Jasná dominance. Češi nacházejí pod Jalonenem svou tvář a rozdrtili Švédy 9:3

Přestože po čtvrtečním duelu s Finskem, který Češi prohráli až nájezdy 1:2, hovořil o tomto zápase kouč českého národního týmu Kari Jalonen jako o nejlepším zápase pod jeho vedením, ten nejlepší zápas se vším všudy v rámci přípravy na blížící se mistrovství světa měl ještě před sebou. V sobotu v rámci Euro Hockey Tour v Ostravě nastoupili Češi proti Švédsku a pokraovali v něm ve skvělém výkonu, který přdváděli v tom čtvrtečním utkání, tentokrát ale na kluzišti jasně vládli a nakonec tak zaznamenali nejvyšší výhru nad Švédy v historii samostatné České republiky. Vyhráli totiž 9:3.

Že by to mohl být zápas, který by Čechům sednul se vším všudy, to mohl napovědět již samotný začátek. Vždyť skóre duelu Češi otevřeli už po 117 vteřinách hry. Postaral se o něj svou druhou přesnou trefou v reprezentaci Sklenička, který překonal gólmana Enrotha střelou zápěstím mezi betony, 1:0 pro Česko. Jednobrankové vedení však netrvalo nikterak dlouho. Za chvíli tu totiž byli Švédové s odpovědí, když se Seveřané poprvé dostali do šance. Aman nahrál Langovi a ten propálil brankáře Langhammera, jenž se objevil v sestavě reprezentace poprvé od prosince 2019, 1:1.

Záhy mohlo být z českého pohledu zase o něco veseleji, kdyby ale ve své příležitosti uspěl Stránský, ovšem jeho brejk nakonec dobře nezakončil. Mrzet to ale Čechyn nemuselo, neboť za chvíli využili po 19 sekundách přesilovku, během které kapitán Červenka přihrál kotouč na pravý kruh, kde byl přítomen nováček v národním týmu Jiříček a tento teprve osmnáctieletý talentovaný reprezentant se po trefě do levého horního rohu mohl začít radovat ze svého premiérového gólu v národním týmu, 2:1.

Ten mimochodem platil i po následné trenérské výzvě ze strany Švédů, kterým se nezdálo postavení jednoho z českých forvardů v brankovišti. Následně Češši dostali další možnost početní výhody, ve které se sice tentokrát neprosadili, ale jen krátce po návbratu vyloučeného Švéda na kluziště se nakonec radovali z gólu na 3:1. Tehdy se totiž trefil další obránce, tentokrát Šulák.

Takový vývoj zápasu rozhodně žlutomodří nečekali a rozhodně to na nich zanechalo následky. Navíc mohli prohrávat o tři branky, kdyby Špaček zamířil při dorážce přesně do odkryté klece. Na straně Čechů bylo vidět, že jim přibyla ve hře větší pohyblivost, což zřejmě od svých svěřenců Kari Jalonen požaduje. Kromě toho předvedli kompaktní výkon, což se ukázalo zvláště při oslabeních, jež všechny v duelu ubránili. A nakonec to přeci jenom o tři góly bylo, když se ve 24. minutě trefil po bekhendovém blafáku Zohorna po předešlé Holíkově akci.

Nicméně Češi dovolili Švédům snížit, když v jeden moment ztratili koncentraci nad zápasem a Kellmanovi se tak podařilo z úhlu překonat Langhammera, 4:2 pro Česko. Ovšem byla to jen chvilková slabost ze strany Jalonenových svěřenců. Nadále to totiž byli oni, kdo udával tempo hry. Když se psala polovina zápasu, Seveřané inkasovali za 22 sekund inkasovali hned dvakrát. Nejdříve po Zohornově střele úspěšně dorážel Holík, pak Enrotha překonal Sklenička, 6:2.

Postupem času bylo vidět na Češích, jak jsou stále sebevědomější. To hokejisté Tre Kronor naopak čím dál více chybovali. A tak se Holík dostal ke svému dalšímu gólu v zápase a Červenka k již čtvrtému bodu v duelu. I když ještě před druhou přestávkou Švédov snížili na 7:3, nebylo jim to nic platné. Ve třetí třetině totiž přidali domácí další dvě branky zásluhou Budíka a Fleka a poprvé v historii českého hokeje se tak přihodilo, že Češi Švédům nastříleli devět branek.

V neděli se utkají Češi v posledníím zápase Českých hokejových her s Rakouskem.

České hokejové hry, turnaj Euro Hockey Tour v Ostravě (30.4.2022):

Česko - Švédsko 9:3 (3:1, 4:2, 2:0)Branky a nahrávky: 2. D. Sklenička (H. Zohorna, D. Jiříček), 10. D. Jiříček (Červenka, Smejkal), 12. Šulák (Blümel, Krejčík), 24. H. Zohorna (P. Holík), 30. P. Holík (H. Zohorna), 30. D. Sklenička (P. Zdráhal, P. Holík), 33. P. Holík (Blümel, Červenka), 46. Budík (Flek, O. Beránek), 49. Flek (O. Beránek, Kodýtek) - 6. Lang (Aman, Tömmernes), 26. Kellman (Själin, Friberg), 39. F. Olofsson (Rosdahl, Karlkvist). Rozhodčí: Smetana (Rak.), Ansons - Zunde (oba Lot.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 8848.).

Sestavy:

Česko: Langhamer - Ščotka, Šulák, J. Jeřábek, Krejčík, D. Jiříček, D. Sklenička, Budík, Jordán - M. Stránský, Černoch, Smejkal - Blümel, M. Špaček, Červenka - H. Zohorna, P. Holík, P. Zdráhal - O. Beránek, Kodýtek, Flek. Trenér: Kari Jalonen

Švédsko: Enroth - Pudas, Tömmernes, J. Persson, A. Lindholm, J. Pettersson, Själin - Friberg, Kellman, Bromé - Karlkvist, F. Olofsson, Rosdahl - Hartmann, Lundin, Söderblom - Karlsson, Aman, Lang. Trenér: Markus Akerblom

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy