Češi pojali duel s Finskem jako přípravu. Po prohře 0:3 je čeká ve čtvrtfinále Německo

Češi v úterý večer odehráli poslední svůj duel ve skupině B na letošním mistrovství světa. Protože výhra nad Finy po 60 minutách by znemenala druhé místo ve skupině B a tudíž Kanadu jako čtvrtfinálového soupeře, výhodnější pro Čechy bylo v tomto zápase neuspět a narazit tak pak ve čtvrtfinále na Německo. Přestože český realizační tým o jakémkoli kalkulování nechtěl slyšet, postupem času divák nemohl nabýt jiného dojmu, že je duel pro Čechy takovou přípravou na čtvrtfinále. Nejlepší pasáž Češi zaznamenali v úvodu druhé třetiny, když nějaký čas obléhali finské území, na víc se ale nezmohli a Češi tak prohráli 0:3.

Jako první otestoval gólmana Olkinuoru Blümel, ale hravě si s jeho zakončením tehdy poradil. Pak se Špaček snažil vysunout dopředu Smejkala, ale nepovedlo se. Jinak se ale zpočátku zápasu jednalo o opatrnější hru z obou stran, přičemž si obě strany hlídala u modré čáry své obranné pásmo. Po sedmi minutách hry se to pokoušel změnit Pastrňák svým pokusem o brejk, ztratil ale kotouč hned v jeho zárodku. Postupem času ale bylo na Finech vidět, jak zvyšují tlak. Nejprve v tandemu jeli na Langhamera Armia s Pesonenem, ten naštěstí nedostal přesnou přihrávku. Podobně dopadla následná akce dva na jednoho s Mäenalanen s Antillou. Tahle pasáž nakonec vyvrcholila rychlým kontrem aktivního Armii, který se zbavil Ščotky a následně přesně vypálil, 1:0 pro Finsko. Za chvíli se pokoušel o navýšení po předešlé Krejčího chybě v českém útočném pásmu Granlund, ten ale z pravého kruhu mířil jen do Langhamera. To vše v době, kdy za dosavadních 12 minut zaznamenali Češi jen jednu střelu na branku. Nezměnil to ani nahazující Flek na Špačka před brankou. Další regulérní střelu přidal ale Hronek. Byli to ale Finové, kteří opět skórovali. Stalo se tak při přesilovce, ve které dlouho obléhali naši branku. Zakončil ji po přihrávce Granlunda do předbrankového prostoru a následného Sallinenově přiťuknutí Manninen, 2:0. Pak se o třetí českou střelu postaral Špaček po předelém Kempného pokusu. Do zbytku úvodní třetinu už se ale nic zásadního nestalo.

Krátce po začátku druhé třetiny se dostal po chybné rozehrávce Finů a po Červenkově přihrávce do velké příležitosti Krejčí, ten ale před finskou brankou neuspěl. Tahle akce jako by předznamenala zvýšenou aktivitu Čechů v úvodu tohoto dějství. Nejprve zakončoval Jiříček, pak se před finskou brankou objevil osamocený Smejkal, ale gólmana Olkinuoru nepřekonal. Následovala pasáž hra, během níž Češi obléhali Finy v jejich obranném  pásmu a dlouho je tak k puku nepustili. Kýžený úspěch z toho ale nakonec nevyšel, naopak na druhé straně mohl zvýšit finské vedení Björninen, ale ten mířil těsně vedle. Poté Olkinuora rozehrál na tolik špatně, že se k puku dostal Kämpf, ten rychle vystřelil, ale nepřesně. Manninen pak ve spolupráci s Lehtonenem zahrozil z levého kruhu, ale Langhamer ho výtečně vyčapal. Pastrňák se pak po kličkách dostal ke střele z pravého kruhu, ale Olkinuora tuhle střelu vyrazil betonem. Langhamer se pak opět připomněl po Rajalově střele. Následně chybně rozehráli Češi a to tak, že se před brnkou s pukem ocitl sám Antilla. Ten proti Langhamerovi tváří v tvář neuspěl. Aktivita Čechů z úvodnu třetiny se postupem času kamsi vytratila, čehož využili Finové ve 36. minutě, kdy Sappälä přihrával ke vzdálenější tyči Rajalovi a ten zasunul kotouč do odkryté klece, 3:0. Za chvíli na druhé straně byl po Červenkově zadovce blízko Kempný, ale ten proti Olkinuorovi neuspěl. Protože už se pak žádná změna neudála, oba týmy odešly do kabin za stavu 3:0 pro Finy.

Závěrečná dvacetiminutovka byla v podstatě ve znamení dohrávání duelu, jelikož výsledek vlastně vyhovoval vzhledem ke shůdnějšímu soupeři ve čtvrtfinále i Česku. Bylo očividné, že už se žádný celek nežene do nějakých větších akcí, což "odměnili" přítomní diváci v Tampere pískotem a po čase i mexickou vlnou. Změnu skóre nezapříčinily ani přesilovky na obou stranách. Když zbývalo do konce duelu tři minuty, Češi se poměrně nečekaně rozhodl hrát bez brankáře. V power-play po někoika přihrávkách nejprve stříleli Pastrňák i Krejčí, ale ani jeden při svých příležitostech neuspěl. Po českém oddechovém čase zahrozil střelou k bližší tyči z levého kruhu Pastrňák, přičemž se tuto ránu následně snažil dorazit Hertl. Za chvíli si to namířil na druhé straně na prázdnou klec Antilla, ten byl ale o puk odebrán na útočné modré čáře. Záhy zase střílel Krejčí, ovšem nad. Závěr zápasu už jen v plné nahotě ukázal, že Češi berou tento zápas jako přípravu na důležitější čtvrtfiniálový duel. V něm se ve čtvrtek nakonec utkají s Německem.

Konečný výsledek zápasu MS v hokeji 2022 ve Finsku (24.5.2022):

Finsko - Česko 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)Branky a nahrávky: 10. Armia (H. Pesonen), 17. Manninen (J. Sallinen, Mikael Granlund), 36. Rajala (Seppäla, Heiskanen). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Štolc (Švýc.) - Briganti, Davis (oba USA). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 673

Úvodní sestavy:

Finsko: Olkinuora (Säteri) – Hietanen, Lehtonen, Seppälä, Heiskanen, Pokka, Friman, Lindell, Ohtamaa – Hartikainen, Manninen, Granlund (A) – Sallinen, Filppula (C), Rajala – Lammikko, Pesonen, Armia – Mäenalanen, Björninen, Anttila (A). Trenér: Jukka Jalonen

Česko: Langhamer (Vejmelka) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka (A), Jiříček, Sklenička – Pastrňák, Krejčí (A), Červenka (C) – Zohorna, Hertl, Blümel – Vrána, Kämpf, Smejkal – Špaček, Flek, Stránský – Černoch. Trenér: Kari Jalonen

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

Teplé počasí dlouho nevydrží. Po Velikonocích se ochladí

Teploty přesahující hranici 20 stupňů dlouho nevydrží. Hned po Velikonocích se podle ČHMÚ.cz ochladí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy