Čerstvý táta Voráček řídil obrat a výhru nad Lotyšskem 6:3

Po dvoudenním volnu a pondělní prohžře s Ruskem se česká hokejová reprezentace opět představí na právě probíhajícím se MS proti Lotyšsku. Půjde o zápas, jehož vítěz se opět přiblíží do čtvrtfinále. V sestavě českého týmu se nově představí posily obránce Petr Zámorský a centr Radek Faksa. Utkání jste mohli sledovat na webu Eurozprávy.cz.

ONLINE:

1. Utkání právě začalo.

3. Palát jako první střílel, ovšem mimo lotyšskou bránua, následně na druhé straně se do příležitosti dostal Sotnieks, jeho ránu Bartošák kryl. Za chvíli se za Bartošáka snažil puk dostal Butna.

6. Češi dostali jako první možnost přesilové hry, ve které se zaskvěl Řepík. Nejprve obanným zákrokem a pak i střelou. Přesilovku sice nevyužili, ale prezentují se dobrým tempem. Už při hře pěti zakončil Moravčík, ale střílel do gólmana. Následně Zohorna je vyloučen za hrubost. Moravčík ale podražením za chvíli poslal Čechy do tří.

7. Dvojnásobnou přesilovku Lotyši využili. Skóroval Indrašis, 0:1.

11. Formace Palát, Faksa, Vrána dělali Lotyšům problémy. Ani Palát, ani Faksa ale ve svých velkých šancích neuspěli. Nyní Češi budou hrát po faulu na Voráčka přesilovku. V ní dvakrát střílel Voráček, jednou však střílel mimo, podruhé do gólmana.

13. Po přesilovce to zkoušel na Merzlikinsen Simon, následně byl přísnými sudími vyloučen Zámorský. A i další přesilovku Lotyši využili. Po individuální akci se dostal do brejkové situace Darzinš, jenž tak zvýšil na 2:0.

15. O snížení se následně pokoušel Kubalík.

17. Čechům se momentálně nedaří přechod do útoku.

20. Kovářova formace dělala problémy soupeři. Dvakrát zakončoval Kubalík, anbi jednou se ale puk nedostal za záda Merzlikinse. Za chvíli se Voráček dostal do brejkové příležitosti, nakonec v ní ale minul lotyšskou branku. Skórovat před přestávkou se nepodařilo ani Vránovi svou skrytou střelou.

20. Skončila první třetina.

...

21. Druhá třetina začala.

22. Jako první ve druhé třetině vypálil po působení českého týmu v útočném pásmu Hronek od modré, Merzlikins si s jeho střelou poradil. Na druhé straně zakončoval Freibergs, gólman Bartošák chytil na dvakrát. Po tvrdém faulu u mantinelu na Řepíka ze strany Bičevskise bude mít Česko pětiminutovou přesilovku!

25. V ní zasypali Češi Merzlikinse hned několika střelami, například Voráček, Frolík, Kovář nebo Hronek mohli skórovat, ani jednomu se to nepodařilo. Merzlikinsovi se pak opravovala maska.

25. Češi už se po Řepkově střele radovali z gólu, ten ale nepadl, jelikož byla trefena pouze tyč! Sudí to jde ještě zkontrolovat na video. A gól skutečně nebyl.

26. Výborně. Konečně úspěšná střela v dlouhé přesilovce! Od modré vypálil Hronek a je to 1:2. Následně těsně minul Simon!

27. Další lotyšská přesilovka po zbytečném faulu Tomáše Zohorny.

30. Lotyši se tentokrát k zakončení v přesilovce nedostali. Následně po zmatcích v lotyšské obraně Tomáš Zohorna minul odkrytou klec!

31. Skvěle! Po zpracování Pálata se puk dostal do jízdy Kovářovi a ten přes obránce vypálil, 2:2! Za chvíli se snažil o vedoucí Kubalík, ale ve velké příležitosti minul!

32. Po Freibergsově zakončení po buly se v českém brankovišti strhla šarvátka. Po ní je na trestné lavici Rutta.

34. Bukartsové a spol. svými přihrávkami v útočném pásmu zlobili, ovšem gólmana Bartošáka se nikomu i přes několik střel nepodřilo překonat.

35. Řepík nedokázal využít dezorientaci gólmana Merzlikinse střelou z levého kruhu. Pak zahrozil Musil.

37. Posunutá lotyšská branka po střele Paláta z první. Následně  na druhé straně neuspěl Cibulskis.

37. A je to tady. Novopečený otec, kapitán Jakub Voráček po manévru za modrou čárou se pak po dostání se do útočeného pásma rozhodl vystřelit a Češi vedou 3:2!

39. A další gól do šatny! Po vyjetí z rohu se prosadil Jakub Vrána, 4:2!

40. Skončila druhá třetina.

...

41. Začala třetí třetina.

43. Nejprve Frolíkovo bekhendové zakončení z mezikruží vychytal Merzlikins, na druhé straně to zkoušel na Bartošáka Richards Bukarts. Neúspěšný byl také Balcers.

44. Po Gudasově střele z půlky se Lotyši dostali do přečíslení, na jehož konci Darzinš netrefil puk.

46. Po Moravčíkově zahrájení další české akce nepřesně střílel Jaškin, následně poznali Lotyši Gudasovu tvrdost. Při další akci Voráček přihrával Simonovi a ten se nemýlil, 5:2!

47. Moravčík svým faulem nabízí Lotyšům další přesilovku.

49. Lotyši sice obléhali českou branku, přičemž největší příležitost měl Roberts Bukarts, který trefil tyčku! Přesilovku nevyužili a na druhé straně zahrozil Hronek.

51. Palát se dostával do velké šance, Merzlikins ale při přesunu opět posouvá svou bránu. Za chvíli Řepík vystřelil od modré, Merzlikins puk vykopl betonem.

52. Lotyši napadají Čechy u puku, jedná se o pasáž, kdy se udržuje tempo hry.

55. Halou zní "Kdo neskáče, není Čech!" Češi ale budou hrát oslabení za hru v šesti. Lotyši budou hrát power play!

56. Lotyši tuto převahu plně využili. Ke střele se odhodlal Darzzinš a ten svým čtvrtým gólem na MS snížil na 5:3.

57. Dopředu se řítil Vrána, ale byl rychlý, takže nestihl zakončit. Následně se svou střelou neuspěl ani Řepík mířící mezi betony.

59. Freibergs tvrdě atakoval Gudase po jeho čistém ziákroku, při následné výhodě se podařilo Voráčkovi zvýšit na 6:3 a poté pomstil Gudase a na ledě se to začalo mlít. Lotyši dostávají další pětiminutový trest. Dostal ho Darzinš, ale ten za souboj nemohl!

60. Za spokojenosti českých fanouišků končí duel českým vítězstvím 6:3. Po siréně se pak ještě hráči do sebe pouštějí.

60. Zápas tedy končí. Po ne přílilš vydařeném vstupu se nakonec Češi mohou radovat!

Konečný výsledek:

Česko - Lotyšsko 6:3Branky: 38., 59. Voráček, 26. Hronek, 32. Kovář, 39. Vrána, 46. Simon - 14., 56. Darzinš, 7. Indrašis

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS CZE Tým Hokej MS LAT Tým

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy