Extraliga 43. kolo: Třinec rozstřílel pěti góly Plzeň, Kladno předvedlo velký obrat proti Pardubicím, Sparta porazila Liberec

Praha – V úterý bylo na programu šest duelů hokejové Tipsport Extraligy. Kromě jiných zápasů se střetli v tomto kole oceláři z Třince s Indiány z Plzně, kteří v minulém kole porazili pražskou Spartu. Nyní však proti slezskému soupeři neměli šanci a i díky dvěma zásahům domácího Martina Adamského Třinec vstřelil západočechům celkem pět branek. V dalším ze šesti utkání se kladenští Rytíři utkali doma s Pardubicemi. Východočeši sice vedli v tomto zápase o tři branky a vypadalo to, že si odvezou všechny tři body, ale kladenské zmrtvýchvstání znamenalo, že nakonec vyhráli domácí po jejich úspěšných samostatných nájezdech. Pražská Sparta si chtěla vylepšit nepovedený výsledek z posledního kola proti plzeňským hokejistům (0:1) a podařilo se to proti Bílým tygrům. Liberečtí v pražských Holešovicích prohráli 3:1.

Řeklo by se, že vítězství nad poslední dobou rozjetou Spartou z minulého kola hokejisty Plzně spíše posílilo, ovšem opak byl v jejich úterním venkovním zápase v Třinci pravdou. Ve druhé minutě byl však v první velké šance zápasu plzeňský Kašpařík, který po sólové akci nakonec trefil pouze gólmana domácích Hrubce. Další minuta však patřila domácím ocelářům, jenž tak vstřelili první gól utkání. K Matušovi se dostal odražený puk a bekhendem pak dokázal třinecký hráč brankáře Mensatora překonat. Domácí byli poté viditelně aktivnější než jejich západočeský soupeř. Když běžela 15. minuta, třinečtí hráči už zvedali radostně ruce nad hlavu. Ale hostující hokejista Slovák dokázal zachránit svůj tým od druhého gólu, když kotouč vyhodil pryč z brankové čáry. Indiáni z Plzně nehráli to, co asi chtěli původně předvádět v třinecké Werk Areně. Nicméně pokud se plzeňští dostali do brejků, byli velmi nebezpeční. Ještě v době, kdy hosté prohrávali pouze o gól, dvakrát do takovéto situace dostal Václav Pletka, ale ani v jednom z těchto pokusů se mu nepodařilo vyrovnat. Do karet domácích hrálo především i zbytečné trestné minuty, které přibývaly na konto hostů. První tři přesilovky nebyly zrovna nijak zvlášť skvěle odehrané ze strany třineckých, ovšem tu čtvrtou už dokázali plně využít a díky zásahu Martina Adamského tak vedli domácí 2:0. Co se týče plzeňských vyloučení, tak západočeši hráli do poloviny utkání šestkrát v řadě za sebou v oslabení. I když obrana plzeňských v minulém kole proti Spartě dokázala uchránit čisté konto, tak jakoby v duelu s Třincem nastoupili za Plzeň úplně jiní obránci. Hostující brankář Maensator měl plné betony i plnou lapačku práce, neměl už však na krásnou spolupráci Polanského s Adamským. Dva góly, které dělilo od sebe pouhých 94 vteřin už definitvně plzeňské dostala do kolen. Následně přišel i smolný gól, když Bonk poslal puk na branku Indiánů a plzeňský Mozík si srazil kotouč do vlastní sítě. A západočeši už se raději viděli rozhodně někde jinde než na třineckém ledě. Třinec pak ke konci zápasu bavil domácí fanoušky. K vidění byla krásná souhra první řady třineckých, na jejíž konci byl Polanský, který nejdříve proti Mensatorovi neuspěl, ale vzápětí Oceláři docela snadno a nerušeně pronikli středním pásmem až do pásma útočného a celou tuto akci pak zakončil Polák, jenž svým příklepem zýšil na 5:0. V úplném závěru zápasu se podařilo hostům vstřelit alespoň čestný gól v tomto duelu. Tím, kdo dal jediný gól plzeňských, byl konkrétně Kratěna, jenž během přesilovky branku dal střelou bez přípravy. Zápas tak nakonec skončil 5:1 pro Třinec.

Kladenští hokejisté na svém ledě přivítali Pardubice a i když to v tomto zápase dlouho nijak nevypadalo na to, že by Kladno mohlo vyhrát, nakonec se tomu tak stalo. Ovšem cesta k vítězství byla pro Kladno hodně složitá. Zvlášť když za středočechy vtomto utkání nenastoupila trojice hráčů kvůli zranění. Na marodce jsou dva útočníci Treille a Miroslav Hořava a také jeden obránce Libor Procházka. Hned na začátku tohoto utkání byli v první šanci hosté, když zahrozil Nosek. Ve čtvrté minutě se hráči z města perníku dostal do vedení, když byl vyloučen na trestnou lavici domácí Bílek, Cetkovský, jenž vstřelil gól po přihrávce jeho spoluhráče Koláře. Následně pak kladenští obléhali branku hostů, kterou hájil Hudáček. Vyrovnání to ale nepřineslo. V další přesilové hře domácích hokejistů byl neúspěšný svým pokusem prostřelit gólmana Hudáčka Dalecký. Na straně pardubických to zas byli Zohorna a Radil, kteří se snažili zase zvýšit vedení svého mužstva. V úvodu druhého dějství zase pro změnu neuspěli Rytíři, když byl na trestné lavici vyloučen hostující Gregorc. Gólman Hudáček měl zase práci s tečí Kuchlera a i s dalšími pokusy kladenských. Ve 27. minutě tak zvýšili svůj náskok Pardubice poté, co Zohorna poslal puk z rohu kluziště volně se pohybujícímu Kolářovi před brankou domácích. Ten už pak vstřelil puk mezi betony brankáře Chábery. V polovině tkání už to bylo 3:0, když třetí gól vstřelil Tybor. I hned poté měl další gólovou šanci Sýkora. Kladno, i když se snažilo, se nakonec vytouženého snížení ve druhé třetině nedočkalo a to ani, když byl vyloučen hostující Pjanov. Začátek třetí třetiny nebyl pro kladenské Rytíře vůbec jednoduchý, neboť se ubránili v 11 sekund trvajícím oslabení tří proti pěti. Poté, co fauloval ve 43. minutě domácí Černošek, se konalo trestné střílení. Ten, kdo nakonec se ujal role nájezdníka, byl Kolář, ale ten toto střílení neproměnil. V další šanci byl Radil, ale ten nezakončil, tak jak chtěl zase kvůli seknutí od Tenkráta. Ve 48. minutě se v zápase mohli konečně poprvé radovat i domácí Rytíři. Domácí hráli ve třech poté, co si šli vysedět svůj trest Moučka s Moserem. Během této přesilové hry nejdřív trefil Tenkrát tyčku, to si pak ověřovali sudí u videorozhodčího, zda toto nebyl gól, a pak už se přesně trefil Rudovský, když mu přihrál kotouč Patera. Druhý gól kladenských padl v 54. minutě za Hudáčka dostal puk Kuchler a to pět vteřin po vypršení trestu hostujícího Aleše Píši. Z třetí vyrovnávací branky se domácí mohli radovat po 164 vteřinách, když se přesně trefil Doudera od modré čáry. Během pětiminutového nastavení měl největší šanci na rozhodnutí domácí Tenkrát. Rozhodnout však museli až samostatné nájezdy, ve kterých se za Rytíře trefili Doudera s Dragounem, za hosty však pouze Kolář. Vyhrálo tak Kladno po jeho úžasném obratu.

Pražská Sparta chtěla v tomto kole podat lepší výsledek než jaký podala v minulém kole proti Plzni. A tak se vrátil pražský klub na vítěznou kolej zase v úterý doma proti Liberci. Toto utkání sledovala druhá největší divácká návstěva v této sezóně, konkrétně se do Holešovic přišlo na hokej podívat 12 350 diváků. Víc lidí přišlo už jen na pražské derby. Domácí začali zápas velmi aktivně, ovšem co se týče gólových šancí, tak ty si moc nevytvářeli. Když běžela šestá minuta zápasu, byl ve slibné šanci Klimek, ale poloodkrytou klec Bílých tygrů netrefil. Rozhodně víc práce měl následně na druhé straně gólman Sparty Popperle. Nejdříve vyrazil střelu Petra Vampoly, která přišla po přečíslení dva na jednoho. Sparťanská jednička si poradila i Čuttovým nebezpečným pokusem. Vedoucí branku vstřelili domácí v jejich první přesilovce v utkání, kdy přesnou sparťanskou kombinaci zakončil úspěšně Buchtele. V úvodu druhé třetiny byly k vidění dvě docela slušné šance Sparty, do kterých se dostali postupně Hlinka a Kumstát, ovšem gólman hostů Melicherčík byl připraven. Na druhé straně pak byl na brankáře Popperleho krátký se svým pokusem Bulíř. Do gólové šance se v polovině utkání dostával Petr Ton, ten byl faulován Vitáskem a tak měla Sparta výhodu trestného střílení. Sám faulovaný, jenž je nejlepším střelcem letošního ročníku Tipsport Extraligy, pak toto trestné střílení proměnil a Sparta tak vedla 2:0. O tři minuty později se radoval z gólu Hlinka, jenž tak dokonale oslavil svoje 600. utkání v dresu holešovického klubu. Severočeši, kteří se snaží dostat do nejlepší desítky v ligové tabulce (tudíž mezi týmy, které budou bojovat v play-off), chtěli tento duel ještě zdramatizovat. Brankář Popperle ale dokázal všem přihlížejícím, že má v poslední době skvělou formu. Ve 43. minutě dokonale vychytal samostaný nájezd libereckého veterána Petra Nedvěda. Poté, co ani Valský ani Urban Popperleho neprostřelili, nakonec přeci gólman pražského týmu kapituloval. V 53. minutě se podařilo snížit stav Filippimu. Více však hosté divákům neukázali a tak Sparta odčinila porážku z posledního ligového kola. Výhrou 3:1 nad Libercem.

Hradec vystřídal Indiány na druhém místě, Karlovy Vary stouply v tabulce díky obratu

Několik mužstev změnilo svojí pozici v tabulce po tomto kole. Plzeň, která prohrála vysoko v duelu s Třincem, klesla o jedno místo. Nachází se tak na třetí pozici. Západočechy na té druhé však nahrdili východočeši. Hradec Králové v tomto duelu zvítězil doma nad Slavií 3:1 a zařadil se tak za vedoucí pražskou Spartu. Naopak Třinec, jenž tedy rozstřílel Indiány, stoupl v tabulce hned o dvě místa. Ze sedmého místa poskočili Oceláři na paté. Karlovarský tým byl tím, kdo předvedl v tomto kole po Kladnu druhý obrat. V zápase se Zlínem prohrával dlouhou dobu 0:1. Nakonec západočeský klub vyhrál 2:1 i díky vítěznému gólu v poslední minutě. Pro Vary to znemá, že z 12. místa se posunulo na jedenácté a vyměnilo se tak z Libercem. Hrálo se pouze šest duelů. Dohrávka 43. kola mezi Vítkovicemi a Brnem se odehraje 8. února.

Konečné výsledky zápasů 43. kola hokejové Extraligy:

HC Oceláři Třinec - HC Škoda Plzeň 5:1 (1:0, 4:0, 0:1)Branky: 3. Matuš, 29. a 30. Adamský, 36. Bonk, 39. Polák - 44. Kratěna

HC Verva Litvínov - Piráti Chomutov 2:1 po sam. náj. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)Branky: 57. Piroš, rozhodující sam. nájezd Ručinský - 39. D. Hruška

MOUNTFIELD HK - HC Slavia Praha 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)Branky: 6. Dej, 46. Kudrna, 48. Šimánek - 59. Langhammer

HC Energie Karlovy Vary - PSG Zlín 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)Branky: 34. Micka, 60. Roman Vlach - 37. Köhler.

Rytíři Kladno - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 4:3 po sam. náj. (0:1, 0:2, 3:0 - 0:0)Branky: 49. Rudovský, 54. Kuchler, 56. Doudera, rozhodující sam. nájezd Dragoun - 4. Cetkovský, 27. Kolář, 30. Tybor

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)Branky: 20. Buchtele, 30. P. Ton (z trest. střílení), 33. J. Hlinka - 53. Filippi

Související

Hokejisté HC Oceláři Třinec

Dynastie srovnatelná se Vsetínem. Třinec vyhrál čtvrtý extraligový titul v řadě za sebou

V pátek hokejisté Třince ukončili jubilejní 30. sezónu Tipsport Extraligy, kterou po roce opět ovládli. Navzdory tomu, že od začátku sezóny už je netrénuje strůjce předešlých úspěchů Václav Varaďa, ale bývalý kouč Olomouce Zdeněk Moták. Tomu se podařilo navázat a ziskem čtvrtého titulu v řadě se postaral o to, že třinecká dynastie může být srovnávána s tou vsetínskou z 90. let. O vítězný gól v šestém finálovém zápase s Hradcem Králové se postaral téměř tři minuty před koncem Libor Hudáček. 
Hokej, ilustrační foto

Hokejové mistry z Třince povede od nové sezóny Moták, potvrdil samotný klub

Bylo to dosud veřejným tajemstvím, že poté, co po mistrovské sezóně v hokejovém Třinci skončil kouč Václav Varaďa, nahradí tohoto veleúspěšného stratéga po pěti letech Zdeněk Moták. Ten v nedávbbno skončivší sezóně 2021/22 vedl Olomouc společně v tandemu s Janem Tomajkem. Nyní třinecký klub konečně oficiálně potvrdil, že se Moták skutečně stává hlavním koučem Třince, jemuž bude pomáhat coby asistent Vladimír Országh.

Více souvisejících

HC Oceláři Třinec HC Kladno HC Sparta Praha

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 1 hodinou

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy