Marnost sama. Češi na úvod hokejového turnaje v Pekingu neúspěšně dobývali Dány

Ve středu začal i pro český hokejový národní tým dlouho očekávaný mužský hokejový turnaj na Zimních olympijských hrách v Pekingu. Ve svém úvodním utkání nastoupil proti Dánsku. Svěřenci kouče Filipa Pešána chtěli, aby due nezačal jako všechny ostatní v této sezóně, tedy prohráváním už v první třetině a chtěli hlavně poprvé v této sezóně nějaký duel konečně vyhrát. Ani jedno se ale mužstvu nepovedlo. Nejenže po první třetině prohrávali Češi hned 0:2, následně se zmohli už jen na snížení, o které se postaral kapitán Roman Červenka. Dánsko tak tedy nakonec vyhrálo 2:1 a Češi tak mají před sebou ve skupině Švýcary a Rusy, proti kterým by měli konečně pořádně zabrat, jestli chtějí v Pekingu něco dokázat.

Duel přitom nezačal pro české hokejisty vůbec špatně. Byli to totiž právě oni, kteří se v úvodu dostávali daleko více do šancí, ale je pravda, že tím rozchytali gólmana Sebastiana Dahma. Te za první tři minuty měl na kontě hned čtyři zákroky. První větší příležitost však měli nakonec Dánové, když byl vyslán do brejku tehdy nejnebezpečněšjí Dán Storm, Jeřábek na něj nestačil, gólman Hrubec byl ale naštěstí včas se svou vyrážečkou na pravém místě. Češi záhy kontrovali svou velikou šancí, při které Sedlák trefil levou tyčku.

Češi byli aktivnější, to se jim tehdy nedalo vůbec vytknout. Trvalo to však až do osmé minuty, kdy se Dánové dostali náhodně ke střele, která nešťastně po teči Sobotky dostala za Hrubcova záda. Tím střelcem z pravého kruhu byl tehdy Marcus Lauridsen, 0:1 pro Dánsko.

Češi se snažili o rychlé vyrovnání, třeba Kovář ve spolupráci s Červenkou. Prvně jmenovaný se snažil po rychlém protiútoku nahrát druhému jmenovanému kapitánovi mužstva, puk ale k němu nedoputoval, jelikož do přihrávky před dánskou branku vložil hokejku obránce Larsen a právě od ní kotouč mířil do dánské svatyně. Puk ale skvěle reflexivně Dahm vyrazil.

Na to, aby Pešánův výběr vyrovnal, dostal možnost přesilové hry. Místo toho, aby jí naplno využil, v ní však přišel druhý dánský gól. Padl po trestném střílení, které bylo nařízeno po faulu Jeřábka na unikajícího Russela. Následný nájezd pak v gól proměnil Nielsen, díky svému bekhendovému blafáku, na který Hrubec neměl nárok, 0:2 pro Dánsko. Češi tak tedy pokračovali v hrůzných prvních třetinách v této sezóně, v rámci kterých tak tedy mají negativní skóre 1:14.

Po návratu z první přestávky bylo na ledě znát, že se hra trochu vyrovnala. Dánům se dařilo v osobních soubojích, nikterak si nekomplikovali život při rozehrávkách a dtále tak čekali na příležitosti. To Češi už tak aktivní jako ve značné části první třetiny nebyli, bylo to znát na jejich počtu střel a šancí, do kterých se dostávali, nebo spíše už přliš nedostávali. Radost ale přeci jen konečně přišla. Po další spolupráci mezi Kovářem a Červenkou to byl český kapitán, který od modré čáry vypáli tak, že puk zaplachtil za Dahmova záda, 1:2 pro Dánsko.

Pokud snad ale český fanoušek čekal, že od té doby bude český tým čím dál více útočit, aby duel nejen vyrovnali, ale dokonce i otočili, tak museli být zklamaní. Ani na jedné straně poté mnoho šancí nebylo. Ztratit řeč se dá snad jen o příležitosti Davida Krejčího, jenž v meuzikruží uzmul puk svému kolegovi Sedlákovi, ovšem jeho střela treila jen jednoho z dánských obránců.

Z kraje závěrečné třetiny se sice Češi dostali do příležtostí, ovšem ani další spolupráce mezi Kovářem a Červenkou nevedla k úspěchu. Následně se Krejčí snažil dostat kotouč na Hyku v lepší pozici, ale Hyka si puku mířícího na něj všiml pozdě. A protože pak bylo už jen marné dobývání dánské branky a to i při české power play, ke změně skóre už nedošlo a český tým tak prohrál další duel v této sezóně. Tentokrát ale první olympijský.

"Takové zápasy jsou pro gólmana noční můra. Skoro pořád jsem se koukal na druhou stranu hřiště, pořád jsme byli u nich. Říkal jsem si: ´Pojďme tam něco dát.´ Věřil jsem, fakt jsme hráli dobře. Byla jen otázka času, kdy to tam padne. Dali jsme i několik tyček, ale jen jeden gól..." komentoval úvodní zápas Čechů v Pekingu gólman Šimon Hrubec v rozhovoru pro sport.cz.

Prohra ho mzí o to víc, když ví, že se jeho spoluhráči snažili. "Mrzelo mě to, protože jsem viděl, jak se kluci snaží. Jak bruslí, sráží se, ze všeho střílí. Dneska nám to nepřálo. Vyhrál šťastnější. Nemá cenu se v tom ale patlat, musíme jít dál," řekl dále v rozhovoru.

Nad nepovedenými úvody utkání po zápase kroutil hlavou v rozhovoru pro ČT sport i samotný trenér Filip Pešán. "Naše první třetina byla kopií všech prvních třetin v sezoně. Bohužel, i když jsme byli aktivní, a myslím si, že jsme si vytvořili spoustu šancí a střel, tak jsme ji znovu prohráli 0:2, což už asi není náhoda. Kdybych to věděl, tak bych to určitě změnil. Je tu úplně jiný tým, než byly na turnajích Euro Hockey Tour. Na vstup jsme se koncentrovali, první třetinu jsme herně zvládli slušně. Bohužel nedáme vyložené šance a soupeř z mála střel, které měl, dal dvě branky," řekl.

"Doufal jsem, že se to zlomí. Dostávali jsme se do pozic, ze kterých by naše střely měly končit v síti, ale jestli jsme byli nervózní nebo… Nemám pro to vysvětlení. Ve vyložených šancích jsme opět zakončili tak, že jsme branku nedali," komentoval dále Pešán.

Hokejový turnaj - ZOH v Pekingu (8.2.2022):

ČR - Dánsko 1:2 (0:2, 1:0, 0:0)Branky a nahrávky: 24. Červenka (Jan Kovář) - 12. M. Lauridsen, 18. Nielsen z tr. střílení. Rozhodčí: Gouin (Kan.), Tscherring (Švýc.) - Lundrgren (Švéd.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 1:3. Bez využití.

Sestavy:

ČR: Hrubec - Kundrátek, Šulák, Jeřábek, Sklenička, Knot, Klok - Hyka, Krejčí, Sedlák - M. Stránský, Jan Kovář, Červenka - Řepík, Sobotka, Lenc - Frolík, T. Zohorna, H. Zohorna. Trenér: Filip Pešán.

Dánsko: Dahm - O. Lauridsen, Jensen Aabo, Lassen, M. Lauridsen, Larsen, Nicholas Jensen, Kristensen - Nicklas Jensen, Nielsen, Boedker - Russell, Regin, Storm - Meyer, Madsen, Bau - Poulsen, Jakobsen, Aagaard. Trenér: Heinz Ehlers

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy