MS v hokeji. Česko před finálem vyhořelo. S Kanadou prohrálo 1:5

Čeští hokejisté nastoupili v semifinále mistrovství světa v Bratislavě proti Kanadě. Trenéři v čele s hlavním koučem Milošem Říhou se rozhodli opět pro hru se sedmi obránci a třinácti útočníky. Zápas o postup do finále ale Češi nezvládli a Kanadě podlehli 1:5.

Čeští hokejisté nastoupili v semifinále mistrovství světa v Bratislavě proti Kanadě s Patrikem Bartošákem v brance. Záda mu kryje Pavel Francouz, který se zotavil z lehčí virózy. Mimo sestavu zůstali bek David Sklenička, útočník Filip Chytil a třetí brankář Šimon Hrubec.

Třináctým útočníkem místo Jakuba Vrány je Hynek Zohorna, Vrána se posunul do čtvrté útočné formace k Michalu Řepíkovi s Tomášem Zohornou. S nimi začínal duel proti Německu Ondřej Palát, od třetí třetiny ale nahradil Chytila ve druhém útoku a už v něm spolu s centrem Radkem Faksou a druhým křídlem Dmitrijem Jaškinem zůstal.

0. minuta - Utkání začalo. Hala je opět plná českých fanoušků, kteří o sobě dávají vědět.

2. minuta - Kanada zatím působí aktivněji než Český tým. První minuty zatím nepřinesly nebezpečné zákroky, ale schylovalo se k nim.

4. minuta - Kanada se dostává do vedení 1:0! Troy Stecher poslal přihrávku před branku, do ní ji poslal Mark Stone!

6. minuta - Česko si zahraje první přesilovku. Na trestnou lavici jde Jonathan Marchessault. Dvě minuty za sekání.

7. minuta - Čeští hokejisté mají od začátku zápasu problém dostat se do útočného pásma soupeře. Kanadský tým má obranu dobře zvládnutou. Při přesilové hře ale pociťuje početní rozdíl.

8. minuta - Během přesilovky bylo několik šancí, ani jedna střela se ale ve vyrovnávací gól neproměnila.

10. minuta - Čechům se konečně daří probojovat se do útočného pásma. I přes plný počet kanadských hokejistů na ledě měli několik slibných šancí. Zatím ale bez úspěchu.

12. minuta - Češi tlačí Kanaďany k bráně a mají navrch. Jan Rutta po akci Tomáše Zohorny vystřelil na bránu, puk ale zastavil obratný Matt Murray.

14. minuta - Zápas je zatím velmi vyrovnaný. Češi se stejně jako Kanaďané snaží využít jakoukoliv šanci. Perfektní práce obránců i brankařů nedává ani jednomu týmu moc šancí.

15. minuta - Češi si zahrají další přesilovku. Kyle Turris dostal dvě minuty za hákování.

16. minuta - Hokejisté naplno využívají přesilové hry a doráží na kanadského soupeře. Tomu se ale dvakrát povedlo puk vyhodit na druhou stranu hřiště a na chvíli si může oddechnout.

17. minuta - Kanadský tým je kompletní. Češi ani druhou přesilovku neproměnili.

19. minuta - Dominik Kubalík a Milan Gulaš zasypávají kanadského brankaře jednou střelou za druhou. Matt Murray ale přes sebe nic nepustí.

20. minuta - První třetina končí. Češi vedli na střely 12:10, měli dvě přesilovky, na góly ale prohrávají 0:1.

21. minuta - Kanada krátce po startu druhé třetina vstřelila druhý gól. Skóroval Darnell Nurse!

23. minuta - Kanada nedává Čechům žádnou šanci! Probojovat se do útočného pásma je pro český tým těžké.

25. minuta - Kanada střílí další gól! Český tým prohrává 0:3.

26. minuta - Český tým střídá gólmana. Bartošáka nahradil Pavel Francouz.

28. minuta - Ondřej Palát měl šanci skórovat, kanadský brankář ale už několikrát v tomto zápase ukázal, že se jen tak nevzdá. 

29. minuta - Na kanadskou bránu doráží Michal Řepík. Jeho střely se ale míjí účinkem. Úspěšnější není ani Michael Frolík.

31. minuta - Český tým měl obrovskou šanci skórovat. Jakub Voráček postupně přihrál puk Ondřeji Palátovi, jehož střela se minula účinkem, a následně Radku Gudasovi, který také minul.

32. minuta - Murraye při nadějném pokusu neprostřelil ani Dmitrij Jaškin.

34. minuta - Kanada má celý zápas pod kontrolou. Českým hokejistům nedává žádnou šanci, ani přesto, že se mu daří dostávat do pásma soupeře.

37. minuta - Dmitrij Jaškin ani Michael Frolík své střeli neproměnili. Aspiruje na nejlepšího hráče zápasu.

39. minuta - Velmi těsné šance měli Tomáš Zohorna, Michal Řepík i Jakub Vrána. Čeští hokejisté zasypali Murraye hromadou střel. Ani jedna neprošla.

40. minuta - Druhá třetina končí. Na střely i na vhazování byla vyrovnaná, Kanada ale vede 3:0 nad Českem.

41. minuta - Kanaďané se od první minuty vrhají k české bráně.

44. minuta - Petr Zámorský se několikrát pokusil vystřelit na bránu. Nepomohla mu ani dorážka Michaela Frolíka. Češi se nemohou dostat přes kanadskou obranu.

46. minuta - Kanaďané se umí skvěle semknout u brány a vytvořit neprostupnou zeď. Mají třígólový náskok, nemusí se hnát nikam dopředu. Češi se naopak snaží střílet ze všech možných pozic. 

47. minuta - Kanada zvyšuje na 4:0 Střelu má na svědomí Kyle Turris.

49. minuta - Thomas Chabot dostal dvě minuty za podrážení. Česko hraje třetí přesilovku v tomto zápasu.

51. minuta - Ani třetí přesilovka nebyla využita. Češi se sice snaží, na silnější Kanadu ale nestačí.

52. minuta - Tomáš Zohorna měl nadějnou šanci, Matt Murray ale opět skvěle zasáhl.

53. minuta - Kanada střílí pátý gól. Thomas Chabot definitivně pohřbil české naděje na finále.

54. minuta - Česko vstřelilo první gól dnešního zápasu. Tomáš Zohorna jím ale bohužel téměř jistou prohru nezvrátí.

55. minuta - Michal Řepík a Pierre-Luc Dubois dostali dvě minuty za hrubost. Hraje se 4 na 4.

57. minuta - Oba týmy jsou kompletní. Oslabení na obou stranách žádný zvrat nepřineslo.

58. minuta - Jared McCann dostal dvě minuty za sekání, Dmitrij Jaškin také, a k tomu dvě minuty za hrubost. Kanada si zahraje první přesilovku.

59. minuta - Michal Řepík byl při útoku faulovaný. Kanadská přesilovka dlouho nevydržela. Thomas Chabot dostal dvě minuty za držení.

60. minuta - Zápas skončil. Česko vedlo na střely, ale prohrálo s Kanadou 1:5. 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS MS v hokeji 2019 Hokej MS CZE Tým Hokej MS CAN Tým

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy