Finové jsou mistři světa. Na MS v hokeji porazili Kanadu 3:1

Letošní mistrovství světa v hokeji již potřebuje vyřešit poslední hádanku a to tu, kdo celý tento turnaj konaný na Slovensku nakonec vyhraje. Vyřazovací část šampionátu vygenerovala do boje o zlato Kanadu a Finsko, přičemž zámořský celek přešel celkem jasně přes český národní tým (5:1), to Finové hráli skvělý vyrovnaný duel s favorizovaným Ruskem až Anttilovým gólem z poloviny třetí třetiny senzačně vyhráli 1:0. Oba soupeři už se setkali v košické skupině, kdy byl poprvé spatřen um finského mladíka Kaapa Kakka, který dvěma góly tehdy dopomohl k nečekané výhře Seveřanů 3:1. Finálový zápas Kanada vs. Finsko jste mohli sledovat na webu Eurozprávy.cz

ONLINE:

1. minuta - Utkání právě začalo.

2. minuta - První minuty se odehrávali v útočném pásmu Kanady. Nejprve zakončoval Nurse, větší příležitost měl Reinhart, ten ale střílel mimo. Marchessaultova střela pak byla ztečována mimo.

3. minuta - Na druhé straně zahrozil Sallinen, jeho střelu k bližší tyči kanadský gólman pokryl.

4. minuta - Kiviranta se ocitl před kanadskou brankou. Finové se pomalu vymaňují z počátečního kanadského tlaku.

5. minuta - Antilla podle sudích fauloval, Kanada bude hrát přesilovku.

6. minuta - V oslabení jel Sullinen sám na kandskou bránu, nakonec Chabotem podařen a Finové mají trestné střílení! Toho se ujal Kaski, ten ale gólmana Murrayho nepřekonal.

7. minuta - Mantha ke konci přesilovky střílel na vzdálenější tyč, neúspěšně. Na druhé straně byl opět k vidění brejk, tentokrát Lammikkoha, nyní už si bránící Kanaďané dávali větší pozor.Ani Reinhart ve své šanci neuspěl.

9. minuta - Lankinen několikrát zachránil Finy, Reinhart v příležitosti neuspěl. Na druhé sraně proti Murraymu neuspěl Savinainen, Kanaďan Dubouis v brejku střílel do boční sítě.

11. minuta - Kanada Theodorovou střelou z mezikruží po přihrávce Manthy vede 1:0!

11. minuta - Po mlýnici na finském brankovišti se bude hrát finská přesilovka

11. minuta - Savinainen několirát dorážel, ale puk má v moci kanadský gólman.

13. minuta - Během přesilovky Lehtonen vypálil od modré, Pesonen jeho střelu nebezpečně tečoval, ale gól z toho nebyl. Přesilovka skončila.

14. minuta - Po zákroku Lankinena zbytečně fauloval Tyrvainen krosčekem. Kanada bude hrát další přesilovku.

16. minuta - Ke střele se dostal Marchessault, mířil do připraveného gólmana. Kanaďané zlobí v přesilovce, ale Finové jejich střely zatím blokují. Z kanadského kroužení kolem brány ale nic nebylo.

19. minuta - Savinainenova další střela na Murrrayho, gólman opět úspěšnější. Myers v Bratislavě zazvonil střelou od modré na tyč! Následně pro změnu zakončoval Stone, jeho střelu Lankinen vyrazil.

19. minuta - Couturier obkroužil finskou bránu, pod finského gólmana se mu puk ale zasunout nepodařilo.

20. minuta - V závěru třetiny měli ještě Finové své pokusy, ale na stavu se nic nezměnilo.

20. minuta - Skončila první třetina.

---

21. minuta - Začala druhá třetina.

22. minuta - Trochu opatrnější začátek druhé třetiny. Kanaďané mezitím poznali finský forčeking.

23. minuta - Theodore fauloval Kakka a Kanada půjde do oslabení.

23. minuta - Finové přesilovku využívají. Třetí gól v play off MS zaznamenává Anttila! 1:1.

27. minuta - Kuusela s Kivirantou nebezpečně zakončovali, ale druhý gól Finů se nedostavil. Na druhé straně střílel od modré Myers. Hraje se dlouho bez přerušení ze strany na stranu.

30. minuta - Hraje se v rychlém tempu. Anttila mohl podruhé skórovat, ale trefil tyčku! Za chvíli byl v šanci Ojamäki a taky neuspěl, následně zachránil Finy na druuhé straně. V příležitosti byl také Pesonen, hraje se skvělý hokej z obou stran v tuto chvíli.

33. minuta - Chvíli drželi v kleštích Kanaďany Finové, zanedlouho se zase konal kanadský nápor. Ani Severson na kanadské straně, ani pak Manninen ve svých střeleckých příležitostech neuspěli, ale hrála se nejkrásnější pasáž zápasu.

35. minuta - V kleče nebezpečně zakončoval Dubois, ale neuspěl. Vše končí Josephovou sraženou střelou.

36. minuta - V rohu kluziště za kanadskou brankou leží na ledě Fabbro. Přerušená hra.

37. minuta - Mayers po kombinaci zakončil z druhé vlny a Lankinen se ukázal po delší době dalším zákrokem.

38. minuta - Kanada tlačí na Finy. Nejprve nebezpečně po buly zakončoval Stone, Dubois pak bekhendem trefil tyč!

39. minuta - Nejprve Manninen zahrozil, na druhé straně to byl pro změnu před finskou brankou Cirelli. Nyní ale budou hrát Finové oslabení.

40. minuta - Chabot v závěru vystřelil, ale přesilovku zatím nevyužili a budou ji hrát i ve třetí třetině. Finové dále hrají svůj nebojácný a poctivý hokej.

40. minuta - Skončila druhá třetina.

---

41. minuta - Začala třetí třetina.

41. minuta - Třetí třetina začala Chabotovou střelou od modré, Lankinen puk schoval. Chabot pak ještě zakončoval, ale Kanaďané přesilovku přepůlenou třetinami nevyužili.

43. minuta - Neuvěřitelné! Anttila opět skóruje. Po ztrátě hokejky v případě Seversona se puk dostal k finskému obrovi a ten opět rozradostňuje Finy, 2:1!

45. minuta - Na druhé straně byl v příležitosti v mezikruží Fabbro, ale netrefil. Neuspěl ani Theodore.

47. minuta - Turris se ocitl dvakrát v příležitosti. Na Kanaďanech je nyní vidět jak zvýšili tempo, Finové ale odolávají.

49. minuta - Kanaďané se všelijak snaží dostávat do střelecdkých příležitostí, ale v této pasáži se jim nedaří. Vše zakončuje nešťastný zásah Manthovy hokejky do obličeje McCanna.

51. minuta - Po Stonově přihrávce zakončoval Dibous, Lankinen vyrazil. Následně Henrique střílel do boční sítě.

53. minuta - Kanaďanům utíká čas. Nyní vystřelil Reinhart, Lankinen v pohodě chytá. Proti finskému gólmanovi neuspěl ani Severson.

54. minuta - Lankinen stále drží finskou naději. Teď se opět zaskvěl proti Marchessaultovi.

55. minuta - Kanadský tlak vzrůstá. Couturier se nedostal k dorážce a ani následné střely zatím k vyrovnání nevedly.

56. minuta - Po pobytu Kanaďanů na jejich útočné polovině se dopředu naopak dostali Finové a Pesonenovi se podařilo zvýšit na 3:1!

57. minuta - Velký tlak Kanady zakončuje nahozením na prázdnou kanadskou bránu Anttila, ale minul.

58. minuta - Tlak javorových listů pokračuje. Reinhart trefil tyč!

59. minuta - Finové padají do ran Kanaďanů, Finové se nemohou dostat ven ze svého pásma.

60. minuta - Zakázané uvolnění Finů. Kanada si bere oddechový čas. Poté střílel Theodore a Lankinen znovu zasahuje.

60. minuta - Finům se z tlaku podařilo dostat, Anttila se ještě snažil trefit prázdnou branku, ale už se Finové radují!

60. minuta - Zápas končí! Finsko slaví titul mistra světa!

Konečný výsledek:

Kanada - Finsko 1:3Branky: 11. Theodore - 23. a 43. Anttila, 56. Pesonen

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej Hokej MS FIN Tým

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 26 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy