MS v hokeji: Další skalp. Po Dánsku a Británii si Němci poradili s Francouzi. I přes trápení slavili výhru i Švýcaři

Němečtí hokejisté se po úterním hracím dni opět přiblížili k postupu mezi nejlepších osm mužstev letošního světového šampionátu v Bratislavě a Košicích. Poté, co, i když s mírnými potížemi, ale přeci jenom, dokázali porazit Dánsko a Velkou Británii, nyní si poradili i s Francouzi a zítra se tak v souboji s domácími Slováky rozhodne o tom, kdo bude mít do čtvrtfinále snazší cestu. Země galského kohouta má po prohře s Němci 1:4 pouze jediný bod ve skupině A. Ve skupině B pak Švýcarsko v alpském souboji s Rakouskem vyhráli 4:0 a dostali se tak průběžně do vedení.

Do německé branky tentokrát na rozdíl od předešlých zápasech posila z Colorada Grubauer, jenže v kleci vydržel jen do poloviny zápasu, neboť kvůli blíže nespecifikovaným potížím musel do kabin a byl tak zastoupen Treutlem. To všechno se už dělo za nerozhodného stavu 1:1, přičemž nejprve se v 18. minutě po brejkové akci trefil obránce Seider, o vyrovnání se pak ve 25. minutě na druhé straně postaral Fleury. Pro něho to tak byla již druhá přesná trefa na turnaji.

Francouzi ovšem v dalším průběhu hry poznali sílu německého týmu, ve kterém nalezneme i několik posil z NHL včetně Draisaitla, který tak narozdíl od předešlých německých zápasů na tomto MS splňoval roli tahouna mužstva už daleko lépe a velkou eoli pak v dalším průběhu zápasu hrála i stále rostoucí únava na francouzské straně. I přes to však dokázali Francouzi v poslední třetině přežít téměř dvouminutové dvojnásobné oslabení.

A i když se nedá říct o tomto zápase, že by byl ozdobou turnaje, Němcům se zkrátka podařilos přehledem dokráčet k tolik touženým třem bodům a tudíž k přiblíížení se ke vstupu do čtvrtfinále.

V alpském derby se po 26 letech podařilo Švýcarům porazit Rakušany po 60 minutách

Duel mezi Švýcarskem a Rakouskem začal z obou stran opatrným hokejem, ale jak to tak v hokeji bývá, gól vždy padne po nějaké chybě a tu v tomto zápase jako první udělali naši jižní sousedi. Po šesti minutách hry ale měli štěstí, že z toho ještě gól nebyl poté, co špatně vystřídali a hráli tak v šesti, za což byli Rakušani vyloučeni. Během přesilovky se země helvétského kříže dvakrát dostala do příležitostí, jenže ani Kurashev, ani Hofmann tehdy tedy ještě úspěšní nebyli.

Hofmann se mohl prosadit o čtyři minuty později, jenže nechal pouze vyniknout gólmana Kickerta. A gól pak nepadl ani v další švýcarské přesilovce, kde  největší příležitost měl Fiala. Rakušané opravdu mohli být rádi, že přesná muška se ze švýcarských hokejek někam vytratila. A co víc, v 16 šli Švýcaři hned do čtyřminutového oslabení za vysokou hůl Josiho.Kritiickou situaci ale Švýcarsko přežilo a zanedlouho na to se podařilo otevřít skóre Fialovi poté, co mu přihrál Hischier.

Na začátku druhé dvacetiminutovky byli diváci v Bratislavě svědky i hry 3 na 3 a a ni v této situaci neuspěl Hofmann proti Kickertovi, ze kterého už mohl pomalu dostávat osypky. Především Kickert může za to, že nebyli hokejoví fanoušci svědky dalšího debaklu. V následujících chvílích si poradil třeba Andrighettovým zakončením nebo se Simonem Moserem, jenž neuspěl hned dvakrát.

V závěrečném dějství měli pro změnu dvojnásobnou přesilovku v zápase Rakušani, ale ani oni tuto početní výhodu. K tomu, aby byl na švýcarských hokejkách nakonec klid, si museli Švýcaři počkat až do 54. minuty. Tehdy totiž na 2:0 zvýšil Josi a to s přispěním teče bránícího hráče. Poté, co pak po Ambühlově střetu s Pallestrangem museli pořadatelé až několik minut měnit plexisklo, dokázal v přesilovce na 3:0 ještě zvýšit Kurashev, následně pak ve hře pěti proti třem na konečných 4:0 upravil Andrighetto.

Švýcaři tak tedy před duely s nejtěžšími soupeři ve skupině a se skórem 16:1 vedou právě bratislavskou skupinu.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS na Slovensku (14.5.2019):

SKUPINA A (Košice):

Německo - Francie 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)Branky a nahrávky: 18. Seider (Fauser, Hager), 34. Plachta (Eisenschmid, J. Müller), 38. Draisaitl (Kahun), 60. Holzer - 25. Fleury (T. Bozon, Manavian)

SKUPINA B (Bratislava):

Švýcarsko - Rakousko 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)Branky a nahrávky: 20. Fiala (Hischier, Praplan), 54. Josi (Loeffel, S. Moser), 59. Kurashev (Hischier), 60. Andrighetto (R. Diaz, Praplan)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS GER Tým Hokej MS FRA Tým hokej

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 15 minutami

před 17 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy