Česká "dvacítka" se v sobotu večer popere o bronz. V semifinále nestačila na Kanadu

Možná že nejeden český hokejový fanoušek doufal v podobný zázrak, jaký se stal ve čtvrtfinále mistrovství světa hráčů do 20 let, kdy se Čechůnm vydařil opravdu nevídáný kousek a vyřadil z turnaje favorizované Američany, ale nakonec svěřenci kouče Radima Rulíka v semifinále na dalšího zámořskéhoo soupeře, tedy na Kanadu, opravdu nestačili. Hokejisté s javorovými listy trestali všechny chyby, kterých se Češi dopustili a po dvou třetinách tak vedli už 4:0 a i když se následně Češi snažili nějak zdramtizovat utkání, Kanaďané nakonec vyhráli 5:2.

Ze začátku bylo na českých hráčch vidět, že by chtěli svým výkonem navázat na duels USA a tak Kanaďanům chvíli trvalo než si na ledě vytvořili očekávanou převahu. K té se postupně propracovávali a už po osmi minutách hry se do velkých šancí dostali Johnson s Foersterem. Posledně jmenovaný neproměnil v gól ani svou další příležitost, to úspěšnější byl už v 11. minutě Johnson, jenž dorážel předešlou akci a překonal tak i tak nadále výtečně chytajícího Suchánka, 1:0 pro Kanadu.

Poté se snažil o vyrovnání Kos, ale za chvíli tu byli s daleko nebezpečnější hrozbou Kanaďané, kteří se tak snažili překonat fantoma v českém brankovišti, což se nakonec podařilo zase až Bedardovi v 16. minutě.

První minuty druhé třetiny, podobně jako v té první, patřily opět českému týmu. Ovšem ani Myšká, ani Jiříček krátce po vhazování uprostřed kluziště nedokázali dostat se na kontakt kanadskému soupeři. Jeho muž s maskou Garand svými zákroky spíše tehdy vzbuzoval nejistotu, ale i tak stále držel čisté konto. Ve 26. minutě se do další příležitosti na druhé straně dostal Johnson, jenž se tentokrát dostal do úniku, na jeho konci si ale neporadil s gólmanem Suchánkem. Následovala kanadská přesilovka, ve které sice nejprve McTavish trefil tyč, za chvíli ale tuto početní výhodu využil Srankoven, který tak zvýšil na 3:0.

Poté opět zazvonila branková konstrukce, když tyčku trefil i Gaucher. Když pak nabídnutou početní výhodu nevyužili naopak Češi, přišel Němcův trest a další přesilovka Kanady. A tu už zámořští hokejisté opět dokázali beze zbytku využít. Do střeleckých listin se tehdy zapsal McTavish, 4:0.

Prakticky tak už bylo jasné, jak duel skončí a málokdo věřil v nějaký zázračný obrat. Přesto se o jakéstakés zdramatizování duelu Češi ve třetí třetině snažili. Nastoupili do něj s Čajanem v brance a i on nakonec musel nejprve děkovat brankové konstrukci, když v ddalš přesilovce trefil tyč McTavish. V 51. minutě však převeli Češi rychlý kontr, jenž se podařilo gólově zakončit Myšákovi a pro českého kapitána se tak jednalo o pátou branku v turnaji, 4:1 pro Kanadu.

Po dvou minutách hry dostali Češi příležitost přesilovky, když na trestnou šel O´Rourke a právě během ní Jiříček napřáhl od modré tak, že tuto střelu nedokázal zastavit nkdo, ani gólman Garand, 4:2 pro Kanadu.

To však bylo ze strany českých mladíků všechno, naopak ještě před závěrečnou sirénou dostali pátý gól, o který se postaral Roy, jenž tak poslal definitivně Čechy do boje o bronz se Švédskem, který je na programu v sobotu večer od 22:10 středoevropského času.

MS hokejistů do 20 let v Edmontonu - semifinále (19.8.2022):

Kanada - Česko 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)Branky a nahrávky: 11. Johnson (Stankoven, Foerster), 16. Bedard (Gaucher, Cuylle), 32. Stankoven (Johnson, Zellweger), 37. McTavish (Johnson, Zellweger), 55. Roy (Zellweger, Dufour) - 51. Myšák (Kulich, Svozil), 53. Jiříček (Kulich, Myšák). Rozhodčí: Holm (Švéd.), Fernandez - Briganti, Rey (všichni USA). Vyloučení: 2:3. Využití: 2:1. Diváci: 5092

Sestavy:

Kanada: Garand - Sebrango, Zellweger, Del Mastro, Cormier, Thompson, Seeley, O'Rourke - Dufour, McTavish, Roy - Foerster, Stankoven, Johnson - Bedard, Gaucher, Cuylle - Desnoyers, Ostapchuk, Othmann. Trenér: Dave Cameron

Česko: Suchánek (41. Čajan) - Ticháček, Jiříček, Svozil, Špaček, Hamara, Čech, Š. Němec - Myšák, Šapovaliv, Kulich - Urban, Gut, Szturc - Ryšavý, Menšík, Kos - Hauser, Ivan, Měchura - Herčík. Trenér: Radim Rulík

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy