Podle Jalonena to bude skvělý večer pro hokej. Odmítá, že by tým táhl jen první útok

Od 17:20 středoevropského času nastoupí čeští hokejisté v rámci světového šampionátu ve Finsku do semifinále s Kandou a pokusí se tak o postup do svého prvního finále na MS od roku 2010, kdy naposledy získali Češi zlaté medaile. Jejich soupeřem bude silná favorizovaná Kanada, ovšem kouče českého týmu Kari Jalonen věří, že dostane ze svých svěřenců to nejlepší a že se tak bude jednat o skvělý hokejový večer.

Svou radost z postupu mezi nejlepší čtyři po úspěchu ve čtvrtfinále s Německem Jalonen nikterak neskrýval. "Ta cesta trvá už devět týdnů, během nichž se stala spoustu věcí. Zítra si to musíme všichni užít. Bude to skvělý večer pro hokej. Musíme načerpat fyzickou i psychickou sílu a doplnit energii. A naším cílem je samozřejmě vítězství. Odehrát zase naplno šedesát minut a vyhrát," připomněl finský stratég, že jeho cesta u národního týmu začala právě před devíti týdny, kdy započala dlouhá příprava.

Že mezi nejlepší čtyřku postoupili Češi právem, to slyyšel Jalonen i od svbého krajana trénující Němce Toniho Söderholma. "Říkal, že jsme byli mnohem silnější v osobních soubojích. Cítil jsem to stejně. Síla, energie, ochota jít do soubojů, to vše bylo na naší straně. Takové věci pak rozhodují. A taky jsme měli štěstí. Bylo tam pár okének při kontrech Němců, ale to se stává. K tomu, abyste dosáhli úspěchu, potřebujete mít i štěstí," řekl Jalonen.

Ten tak přiblížil, co bude muset jeho mužstvo zudělat proto, aby uspělo i proti silné Kanadě. "Hráči se musí obětovat. Zblokovali jsme spoustu střel, ale i přesto jsou všichni hráči zdraví. To je moc důležité. Zase to bude o speciálních formacích na přesilovky a oslabení, jak to v takových zápasech vždycky bývá. A my musíme být rozhodně výborní v obou těch ohledech, pokud chceme uspět," je si vědom Jalonen.

Ten nechce vyzvihovat jen první formaci Pastrňák-Krejčí-Červenka, která se stará o produktivitu týmu ze všech nejvíc. "Počítáme pouze výhry. Nemůžu a nebudu kritizovat jiné hráče, že góly nedávají. Samozřejmě doufám, že je dají, ale hokej je týmový sport a já sleduju jen týmové statistiky. Ty jsou pro mě hlavní. Tým vyhrává, tým prohrává, nikoliv jednotlivci," nechal se slyšet inský trenér v českých službách, jenž ocenil improvizaci elitního útoku. "Jsou na to dost šikovní. Viděli jste ty góly v přesilovce? Kdo tohle dokáže? Mají opravdu mimořádné schopnosti. Dobře si dávají puk a velmi dobře o sobě vědí, kde jak se kdo pohybuje. Zároveň ale pořád poctivě pracují pro tým."

Vyjádřil se ale i k ostatním lajnám, které podle něj taktéž pracují velice dobře. "Mně se vážně líbilo, jak čtvrtfinále odehrály všechny čtyřim (lajny). Obránci a gólman také odvedli skvělou práci, to všechno nám dává šanci na výhru. Třeba Karel Vejmelka v brance svým klidem nabíjí celé mužstvo. Nebudu kritizovat některé hráče, že góly nedávají. Samozřejmě doufám, že je třeba v sobotu dají, ale hokej vyhráváme i prohráváme společně jako tým," uvedl pro sport.cz.

A ztratil slovo i kapitánovi národního týmu a nejproudktivnějším Čechovi tohoto turnaje Romanu Červenkovi. "Hraje skvěle, ale není na to sám. Má kolem sebe spoluhráče, celý tým. Mohu však potvrdit, že se mi líbí, jak hraje. Má zkušenosti a v roli kapitána si vede výborně. Je to opravdu skvělý kapitán," pochvaluje si.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy