Až ruská agrese skončí, Rusko a Bělorusko se vrátí rovnou do elitní divize, tvrdí IIHF

Ruská a běloruká hokejová reprezentace jako součást mistrovstv světa je v současnosti zřejmě vzdálenou hudbou budoucnosti a to především kvůli právě probíhající ruské agresi na Ukrajině. Přesto Mezinárodní hokejová federace IHFF v pátek uvedla, že až tato eskalace skončí, obě reprezentace se vrátí rovnou do elitní divize mistrovství světa. V nadcházející sezóně 2022/23 však bude mezinárodní hokej nadále obě reprezentace postrádat.

Připomeňme, že současné sankce na ruský a běloruský hokej se týká nejen seniorských reprezentačních týmů, ale i dalších věkových kategorií, které se nemůžou účastnit svých mezinárodních turnajů. Stejně jako letos, tak i příští rok tak bude jen šestnáct účastníků seniorského mistrovství světa. Otázkou ale je, jak to tentokrát bude se sestupem a postupem mezi divizemi. Do elitní divize by podle stávajících pravidel měly postoupit dvě mužstva ze skupiny a divize I.. V momentě, kdy by byly do elitní divize zpátky vpuštěny týmy Ruska a Běloruska, tak by ze skupiny A divize I. mezi elitu nikdo nepostoupil.

K rozhodnutí IIHF o případném návbratu Ruska a Běloruska mezi elitu uvedl šéf IIHF Luc Tardif následující: "Aby bylo vše zřejmé a jasné – toto rozhodnutí nijak nenaznačuje návrat ruských a běloruských týmů do soutěží IIHF."

Pro web IIHF pak Tardif ve svém vyjádření pokračoval: "Kongres však potřeboval udělat toto rozhodnutí, aby měli členové IIHF do budoucna jasno o podmínkách spojených s reintegrací těchto zemí do programu IIHF. Rada IIHF bude vývoj války na Ukrajině nadále sledovat."

IIHF byla jednou z prvních mezinárodních sportovních organizací, která reagoval na ruskou agresi na Ukrajinu a již koncem února rozhodla o vyloučení Ruska a Běloruska z mezinárodních hokejových turnajů, přičemž toto rozhodnutí platí do odvolání. Už po skončení letošního MS ve Finsku však bylo jasné, že Rusko a Bělorusko nebude na mezinárodním poli ani v sezóně 2022/23. "Věřili jsme, že se situace zlepší, čekali jsme proto nejdéle, jak jen to bylo možné. Ale žádná změna nepřišla a my jsme museli před další sezonou přijmout nějaký jasný závěr. Vyloučení obou týmů se promítlo odshora až dolů v celé té struktuře. Není to jednoduché, ale nelze s tím teď nic moc jiného dělat než čekat, jak se bude situace vyvíjet dál," nechal se slyšet Luc Tardif už v květnu.

V Rusku se prolýchá, že se chtějí vrátit na mezinárodní scénu a ideálně v roce 2024, kdy MS pořádá Česko. Všechno záleží ale na vývoji války na Ukrajině a je tak stále těžko zodpovězenou otázkou, kdy se obě reprezentace vrátí.

"Nejzazší lhůtou pro nějaké rozhodnutí týkající se Ruska a Běloruska jsou poslední zápasy ve skupinách na příštím mistrovství světa seniorské kategorie mužů, abychom mohli připravit program šampionátů na výroční kongres," dodala k tomu IIHF, jejíž kongres je naplánován do Tampere na 25. až 27. květen 2023.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ANO vyzvalo vládu, aby zveřejnila částku, kterou Česko přispěje na nákup munice pro Ukrajinu

Opoziční hnutí ANO vyzvalo vládu, aby alespoň v hrubých obrysech zveřejnila částku, kterou Česká republika přispěje na nákup munice pro Ukrajinu zemím mimo Evropskou unii. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy