Sparta po výhře 3:2 nad Budějovicemi v pátém zápase míří po šesti letech do finále

V pondělí byl na programu v rámci extraligového play-off pátý zápas semifinálové série mezi Spartou a Českými Budějovicemi, ve kterém šlo Pražanům o postup do finále, Jhočechům zase o prodlloužení série a návrata domů. Emotivně vyhrocený a vyrovnaný duel nakonec lépe zvládla Sparta, která se tak nakonec díky vítěznému gólu Romana Horáka ve třetí třetině na 3:2, přičemž díky tomuto výsledku Sparta celou sérii vyhrála 4:1, podívá po šesti letech do finále play-off, ve kterém se tentokrát utká s Třincem.

Již od pátku čekal Třinec na svého letošnho finálového soupeře, nyní se dočkal. Přesto to ale ze začátku pondělního pátého zápasu vypadalo všelijak, jen ne to, že by snad měla Sparta v tomto utkání pomýšlet na vítězství. Do zápasu totiž daleko aktivněji vstoupili Jihočeši a sparťanský muž s maskou Hudáček musel celkem hned vytasit několik ne zrovna jednoduchých zákroku. Nicméně, byli to opět Pražané, kteří stejně jako v předešlých domácích zápasech, učili Motor z efektivity. Spartě totiž stačila první akce z páté minuty k tomu, aby otevřela skóre, když Tomášek propálil Hrachovinu, 1:0 pro Spartu.

Poté byl blízko k vyrovnání jak Chlubna, tak i Holec či Abdul, jemuž nestačily rovnou dvě příležitosti k tomu, aby skóroval. Svěřencům kouče Jaroslava Modrého však uškodily vlastní přesilové hry, ve kterých se nedokázali nikterak prosadit, přičemž se tak nepodařilo ani během čtyřminutového vyloučení Kašeho či po jedné z mnoha rvaček, do které se tentokrát dostali Novotný a Tomášek.

Emoce na ledě se po přestávce trochu zchladily, což možná pomohlo Jihočechům k tomu, aby vstoupili do druhého dějství nejlépe jak mohli. Nejprve se ve 22. minutě trefil na 1:1 Gulaš, třiašedesát vteřin na to se podařilo stav otočit Voženílkovi, jemuž ještě pomohl ke gólu jeden z bránících domácích.

Po řadě dalších nevyužitých příležitostech na obou stranách se nakonec z dalšího gólu v zápase radovali sparťané a to ve 26. minutě, kdy přesilovku Pražanů plnohodnotně využil Chlapík, 2:2. Postupem času si domácí nepomáhali příliš tím, že se nechávali dost vylučovat, naštěstí však ani jednu nabídnutou přesilovku budějovičtí nevyužili.

Jako první byl blíže k vedoucí třetí brance na sparťabnské straně Forman, ten však po rychlém protiútoku trefil jen tyč. Nakonec se ae přeci jenom mužstvu Josefa Jandače vstřelit branku podařilo a to v 54. minutě. Tehdy se síť rozvlnit povedlo Romanu Horákovi.

Byla to nakonec branka vítězná, neboť Jihočechům se nepodařilo vyrovnat ani v následné power-play. Sparta se tak mohla radovat z prvního postupu do finále po šesti letech, ve kterém se poprvé v historii utká s Třincem, jenž bude usilovat o extraligový zlatý hattrick.

Semifinále play off hokejové extraligy - 5. zápas (11.4.2022):

Sparta Praha - České Budějovice 3:2Branky: 5. Tomášek, 26. Chlapík, 54. Horák - 22. Gulaš, 23. Novotný

Konečný stav série: 4:1, postupuje Sparta Praha

Související

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Sparta Praha HC České Budějovice hokej

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy