Na MS dohráli už i Slováci a Kanaďané

Helsinky – Hned po české reprezentaci nastoupili k existenčnímu zápasu rovněž naši východní bratři a ačkoliv předvedli podstatně lepší výkon, se šampionátem se nakonec byli donuceni taktéž rozloučit.

Zpočátku to přitom vypadalo, že nebude moc co řešit. Hned ve druhé minutě se trefil Väänänen a za dalších osm minut zvyšoval už na 2:0 Kontiola. Tentýž hráč dokázal ještě do konce první třetiny přidat třetí branku a na první pohled bylo rozhodnuto.

Jenže Slováci to nevzdali. Odmítli se s nepříznivým stavem i vývojem smířit a do konce druhé dvacetiminutovky zvládli trefami Miklíka a Sekery snížit na rozdíl jediné branky. Finové byli z jejich nástupu jako opaření a to si s sebou přenesli i do závěrečného dějství.

Dokonale toho v 41. minutě využil skórující Surový, jenže naději si slovenský výběr vydržel hýčkat pouze osm minut. Tehdy si vzal puk na hůl Aaltonen a poslal svůj tým do vedení 4:3, který už Finové dokázali uhájit.

To střet Kanady se Švédy byl o poznání jednoznačnější, byť tomu výsledek zrovna nenapovídá. Seveřané nebyli zrovna v nejlepší formě a návštěva ze zámoří je od úvodního hvizdu jasně přehrávala.

To jediné na co se Švédové v první třetině zmohli byl likvidační faul na Staala, který odkulhal do kabin s pochroumaným kolenem. Edler si za to vysloužil trest pět plus do konce utkání, avšak Kanaďané dlouhé přesilovky využít nedokázali.

Na první gól si tak musela solidně zaplněná hala Globen počkat až do druhého dějství, kdy se hned na úvod trefil Stamkos. Šikovnou tečí změnil směr Robidasovy střely, na což brankář Enroth nedokázal zareagovat.

Navzdory bídnému výkonu ovšem Švédové nesložili zbraně a na začátku třetí třetiny se střelou od modré zasloužil o vyrovnání obránce Danielsson. Ten o pár minut svůj tým dokonce v přesilovce poslal do vedení, avšak ještě před koncem utkání dokázal vyrovnat Giroux a rozhodnout se mělo v prodloužení.

V tom se sice oba týmy nešetřily, ovšem gól navzdory celé řadě slibných akcí nepadnul. Rozuzlení proto přinesly až samostatné nájezdy, které jsou ale vždycky loterií. A tu tentokrát trochu nezaslouženě vyhráli Švédové.

Související

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým Hokej MS SWE Tým

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Napětí mezi Ruskem a Francií. Podle Moskvy se zvyšuje riziko přímého střetu

Napětí mezi Ruskem a Francií se v posledních dnech opět zvyšuje. Paříž podle mluvčí ruského ministerstva zahraniční Marije Zacharovové prohlubuje svou angažovanost v konfliktu na Ukrajině a zvyšuje riziko přímého střetu s Moskvou. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy