Rusové rozdrtili Němce; Kanaďané senzačně padli se Švýcary

Helsinky – Minimálně jeden z favoritů letošního mistrovství světa potvrzuje svůj status. Po výhře 6:0 nad tradičně slabým Lotyšskem si ruská sborná poradila 4:1 i s nepříjemnými Němci.

Ti dokázali rozjeté mašinérii ze Sibiře vzdorovat jen v první třetině, ve které nakonec nepadnul ani gól. Blízko k němu měl ve 13. minutě Baxmann, jenž si ovšem jeden na jednoho nedokázal poradit s gólmanem Varlamovem.

V druhé dvacetiminutovce pak už nebylo moc co řešit. Rusové zatopili pod kotlem, přičemž první polínko do ohně hodil ve 24. minutě Kovalčuk. Ten samý hráč pak o sedm minut později zvyšoval už na 2:0 a nejen hokejisté na ledě se začínali dostávat do varu.

V 46. minutě sice dokázal Tripp snížit na rozdíl jediného gólu, avšak víc už toho svěřenci kanadského trenéra Cortiny nezvládli. Ještě minutu před koncem základní hrací doby dokázal Kovalčuk završit hattrick a čtvrtou branku do německé sítě vstřelil pár desítek vteřin po něm Kokarev.

Mnohem zajímavější zápas se v neděli odehrával ve Stockholmu, kde se střetli papírově silní Kanaďané s černým koněm šampionátu Švýcary. Ti potvrdili svou sílu hned ve 14. minutě, kdy se trefil Hollenstein, přičemž na odpověď svého celku si fanoušci Kanady museli počkat až do závěru druhé dvacetiminutovky.

Kanadský výběr kompletně změnil hru, začal se místo kombinace víc tlačit do brány a Švýcaři se dostali pod tlak. Že na ně tenhle styl hry platí potvrdil v 48. minutě Read, když poslal Kanadu do vedení 2:1, jenže pouze na chvíli.

Věčně neutrální Švýcarsko ukázalo, že když chce, dokáže si vydupat svou a ve 54. minutě vyrovnal Niederreiter. Až do konce třetí třetiny už žádný gól nepadnul a na řadu proto přišlo pětiminutové prodloužení.

V tom se sice hra přelévala z jedné strany na druhou, ovšem žádné velké šance se nezrodily. O vítězi proto musely rozhodnout samostatné nájezdy, v nichž měli víc štěstí Švýcaři, kteří rozhodli o svém vítězství v osmé sérii.

V dalších dvou nedělních zápasech pak dokázala Francie zvítězit 3:1 nad trápícími se Rakušany a vůbec první turnajovou výhru si připsali taky Bělorusové, kteří těsně zdolali Slovince 4:3.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SUI Tým Hokej MS RUS Tým

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy