Čeští junioři porazili na hokejovém MS do 20 let Rusko 2:0

Čeští hokejisté ve svém druhém utkání na mistrovství světa juniorů v Edmontonu porazili ve skupině B favorizované Rusko 2:0 a po sobotní úvodní porážce se Švédskem 1:7 poprvé bodovali.

Góly dali ve druhé polovině zápasu útočníci Filip Koffer a Martin Lang, čisté konto vychytal díky 30 úspěšným zákrokům Lukáš Pařík. Ve třetím duelu se svěřenci kouče Karla Mlejnka utkají v úterý od 20:00 SEČ s týmem USA.

Místo Malíka, který absolvoval debakl se Švédy, dostal v brance prostor Pařík, jenž čelil tomuto ruskému výběru již na listopadovém turnaji Karjala při premiéře v reprezentačním A-týmu. Rusové tehdy v Helsinkách v přímé bitvě o turnajový primát vyhráli 3:0. Mimo hru zůstal útočník Pytlík. "Má lehčí zranění ve spodní části těla," přiblížil Mlejnek.

Na konci 13. minuty pomohla Paříkovi branková konstrukce po nenápadném pokusu Kňazeva. Čeští mladíci trápili mladou sbornou zhuštěným středním pásmem a Rusové, kteří při své premiéře v aréně Rogers Place porazili USA 5:3, se jen ztěžka dostávali do šancí. I proto vyzněl poměr střel mezi tyčky za úvodní dvacetiminutovku ve prospěch českého výběru (11:9).

Druhá třetina začala velkým tlakem Rusů, česká defenziva v čele s pozorným Paříkem ale odolávala. Ve 24. minutě naopak rozehrál špatně Askarov a vzápětí se na něho řítil - podobně jako v první třetině Raška - ze strany Rychlovský. Při zakončení zvolil kličku do bekhendu, jenže pak nedokázal přehodit levý beton strážce ruské branky.

Ve 33. minutě se poprvé proti pravidlům provinili také Rusové. V přesilovce měl dobrou možnost Teplý, ale Askarov si poradil. Poté co se favorit ubránil, nadechl se k velkému náporu a uzamkl Čechy v pásmu před Paříkem, jenže pak zničehonic našlápl opět Rychlovský, místo střely našel skvěle Koffera a ten pohotovým zakončením do odkryté branky otevřel skóre.

V úvodu třetí části měl Pařík plné ruce práce se dvěma pokusy Afanasjeva, dokázal si ale poradit. O chvilku později minul v obrovské příležitosti Grošev. Jenže pak nastřelil Čajka od modré čáry Langa, jenž vyrazil na zteč a tváří v tvář si poradil i s Askarovem.

Související

David Jiricek #5 of Team Czech Republic celebrates his game tying goal late in the third period with teammates on the bench against Team Sweden in the semifinal round of the 2023 IIHF World Junior Championship at Scotiabank Centre on January 4, 2023 in Halifax, Nova Scotia, Canada.

Hokej MS 20: Česko otočilo semifinále se Švédy, bude hrát o zlato

Jakkoli už to vypadalo se svěřenci kouče Radima Rulíka bledě, tenhle tým českým fanouškům ukazuje, že se rozhodně nevzdává a bojuje do posledních minut. Právě závěry třetí třetiny i následného prodloužení rozhodly o tom, že čeští mladíci budou hrát v noci ze čtvrtka na pátek ve finále o první zlato od roku 2001. O vyrovnání se postaral obránce David Jiříček a o vítěznou branku pak 50 vteřin před koncem prodloužení Jiří Kulich.
Hokej, ilustrační foto

Rusové stále trvají na opilých Češích. Ti ale mají zastání u Finů a Slováků

Skandál kolem zpožděného odletu juniorských hokejistů z Kanady, kdy musela být z paluby vykázana personálem jak ruská, tak i česká výprava, neutichá. Alespoň v Rusku, kde stále trvají na své verzi o tom, že opilými pasažéry v letadle byli Češi a ne oni, jak o tom hovořily první zprávy a také svědci z českého týmu. Podle něho to totiž byli Rusové, kteří se tehdy posilnili alkoholem a nedodržovali nošení respirátorů a roušek. Personál aerolinek je pak zaměnil kvůli podobným mikinám s Čechy a oba výběry tak musely z letadla.

Více souvisejících

Hokej MS20 Hokej MS CZE Tým Hokej MS RUS Tým

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy