Třinec v šestém finále porazil Spartu 2:1 a potřetí za sebou vyhrál Masarykův pohár

Ve čtvrtek skončila tuzemská extraligová sezóna 2021/22, jelikož v šestém zápase finálové série play-off mezi Spartou a Třincem vyhráli v pražské O2 Areně Třinec porazil Spartu 2:1 a po výhře 4:2 na zápasy dokráčel tak tedy ke svém třetímu titulu v řadě, což se naposledy podařilo Vsetínu na přelomu tisíciletí. Naposledy se s třineckým mužstvem raduje kouč Václav Varaďa, jenž u týmu končí, stejně tak ale na druh straně končí trenérské duo Josef Jandač-Miroslav Hořava.

Bylo celkem pochopitelné, že ze začátku se odehrával opatrný hokej z obou stran, pak ale přišla možnost přesilové hry pro Spartu, kdy na trestnou lavici šel Vrána. Jenže tehdy ve své šanci přestřelil Sobotka a ten pak neuspěl ani v 9. minutě, kdy pro změnu pálil z mezikruží.

Postupem času to ale byli hosté z Třince, kteří byli na ledě aktivnější. Do brejkové příležitosti se dostal Růžička, ten však tehdy neuspěl. Tři minuty pak pro změnu dorážel Marcinko, ale ani on nerozvlnil sparťanskou síť, jelikož si na gólmana Hudáčka nepřišel. A další tři minuty na to už se ale Slezané radovali z otevření skóre, když byl rychlý protiútok zakončen přihrávkou Romana na Draveckého a právě ten skóroval, 0:1 pro Třinec.

Pouhou půlminutu poté, se do další příležitosti dostal Marcinko, když se tentokrát ocitl v brejku a do brejku se pak v 16. minutě vydal taktéž Růžička, kterého nakonec faulem zastavil Poláškem, jenž tak zavinil trestné střílení. K němu se postavil tradiční třinecký exekutor Svačina a byl to on, kdo nakonec vstřelil, tehdy to ale ještě netušil, vítěznou branku.

Po změnách v sestavách na obu stranách se Sparta osmělovala čím dál více k útočení, ale i tak marně dobývala pevnou třineckou defenzivu. Proti Jandačově výběru mluvila ta skutečnost, že se jen málo dostali do vyložených příležitostí a co víc, třinecký gólman Mazanec chytal opravdu výtečně. Pražanům se nepodařilo skórovat ani krátce před polovinou zápasu, kdy byl na trestné třinecký Musil. Po jeho návratu na led pak neuspěl proti Mazancovi ani Němeček. Ve 37. minutě mohl výrazně přiblížit k titulu svým druhým gólem v zápase Svačina, ovšem brankář Hudáček stále držel naděje Sparty.

Ty se ještě zvýšily v 53. minutě, kdy se konečně Pražanům podařilo snížit zásluhou Horáka. Jenže do konce zápasu se třineckým dařilo jednobrankové vedení ubránit všemi zbývajícími silami a tak se Spartě nepdařilo vyrovnat ani během skoro tříminutové hře bez gólmana.

Většina v pražské O2 Areně tak tedy smutně sledovala mistrobvské olslavy Třinec, které si je užil již potřetí v řadě. Poprvé však na hostujícím kluzišti.

Finále play off hokejové extraligy - 6. zápas (28.4.2022):

HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)Branky a nahrávky: 53. Horák (Řepík) - 15. Dravecký (M. Roman), 16. Svačina z trest. střílení. Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 17.220 (vyprodáno). Konečný stav série: 2:4.

Konečný stav série: 2:4

Sestavy:

Sparta: J. Hudáček - Matuškin, Němeček, Polášek, T. Pavelka, T. Dvořák, Moravčík, Jurčina - Řepík, Sobotka, Forman - Chlapík, Horák, E. Thorell - Šmerha, D. Kaše, Buchtele - Dvořáček, Vitouch, Strnad. Trenéři: Jandač a M. Hořava

Třinec: Mazanec - Marinčin, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, Zahradníček, M. Zbořil - M. Růžička, Marcinko, Daňo - Svačina, P. Vrána, Chmielewski - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Nestrašil - Dravecký, M. Roman, Hrehorčák - Hrňa. Trenér: Varaďa

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Oceláři Třinec HC Sparta Praha hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

včera

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy