Jalonen burcuje mužstvo před bojem o bronz. Varuje před stupidními vyloučeními

Po sobotním neúspěchu v semifinále proti Kanadě se český hokejový národní tým v needěli od 14:20 středoevropského času utká v boji o bronz s Američany. Jejich úkolem je tedy tento duel vyhrát aukončit tak již desetileté čekání na medaili. Podle kouče Kariho Jalonena, jenž byl zklamaný z výkonu mužstva proti Kanadě, by rád viděl od svých svěřenců, aby se tentokrát vbyvarovali stupidních faulů. Nevyloučil pak ani změny v sestavě.

Po prohraném duelu s Kanadou (1:6) hned finský stratég v českých službách věděl, v čem byl mezi oběma týmy největší rozdíl. "Kanaďané neměli žádná hloupá vyloučení. A po těch našich hloupých vyloučeních dvakrát skórovali, což zápas úplně otočilo. Na této úrovni a v takhle důležitých zápasech si prostě taková vyloučení nemůžete dovolit," uvedl konkrétně.

Přestože pak konkrétní hráče jmenovat nechtěl, každý věděl, koho má na mysli. Zbytečně fauovali totiž ve druhé třetině největší hvězdy týmu David Pastrňák a David Krejčí a právě i kvůli těmto vyloučením v této části Kanaďané z vyrovnaného stavu 1:1 bylo rázem kanadské vedení 4:1. "Myslím, že ti hráči sami moc dobře vědí, co udělali. Nemusím jim to říkat," řekl pouze Jalonen.

Ten nikterak nechtěl rozvádět, zda zmiňované fauly byly v zápase posouzeny správně. "Ještě jsem to neviděl na videu, ale jedna věc je jasná - když jste na trestné lavici, nemůžete vyhrávat zápasy. Říkáme si to po celý turnaj, a stejně se to zase stane. Kdybychom hráli celou dobu jako v první třetině, nemáme problém. Ale potom se začaly dít různé věci, a to včetně těch dvou přesilovkových gólů Kanady. Jsme tady však kvůli jediné věci - abychom přivezli domů medaili. Takže teď se musíme dát do kupy a opravdu rychle se připravit na zítřek. Není čas hrabat se v chybách a v celém tom utkání. Sedneme si s hráči v hotelu ještě teď po návratu," řekl.

Připustil, že problémem pro český celek jsou i jeho nevyrovnané výkony. "Nemůžu najít žádné vysvětlení, proč se to děje. Myslím, že dnes jsme byli připravení na zápas a viděli jsme to v první třetině. Ale ztratili jsme to v přesilovkách soupeře. Z první třetiny zklamaný nejsem, ale pak samozřejmě ano. Každý je zklamaný z toho, co se stalo potom."

Věřil v postup do prvního finále MS pro český tým od roku 2010 i proto, že ze zařčátku semifinále to vypadalo nadějně. "Myslím si, že jsme měli šanci. Ale teď už je na podobné úvahy pozdě. Musíme výsledek respektovat a dát kredit Kanadě. Jakmile se dostali do zápasu, tak hráli vážně moc dobře. Ale takový je už náš (hokejový) život. Můj život je takový, stejně tak i život hráčů. Myslím, že se cítím úplně stejně jako hráči v šatně. Víme, že jsme měli šanci, ale už je pozdě na nějaké spekulace a cokoliv jiného. Musíme jít dopředu a vidět světlo v tom, že v neděli odpoledne nás čeká zápas o bronz."

V boji o bronz pak nevidí důvod, proč byb měl své svěřence motivovat. Cíl je v tomto případě přeci jasný, získat první cenný kov z MS od roku 2012. "Myslím, že ji máte, když hrajete takový zápas. Že nemusím nikoho motivovat. Kluci jsou motivovaní, aby vyhráli s Američany. Máme pořád šanci dovézt medaili. Musíme se dát do kupy a hrát celých šedesát minut. Ne dvacet, ale šedesát. Dvacet nestačí. A nechci vidět stupidní vyloučení," vyzývá tým Jalonen.

Ten nevyloučil změny v sestavě, které už učinil v zápase s Kanadou během tetí třetiny. "Ještě jsem o tom nepřemýšlel, ale už jsem trošku změnil lajny ve třetí třetině," uvedl a dodal, že do duelu o bronz v brance rozhodně nastoupí Karel Vejmelka. "Mluvil jsem o tom s naším trenérem gólmanů a on brankáře střídat nechtěl."

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy