Češi po bezchybné práci ovládli čtvrtfinále 4:1. Němce trestali v přesilovkách

Veledůležitý čtvrtfinálový duel měla ve čtvrtek odpoledne na programu česká hokejová reprezentace v rámci letošního mistrovství světa ve Finsku. Jejím soupeřem byli Němci, kteří nakonec doplatili na svou nedisciplinovanost, neboť nabídnuté přesilovky dokázali svěřenci kouče Kariho Jalonena bez problémů využít. Češi nakonec díky tomu a i díky výkonu Davida Krejčího, jenž zaznamenal jeden gól a dvě asistence, ovládli čtvrtfinále výsledkem 4:1 a můžou tak vylížet semifinálového soupeře. Ten bude znám až po večerních duelech.

Narozdíl od posledního duelu v základní skupině proti Finsku hrají svěřenci Kariho Jalonena od začátku čtvrtfinálového utkání naprosto odlišně a jinak a to je pochopitelně dobře. Od začátku je vidět na české straně aktivita, do prvních střeleckých příležitostí se dostával hvězdný David Pastrňák s Davidem Krejčím, ale ani jeden jejich pokus nezamířil mezi tři tyče. Dalšího Krejčího pokus byl pak tečován Hertlem. Pak už se ale první formace prosadila. Po třech minutách hry už mohl vystřelit Červenka, ale nakonec se rozhodl dát puk na Krejčího a ten posunul z mezikruží na Davida Pastrňáka a ten už skóroval, 1:0. Češi tak tehdy využili první svou přesilovou hru v zápase. Útočení ze strany Čechů nepolevilo ani poté. Záhy totiž od modré čáry páli jen těsně vedle Kempný. Druhou branku zařídilia první formace opět v přesilovce a to v 11. minutě, kdy Krejčí tentokrát přihrál doprava na Červenku a ten tak zvýšil na 2:0. Němci hrozili při hře pět na pět především z rychlých kontrů, ze kterých pětkrát mířil během první třetiny puk na Vejmelku, ten byl ale ve všech případech pozorný. Následně po druhém českém gólu totiž například zahrozil střelou z první Michaelis, což byla největší šance Němců.

To na začátku druhé dvacetiminutovky se Němci dlouho nedostali k nějaké své příležitosti, jelikož svůj Češi tlak tehdy zvyšovali na tolik, že tři minuty bez přerušení drželi Němce u jejich branky a ti se tak z tohoto sevření nemohli dlouho vymanit. Během této pasáže zakončoval po Krejčího křížné přihrávce dbře postavený Sklenička, ale Grubaeura nepropálil, stejně jako z mezikruží osamocený Černoch. Poté, co tuto divokou pasáž pro Němce ukončil uklidňujícím zákrokem Grubauer, pak mohl zvýšit české vedení Blümel po přečíslení, ale ten tehdy německého muže s maskou nepřekonal. Němci dlouho skutečně od návratu na led dlouho nezahrozili, jednalo se kdyžtak spíše o zblokované pokusy jako tomu bylo v případě Gawankeových střel. V polovině zápasu dostali Němci první přesilovou hru, ale tu přes své ostřelování Vejmelkovy branky nevyužili, Fischbuch jen od modré vyzkoušel pozornost českého gólmana. Krátce na to ale byli Němci potrestáni, konkrétně Holzer šel na trestnou. Tuhle početní výhodu opět Češi dokázali využít a to poměrně záhy poté, co se puk dostal ke Krejčímu a ten z levého kruhu zamířil přsně do odkryté klece, jelikož měl Gruabeuer problémy s přesunutím se, 3:0. Následně čtvrtý český gól mohl přidat Blümel, kdyby uspěl ve své brejkové příežitosti, ale Grubauer skvěle přečetl hru a vyjel daleko od své branky, aby znemožnil útočníkovi zakončení. Za chvíli zahrozil z otočky Reichel a pak se Němci postarali o velké zmatky před Vejmelkou, kdy u tyčky mohl puk zasunout Fischbuch, ale nepovedlo se mu to, Loibl už jen dorážel do Vejmelky. Další velkou možnost měli Němci tehdy, kdy Plachta vystihl Krejčího přihrávku ve středním pásmu a poté co unikal k Vejmelkovi přihrál bekhendem Noebelsovi a ten trefil nakonec pravou tyč a to i díky Vejmelkově zákroku. Na druhé straně se objevil před Grubauerem sám Smejkal, ale neuspěl. Druhá třetina se dohrávala ve svižném tempu, skore se ale už neměnilo a nic na tom nezměnila ani závěrečná Reichelova střela.

Jako první se ve třetí třetině se dostal ke střele z levého kruhu Hertl, jehož ale tehdy nakonec Grubauer vychytal. Poté zkoušel zajet pomalu až do branky Vrána, ale v brankovišti puk zalehli Němci. Vrána to pak zkoušel pro změnu rychlou střelou po buly. Na Němcích ale bylo vidět, že se snaží dát rychlý gól, aby měli dost času na zdramatizování zápasu. Blízko k němu měli nejprve po Plachtově střele od modré, po které se Češi snažili všemožně i nemožně dostat kotouč daleko od Vejmelky, který ani pomalu nevěděl, kde puk je. Plachtovu střelu však před tím zblokoval Jordán, jenž byl trefen do ruky a následně tak musel být nějakou dobu ošetřován na střídačce. Následně se pokoušel z lepší pozice se skóre něco udělat Červenka, ale ten tehdy Grubauera nepřekonal. Němci byli postupem času čím dál nebezpečnější. Ocitli se třeba ve svém druhém přečíslení v tomto zápase, tentokrát šli dopředu Michaelis s Ehlizem, prvně jmenovaný tomu druhému ale nakonec nepřihrál přesně. Zanedlouho se před Vejmelkou zjevili sami Plachta s Michaelisem, kteří ale byli Skleničkou ubráněni. Pak fauloval Kundrátek a devět minut před koncem to tak zkusili Němci bez brankáře. Dlouhé tři minuty během ní  mačkali českou čtveřici v českém obranném pásmu. Nejprve se po Seiderově střele Němcům nepovedlo dorazit puk za Vejmelkova záda, poté, co Noebels Seiderovi přihrál na modrou už ale úspěšný se svým pokusem byl, 3:1. Krátce na to mohli Pastrňák spolu s Krejčím uklidnit Čechy, kdyby však po několikeré výměně kotouče Pastrňák nenechal vyniknout Grubauera. Němci to dopředu nadále samozřejmě zkoušeli a když zbývaly do konce zápasu čtyři minuty, zkusili to znovu bez gólmana. Během tohoto power-play byli opět blízko gólu, Richel však z hranice brankoviště trefil pouze břevno. Nyní už se ale podařilo Čechům skórovat do odkryté klece, konkrétně Smejkalovi ze středního pásma od střídaček, 4:1. Tehdy už se čeští fanoušci mohli pomalu začít radovat a přestože to Němci v samotném závěru opět zkoušel v šesti s odkrytými zády, ke změně skóre už to nevedlo. Šimek ukončil toto dobře odpracované utkání z české stranyvýhozem k prázdné brance, kterou ji jen těsně minul.

Češi tak tedy po třech letech konečně postupují do bojů o medaile na mistrovství světa.

Konečný výsledek čtvrtfinále MS v hokeji 2022 ve Finsku (26.5.2022):

ČR - Německo 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)Branky a nahrávky: 3. Pastrňák (Krejčí, Červenka), 11. Červenka (Krejčí, Hronek), 33. Krejčí (Pastrňák, Červenka), 59. Smejkal (Kämpf) - 54. Seider (Noebels, Plachta). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Štolc (Švýc.) - Chaput (Kan.), Synek (SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 3:0. Diváci: 4290

Úvodní sestavy:

Německo: Grubauer (Niederberger) – Seider, M. Müller (C), Holzer (A), J. Müller, Wissmann, Wagner, Gawanke – Plachta, Michaelis, Ehliz – Pföderl, Reichel, Noebels (A) – Karachun, Loibl, Fischbuch – Soramies, Kastner, Schmölz – Ehl. Trenér: Toni Söderholm

Česko: Vejmelka (Langhamer) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka (A), Sklenička, Šimek, Jordán – Pastrňák, Krejčí (A), Červenka (C) – Zohorna, Hertl, Blümel – Smejkal, Kämpf, Vrána – Stránský, Černoch, Flek – Špaček. Trenér: Kari Jalonen

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy