Na pondělní Radě IIHF bude odebráno MS Bělorusku. Kam se může šampionát přesunout?

Přestože se tvrdilo, že rozhodnutí o budoucnosti letošního hokejového světového šampionátu padne nejpozději do konce ledna, už v pondělí 18. ledna se schází Rada Mezinárodní hokejové federace IIHF, aby pouze už jen formálně odebrala pořadatelství letošního MS Bělorusku. Od loňského srpna totiž postupně sílil tlak na IIHF poté, co byl v Bělorusku zvolen již pošesté prezidentem Alexandr Lukašenko, jenž pak tvrdě zasáhl proti protestujícím, opozičním aktivistům a novinářům. Nastává tak tedy nyní logická otázka: kam bude letošní MS konající se od 21. května do 6. června přeloženo?

Po několika státech, které nesouhlasily s tím, aby země, kde se porušují lidská práva pořaádala takovouto mezinárodní sportovní akci a po Mezinárodním olympijském výboru, který doporučil, aby se v Bělorusku v současnosti žádná velká mezinárodní sportovní akce neuskutečňovala, se v posledních dnech stejně vyslovovali sponzoři v čele s českou automobilkou Škoda Auto. Vedle ní pak stejný postup směrem k letošnímu MS v Bělorusku, které ho má spolupořádat s Lotyšskem, provedli další sponzoři a to značka pánské kosmetiky Nivea Men a německý výrobce motorových olejů Liqui Moly.

„Jde spíše o politický tlak než o situaci se sponzory. Je to špatná situace, ale myslím, že je pro nás velmi těžké jít proti ní. Musíme analyzovat situaci a učinit rozhodnutí. Nyní je situace srovnatelná s tím, že plujete na moři a přišla bouře. Musíme najít způsob, jak se z této situace dostat," nechal se před pár dny slyšet v rozhovoru pro ruskou agenturu TASS šéf IIHF René Fasel. Ten byl před týdnem na jednání se samotným Lukašenkem v Bělorusku.

Poslední kroky, které učinilo několik sponzorů v čele se Škoda Auto, chválil na svém twitterovém účtu Jiří Hrdina, mistr světa z roku 1985, držitel tří Stanley Cupů a současný skaut Dallasu. „Tleskám rozhodnutí Škoda auto nesponzorovat MS v hokeji 2021, pokud se bude konat v Bělorusku. Konečně někdo silný s pákou na IIHF dal jasně najevo, že nám není jedno dělat křoví diktátorovi, který nechává mlátit vlastní lidi za svobodná vyjádřeni názoru," napsal.

Na pondělním zasedání Radě IIHF se vedle formálního odebrání pořadatelství letošního MS Bělorusku se bude především jednat o tom, zda bude muset této postsovětské zemi uhradit finanční kompenzaci právě za odebrání.

Dalším hlavním tématem pondělní Rady IIHF bude pochopitelně i to, v jaké zemi se bude letošní MS konat. Nejpravděpodobněji se jeví hned tři varianty: buď se letošní hokejový svátek uskuteční v lotyšské Rize, jež měla tedy původně spolupořádat šampionát s Minskem (v tom případě se však musí najít rychle druhý stadion) a nebo by mohlo Lotyšsko spolupořádat šampionát s někým jiným. Mluví se hlavně o Dánsku i o Slovensku. Před časem se také hovořčilo o možnosti přesunout MS do Ruska, ale proti tomu hovoří ta skutečnost, že Rusko bylo opět na dva roky vyloučeno z vrcholných sportovních akcích kvůli dopingu.

Ani pořádání šampionátu v Česku se už nejeví jako nejpravděpodobnější varianta. A už vůbec se neuvažuje o Švýcarsku, kde se mělo konat MS v loňském roce, ale kvůli pandemii koronaviru muselo být tehdy zrušeno. „Hotely a všechno ostatní jsou ve Švýcarsku tak drahé, že si to nedokážete představit. Rozpočet na mistrovství světa v loňském roce činil 37 milionů eur. V Bratislavě (v roce 2019) to bylo 18 milionů eur. Ve Švýcarsku to stojí dvakrát tolik," vysvětloval Fasel důvody, proč MS ve Švýcarsku v současnosti není možné.

Jedno je však jisté. Fasel rozhodně nechce, aby se hokejové MS hned podruhé za sebou muselo zrušit. „Doufáme, že se nám v květnu podaří uspořádat mistrovství světa, i když budeme muset hrát bez diváků. Chceme hrát, budeme o tom mluvit s organizačním výborem. Protože dva roky bez mistrovství světa nejsou dobré," dodal švýcarský funkcionář.

Související

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

před 9 hodinami

před 9 hodinami

V Praze 4 se srazil autobus s nákladním vozidlem. (23.5.2024) Prohlédněte si galerii

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Počasí bude o víkendu teplé, ale deštivé

Nadcházející víkend bude sice teplý, podle ČHMÚ.cz ale také deštivý. Přesto naměříme až 26 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy