MS USA Tým hokej

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy