Vrbatu, Erata, Hemského ani Tlustého na hokejovém mistrovství neuvidíme

Praha - Už pouhých 23 dní nás dělí od zahájení 78. mistrovství světa v ledním hokeji a český trenér Vladimír Růžička si pomalu dává dohromady nominaci. Naneštěstí se bude muset obejít bez několika hvězd z NHL. Omluvenku poslali Vrbata a Erat z Phoenixu, ale také Senátor Hemský a Jiří Tlustý z Caroliny.

Od 9. do 25. května se bude v běloruském Minsku bojovat o titul hokejového mistra světa. Jedním z kandidátů na titul bude i česká reprezentace. Její staronový kouč Vladimír Růžička ovšem už nyní ví, že bude muset oželet několik hráčů z NHL.

Omluvilo se duo z Phoenixu Vrbata - Erat. Oba forvardi budou mít v příštích dnech a měsících starosti s přírůstkem do rodiny, a proto se rozhodli nereprezentovat. Ze stejného důvodu se český fanoušek nemůže těšit ani na Tomáše Fleischmanna z Floridy.

Z Ottawy nepřijede ani Aleš Hemský, který nemá smlouvu a nemůže si dovolit případné zranění. Zdravotní prohlídkou v Carolině neprošel pro změnu útočník Jiří Tlustý. Zraněný je i Ladislav Šmíd z Calgary.

Účast naopak potvrdil Šmídův spoluhráč Jiří Hudler, který byl nejproduktivnějším hráčem Flames v základní části. Otázkou zůstává účast Jaromíra Jágra, který se zatím nevyjádřil, stejně jako jeho parťák z Devils Marek Židlický.

Jasno má Růžička v gólmanské trojici. Jedničkou bude Alexandr Salák z Petrohradu, kterému budou záda krýt Jakub Kovář z Jekatěrinburgu a litvínovský Pavel Francouz.

Český lodivod má také v hledáčku hráče, kteří mohou vypadnout v prvním kole play-off NHL. Například duo z Tampy Palát - Gudas, nebo univerzála Vladimíra Sobotku ze St. Louis.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Aleš Hemský Jiří Tlustý

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy