Rusko ve vyhecovaném utkání zdolalo USA 5:3

Helsinky – Na ledě v Hartwall aréně se v úterý večer znovu rozhořela Studená válka. Reprezentační výběry Ruska a Spojených států se konečně střetly v nejočekávanějším zápase základní skupiny a byla to přestřelka jak se na odvěké rivaly patří.

Ani jeden tým se nehodlal šetřit a utkání proto od úvodního hvizdu probíhalo ve zběsilém tempu. Slibné šance si v prvních minutách dokázaly vytvořit oba celky, avšak povětšinou ztroskotaly na výborně chytajících brankářích.

Stav 0:0 nicméně vydržel pouze do šesté minuty, kdy se střelou od modré zapsal do statistik obránce sborné Bělov. Americká odpověď ovšem přiletěla v jedenácté minutě z hole Stastnyho, jenž dokázal využít závaru před Bryzgalovem a doklepnout kotouč za jeho záda.

Ten samý hráč dokonce za další tři minuty zvýšil na 1:2 pro americkou reprezentaci, bleskově trestajíc nepochopitelné zaváhání Anisimova, který v samostatném brejku nezvládnul dotlačit puk za záda již překonaného Bishopa.

Z vedení se ovšem Američané neradovali ani minutu. Kovalčuk potvrdil, že na šampionát přiletěl ve výborné formě a pátým gólem na mistrovství zajistil, že do druhé dvacetiminutovky oba týmy nastoupily za vyrovnaného stavu.

Hned na začátek druhého dějství si Rusové pěkně zavařili, když se v rychlém sledu nechali zbytečně vyloučit Tjutin a Svitov. Zámořští hráči však z přesilovky pět na tři dokázali vytěžit pouze jednu nastřelenou tyčku a to i navzdory faktu, že téměř dvě minuty strávili v útočném pásmu.

Na třetí gól si proto fanoušci hvězd a pruhů museli počkat až do šestadvacáté minuty. Hunwick na modré čáře mocně napřáhl a propálil v podstatě všechno co stálo před ním, včetně bezmocného Bryzgalova. Těsně před ním totiž kotouč ještě ztečoval jeden z jeho spoluhráčů.

Rusům ovšem stačily necelé čtyři minuty na to, aby už podruhé srovnali se svými soky krok. Parádní akcí na jeden dotek se hráči v rudém dostali až před Bishopa, kde už neměl Těreščenko žádnou práci s doklepnutím kotouče za brankovou čáru.

Právě tahle branka dostala Rusy do tempa a byť Američané stále hrozili z brejků, víceméně k ničemu dalšímu se nedostali. Naproti tomu Rusové neustále tlačili a během pouhých pár minut se jim podařilo nastřelit dvě tyčky. Gól jim ovšem nepřinesla ani přesilovka v samotném závěru třetiny.

Místo toho si na něj museli počkat až do konce zápasu. Celou třetí dvacetiminutovku se sborná přetahovala se Spojenými státy o každý metr na ledě a skóre dlouho zůstávalo neměnné. Až ve čtyřiapadesáté minutě zavelel k finálním úprku Medveděv, jenž po asistenci Těreščenka poslal svůj tým do vedení 4:3.

Výhru za další dvě minuty už jen pečetil Radulov, kterého parádní přihrávkou přes brankoviště vybídl Kovalčuk. Američané to sice ještě zkoušeli bez brankáře, ale nedařilo se jim usadit v pásmu a Rusové se mohli radovat z výhry i ve třetím zápase ve skupině.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS RUS Tým Hokej MS USA Tým

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 53 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy