MS v hokeji: Lotyši se trápili s italským gólmanem, Dánové mohli Britům uštědřit první desítku

V úterý odpoledne pokračovalo dalšími dvěma zápasy letošní hokejové mistrovství světa na Slovensku. O úvodní dva duely tohoto hracího dne se jednak postarali Dánové s Velkou Británií, ve kterém to bylo dánské království, které potvrzovalo roli favorita. Klidně mohlo svému bezmocnému soupeři vstřelit deset gólu v utkání, což by byla na tomto šampionátu premiéra, nakonec se ale do britské branky dostal kotouč celkem devětkrát. I v Bratislavě se čekal celkem jasný zápas a to vzhledem k debakům, které v předešlých zápasech inkasovali Italové, nyní ale nováček z Apeninského poloostrova potrápil Lotyše. Na gólmana Bernarda šlo celkem 62 střel, nakonec ale přeci jen inkasoval tři branky a pobaltský tým si tak z toho utkání odneslsnad povinné tři body.

V duelu s účastí hokejistů Velké Británie se snad ani nic jiného než dominance jejich soupeře z Dánska nečekala. Rozdíl byl mezi oběma týmy značný od samého začátku a k jeho smazání Ostrovanům nepomohla ani částá hra v oslabení. Britové se celkem rychle dostali v zápase do dvojnásobného oslbení 3 proti 5 a to bylo pro ně smrtící. trefil se v ní totiž Jesper Jensen. Ve 13. minutě už to pak bylo z pohleduu Dánu 3:0, když tentokráte klasickou početní výhodu dokázal využít Poulsen.

Krátce po začátku druhé třetiny to už bylo o čtyři góly a to už v brance nevydržel být gólman Bowns, kterého stejně jako v předchozím utkání nahradil Whistle. A i když dokázal uhranout několika až zázračnými zákroky, ani jemu se čisté konto udržet dlouho  nepodařilo. Trvalo to prakticky pouhé dvě minuty, kdy ho překonal při další přesilové hře Eller.

Jak šel čas dál, Dánové postupně navýšili vedení až na konečných 9:0 a nebylo daleko od toho, aby jako první tým na letošním MS uštěsřili soupeři deset gólů. Dvakrát se v dalším průběhu utkání trefil Nicklas Jensen, svůj druhý gól v utkání přidal i Poulsen. Když už Britové puk ve třetí třetině přeci jen dostali za záda dánského brankáře Dahma, branka nebyla uznána kvůli hře vysokou holí. Čestného gólu se tak Britové nedočkali a prohráli 0:9.

Museli vyslat 36 střel, pak Lotyši proti Italům vstřelili první branku. Nakonec ještě přidali další dvě

Dlouho si museli v zápase v Bratislavě říkat, že hokej nemá logiku. Tolik příležitostí měli Lotyši k překonání brankáře Bernarda, ale tohoto italského hrdinu v tomto zápase do poloviny utkání nikdo z Lotyšů nepřekonal. Až ve 30 minutě se to po 36 předchozích střelách konečně povedlo Robertsu Bukartsovi. Navíc mohli být rádi, že po první třetině neprohrávali 0:1, jelikož Italům se podařil gól vstřelit, nakonec ale neplatil kvůli ofsajdu.

Výkon Lotyšska byl opravdu daleko za očekáváním. Kdo z jejich strany čekal nějaký neustálý tlak, byl zklamán. Co se týče jeho útočení, šlo spíše o postupné kroky vpřed. Roberts a Teodors Bukartsové byli těmi, kdo se starali o to, aby gólman Bernard měl v zápase dostatek zábavy, ale moc se jim ho spolu se svými spoluhráči skutečně překonávat nedařilo.

Ke konci druhé třetiny bylo na italském muži s maskou už znát, že sil už má málo a že to bude v následujích chvílích čím dál tím těžší. Ještě do druhé přestávky však stačil i díky neuvěřitelnému zákroku, když už se zdálo, že byl překonán, zaznamenat psaadesát zákroků. Po druhé třetině ale byl stav už 2:0, jelikož ve 39. minutě skóroval Marenis.

I ve třetí třetině, přestože se v ní trefili Lotyši ještě jednou zásluhou Blugerse v závěru do prázdné branky, předváděl neuvěřitelné věci. V jednom momentě dokázal nejen převzít svou ztracenou hůl od spoluhráče, ale ještě i chytat zrovna na něj mířenou střelu. Lotyši ale vyhráli 3:0 a i když jim to dala zabrat, povinné tři body mají započítány.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS na Slovensku (14.5.2019):

SKUPINA A (Košice):

Velká Británie - Dánsko 0:9 (0:3, 0:5, 0:1)Branky a nahrávky: 9. J. Jensen (Eller, M. Lauridsen), 10. Bau (Boedker, Regin), 13. Poulsen (Olesen), 22. Bruggisser (Boedker, Madsen), 24. Eller (Jensen Aabo, Regin), 25. Nicklas Jensen (Eller, M. Lauridsen), 31. Nicklas Jensen (Strom, Eller), 36. Poulsen (J. Jensen, Olesen), 52. Poulsen (Jakobsen)

SKUPINA B (Bratislava):

Itálie - Lotyšsko 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)Branky a nahrávky: 30. Roberts Bukarts (Rihards Bukarts, Meija), 39. Marenis (Gegeris, Freibergs), 60. Blugers (Balcers, Keninš)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS LAT Tým Hokej MS ITA Tým Hokej MS DEN Tým hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy