Koučem české hokejové reprezentace je opravdu Jalonen. A kdo mu bude asistovat?

Novým hlavním stratégem českého hokejového národního A-týmu se skutečně stane Fin Kari Jalonen. Generání manažer reprezentace Petr Nedvěd totiž splnil podmínku Českého svazu ledního hokeje (Český hokej), aby byly jeho asistenty čeští trenéři. Poté, co tento týden odmítl nabídku asistenta Pavel Gross, se nakonec asistentem nestane ani půvoně zamýšlený Miloslav Hořava. S Jalonenem totiž budou úzce spolupracovat Libor Zábranský a Martin Erat. Gólmany bude nadále mít pod patronátem Zdeněk Orct.

Přestože měl generální manažer reprezentace Nedvěd měl čas až do polobviny března, už nyní mu svaz odsouhasil, že to bude na lavičce vypadat právě takto. I s těmito celkem překvapivými dvěma asistenty, tolik spojenými s brněnským hokejem. Tento nový realizační tým se bude moct těšit na smlouvu až do konce května 2024, kdy se uskuteční mistrovství světa v Praze a Ostravě.

Právě o Jalonenovi hovořil Nedvěd od konce Filipa Pešána a jeho asistentů jako o nejpravděpodobnější variantě. To tak tedy žádné překvapení není, že právě Jalonen se stal novým hlavním trenérem reprezentačního A-týmu. To jména nových asistentů jistě zaskočila. Stal se jím jednak Libor Zábranský, majitel hokejového Brna, který nedávbno skončil ve funkci viceprezidenta svazu a který s brněnskou Kometou vyhrál coby kouč ligové tituly.

Druhým asistentem se stává Martin Erat, jenž se pro změnu může pyšnit 900 starty v kanadsko-americké NHL. Bude to poprvé pro něj, co bude trénovat na takto vysoké úrovni. Vždyť dosud vedl pouze mládež v Třebíci. S Liborem Zábranským se ale nesetká ve své kariéře poprvé, velmi dobře ho zná.

Mimochodem, Libor Zábranský byl dlouhodobě mezi kandidáty na post kouče reprezentace, dosud však takové nabídky odmítal. Nyní tedy přichází jako asistent. Není pak rozhodně bez zajímavosti, že veškerou finanční odměnu, kterou dostane za práci s národnm týmem hodlá Zábranský věnovat nadačnímu forndu pomáhajícím ukrajinským uprchlíkům a že tak tedy bude na lavičce národního týmu za symbolickou jednu korunu.

Co se týče Jalonena, tak tento dvaašedesátiletý stratég vedl mezi lety 2014 a 2016 finskou reprezentaci a právě před šesti lety s ní dokázal dojít ke stříbrným medailím na mistrovství světa. V Česku nebude působit Jalonen poprvé, neboť v minulosti vedl klub Lev Praha, jenž hrál ruskou KHL. V roce 2014 s ním dokázal dojít až do finále play-off.

Ve finském hokeji byl úspěšný i jako kouč juniorů v roce 2001, kdy získal taktéž stříbro. Má za sebou pak bvelmi bohatou hráčskou kariéru na klubové úrovni, neboť hrál za Kärpätu Oulu, IFK Helsinky, TPS Turku a Lukko Rauma ve Finsku, Skelleftea HC ve Švédsku a Calgary Flames či Edmontonu Oilers v NHL. Kromě toho pochopitelně i Finsko reprezentoval a to v 55 duelech.

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

včera

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

včera

Tornádo na jihu Čech? Bylo to něco jiného, vysvětlili meteorologové

Velkou částí Česka se v pondělí přehnaly silné bouřky. Na jihu Čech si lidé všimli i jiného jevu, přičemž se mohli bát, že jde o tornádo. Meteorologové v úterý na sociální síti vysvětlili, o co se jednalo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy