Hadamczik našel náhradu za Nedvěda. Generální manažeři reprezentace budou hned dva

Před nedávnem se objvila informace o tom, že se po čtyřech letech se rozhodl ve funkci generálního manažera hokejové reprezentace Petr Nedvěd. Nyní už je známa náhrada za něj. Zatímco však dosud tuto funkci obssazoval jen jeden člověk, nově budou tento post hned dva bývalí čeští hokejoví reprezentanti Martin Havlát a Marek Židlický, přičemž druhý jmenovaný by měl být asistentem toho prvního.

Oba noví funkcionáři budou v roli generálních reprezentačních manažerů minimálně až do konce sezóny 2023/24, do kdy se svazem podepsali smlouvu. Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) přihlédl k tomu, že oba ddva se těší u hráčů velkého respektu a kromě toho oba dva se znají i s manažery několika klubů NHL. Zároveň v jejich prospěch hovoří ta skutečnost, že vědí o výkonnosti hráčů v zámoří a že spolu s nimi mají velice dobré vtahy.

"Vybral jsem kluky na základě vlastních zkušeností. Jak Martina Havláta, tak Marka Židlického perfektně znám, zažil jsem s nimi jenom výborné věci," řekl pro server isport.cz šéf českého hokeje Alois Hadamczik, proč padl výběr zrovna na tuto dvojici.

Jak Havlát (41), tak Židlický (45) mají za sebou bohatou hráčskou kariéru v zámoří a v reprezentačním dresu se postarali i o zlaté medaile z mistrvství světa. Havlát byl v týmu mistrů světa z roku 2000, Židlický pak byl světovým šampionem v roce 2005.

Jejich nejnovějšími úkoly v této nové funkci nyn pro ně budou pozorovat české legionáře v zámoří a i v dalších zahraničních ligách a poznatky pak budou předávat hlavnímu trenérovi Karimu Jalonenovi, s nímž budou v těsném kontaktu. Právě za Jalonenem půjde ta největší zodpovědnost při sestavování mužstva. Dosud to bylo tak, že zodpovědnost za mužstvo měl právě generální manažer Petr Nedvěd.

"Uplatníme cestu, kdy za národní tým je zodpovědný kouč. Kari Jalonen vybírá sestavu a generální manažeři dávají doporučení. Hlavním smyslem jejich činnosti bude poskytnout report trenérovi o stavu hráčů. Marek Židlický si vezme na starost sportovní stránku a Martin Havlát diplomatickou třeba v podobě komunikace s kluby NHL," řekl k tomu Hadamczik pro server sport.cz.

Dodejme ještě, že Židlický bude kromě generálního manažera národního týmu působit také jako asistent kouče Radima Rulíka u juniorské reprezentace.

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 58 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy