MS v hokeji: Po Britech mezi elitou zůstává i Itálie. Kanada dala Dánům "bůra"

Na pondělí 20. května roku 2019 budou vzpomínat v tom nejlepším oba hokejoví nováčci letošního hokejového světového šampionátu. Po odpolední senzaci, o kterou se postarala Velká Británie, když otočila duel s Francií z 0:3 na konečných 4:3 v prodloužení a zachránila se tak v elitním MS, se ze stejného úspěchu večer radoval i druhý nováček tohoto mistrovství, tedy Itálie. Ta hrála obdobně napínavý a vyrovnaný zápas o všechno s Rakouskem a i tento duel šel za stavu 3:3 do prodloužení. V něm však na rozdíl od odpoledne rozhodující branka nepadla a poprvé tak na letoěním mistrovství byli k vidění samostatné nájezdy. A právě ty lépe zvládl tým z Apeninského poloostrova, který se stejně jako Británie mohl naplno radovat ze záchrany. Ve druhém večerním duelu mezi Kanadou a Dánskem vlastně o nic moc nešlo a tak si hráči s javorovými listy jen tak s chutí proti pořadatelům loňského turnaje zastříleli. Sice to nebyl žádný velký debakl, jakých byli fanoušci už na Slovensku několikrát svědky, vítězství 5:0 i tak ale Kanaďany potěšilo.

Při pohledu na dosavadní působení Itálie ve skupině A letošního mistrovství světa by si málokdo před utkáním s Rakouskem o záchranu v elitní divizi představil, že by dali nějaký gól a že by tento duel měl snad dospět až do samostatných nájezdů. A co víc, ještě v nich uspět. Jenže i proto, že Rakušané nepředváděli zrovna takový hokej, který by měl i na Italy stačit a prakticky byl tím nejviditelnějším z rakouské strany pouze Michael Raffl, nemohl vlastně tento zápas dopadnout jinak.

Byli to právě Italové, kterým se podařilo jako prvním jít v tomto utkání do vedení, když se v 10. minutě trefil šťastně, avšak po krásné akci, Anthony Bardaro. Radost z vedení však Jihoevropanům netrvala dlouho, neboť za chvíli vyrovnal na 1:1 Ganahl. Ještě do konce první třetiny pak stihl skóre otočit již zmiňovaný Raffl.

Jestli si Rakušané mysleli, že výrazně zpomaleným pohybem nějak Italy překvapí, mýlili se. Naopak, nováček z Apeninského poloostrova toho dokázal v polovině druhého dějství využít, konkrétně Simon Kostner svou střelou z mezikruží, proti které gólman Kickert neměl žádnou šanci, 2:2. A bratislavská hala byla poté svědky chyby v rakouské defenzivě, když se v rohu objevili hned čtyři Rakušané, čehož dokonale využil Marco Rosa, který tak vrátil Italy do vedení, 3:2.

Na začátku třetí třetiny to byl však opět Michael Raffl, který duel opět vyrovnal a jak postupoval čas a blížilo se prodloužení, nervozita by se v tu chvíli na bratislavském ledě dala krájet. V pětiminutovém prodloužení hraném ve třech na obou stranách gól nepadl a tak musely o vítězi tohoto utkání rozhodnout samostatné nájezdy. V těch se rozhodlo až v sedmé sérii, kdy svým blafákem o italském úspěchu rozhodl McMonagle.

Kanada po výhře nad Dány mohou stále myslet na vítězství ve skupině

Postup do čtvrtfinále z prvního místa košické skupiny A je zase o něco blíže. To si po pondělním večeru mohou říct Kanaďané, kteří si poradili s Dánskem 5:0.

Utkání se trochu protáhlo i kvůli opravě plexiskla, což už začíná být v obou slovenských halách celkem běžným doplňkem zápasů, ale také i kvůli hned třem případům, kdy se rozhodčí museli podívat na video. Nic to však neměnilo na faktu, že ani jedno moc Dánům nepomohlo ke zdramtizování tohoto utkání. Za Kanadu se například opět trefil Marchessueult, který byl opět hodně vidět, nicméně nejvíce se na pohodlném vítězství 5:0 z pohledu Kanady podílel svými dvěma góly a jednou přihrávkou Sam Reinhart.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS na Slovensku (20.5.2019):

SKUPINA A (Košice):

Kanada - Dánsko 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)Branky a nahrávky: 1. Dubois (Marchessault, Stone), 7. McCann (Turris), 9. Marchessault (Severson, Stone), 34. Reinhart (Couturier, Chabot), 45. Reinhart (Myers, Cirelli)

SKUPINA B (Bratislava):

Rakousko - Itálie 3:4 po sam. nájezdech (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0)Branky a nahrávky: 12. Ganahl (Unterweger), 17. M. Raffl (F. Hofer, Unterweger), 42. M. Raffl (F. Hofer) - 10. Bardaro (Trivellato), 35. S. Kostner (Miceli), 39. Rosa (Ramoser), rozhodující sam. nájezd McMonagle

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS ITA Tým Hokej MS AUT Tým Hokej MS CAN Tým Hokej MS DEN Tým hokej

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 21 minutami

před 48 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu. Biden slíbil rychlé doručení

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy