Pozorná defenziva a skvělý Vejmelka. Češi nad USA vyhráli 1:0 a jsou ve čtvrtfinále

Před posledními dvěmay zápasy ve skupině B stačil pouze bod českému týmu k tomu, abby na letošním mistrovství světa postoupil do čtvrtfinále. Jistotu postupu si ale výběr Kariho Jalobnena vybojoval již v tomto prvním ze dvou posledních utkání. Nad Američany totiž vyhráli 1:0 po gólu Matěje Bümela, po výtečném výkonu gólmana Karla Vejmelky a po dobře fungující české defenzivě.

Hned v úvodu se snažil o vstřelení prvního gólu v zápase Pastrňák, jenže ten ve své příležitosti při snaze vystřelit promáchl a netrefil se do kotouče. Američani se podívali do útočného pásma poprvé až po čtyřech minutách hry, ale tehdy tam stejně dlouho nepobyli, v úvodu se pak Američanům nevedla rozehrávka a dělalo jim zprvu potíže dostat se dopředu. V další české akci se Červenka pokoušel najít Hertla, ale ten vzdušnou přihrávku  nedokázal usměrnit k brance soupeře. Pak Češi nabídli přilovou hru, když na trestné lavici seděl Hertl za hákování, během této početní výhody Američané dvakrát zahrozili, přičemž jednou zahrozil z mezikruží Gaudett, s jehož střelou si Vejmelka poradil, a podruhé střílel těsně mimo pravou tyč Schmidt. Zpoza branky pak dostal puk Mayers, jehož taktéž ale vychytal Vejmelka. V osmé minutě, když už bylo po přesilovce Američanů, se Čechům podařilo otevřít skóre. To Hughes chyboval na útočné modré čáře, následně Hynek Zohorna předal puk Blümelovi a tomu se povedlo zasunout puk do americké sítě, 1:0. Následně Peeke střílel z voleje z modré, ale i s touto střelou si poradil jistý Vejmelka. Ten si poradil i s Bellowsovou střelou z levého kruhu i s následnou dorážkou. Do další veké šance se Češi dostali v 18. minutě, kdy Pastňák spolupracoval s Krejčím, jenž stál volný na hranici brankoviště, ale trefil jen tyčku, za chvíli Pastrňák nahazoval a Krejčí tečoval mimo. V závěru třetiny se pak opět vyznamenal Vejmelka s Boldyovou bekhendovou kličkou.

V úvodu druhé dvacetiminutovky se mohli dočkat Češi první přesilovky, jeilkož Američanům tehdy hrozil trest za příliš mnoho hráčů na ledě. Trest byl ale nakonec po debatě sudích odvolán. Jako první se pokoušel o zvýšení skóre v této třetině Pastrňák, jenž ujížděl v tandemu s Kempným. Útočník Bostonu se ale nakonec rozhodl střílet sám a trefil jen gólmana Swaymana. Oproti první třetině se oběma týmům vylepšilo bránění svých modrých čar, čímž tak ani jednomu z mužstev se tehdy nedařilo dostat se do nějaké větší příležitosti. Za chvíli šli do čtyř Češi kvůli šesti hráčům na ledě, právě během tohoto oslabení se Američanům povelo dostat do šancí. Nejprve od modré střílel Schmidt, poté si vyjížděl z levého kruhu do ještě lepší pozice Hartman, ovšem ani ten výtečně chytajícího Vejmelku nepřekonal. Zvláť, když českému brankáři tehdy pomáhali Jordán se Smejkalem. Vejmelka pa zasáhl i proti další americké střele. Když tato americká přesilovka skončila, za chvíli se po Vránově přiťuknutí bruslí dostal do brejku Smejkal, jehož ale následně ubránil Hughes. Do konce druhé třetiny zbývalo šest minut, když Češi dostali možnost první přesilové hry v tomto zápase. V ní to zkoušeli Pastrňák s Krejčím, ale neuspěli. Až po jejím konci se dostal puk na hokejku Vrány ocitajícím se v mezikruží. Český forvard tvrdě vypálil, ale trefil jen maskou gólmana Swaymana. Poslední minuty druhé třetiny byly ve znamení americké napadání v české třetině, ale nic z toho nevyplynulo a Češi tak i proto nadále vedou 1:0.

V úvodu závěrečné dvacetiminutovky se objevil před gólmanem Vejmelkou Hartman, jenž tvrdě vypálil, ale českého muže s maskou ani nyní nepřekonal. Bylo ale vidět, jak Američané zvýšili tlak. Ten byl ale přerušen faulem loktem Bellowse na Šimka, jenž se pak jen těžce zvedal z ledu. Po následném přezkumu u videa pak sudí amerického útočníka vyloučili na pět minut. Tuto dlouhou přesilovku ale Češi nakonec neyvužili, přestože možností v ní měli hodně. Nejdříve byl blízko ke gólu Krejčí u pravé tyčky po Hertlově střele, ale puk se tehdy za Swaymana nedostal. Za chvíli pro změnu střílel Hronek, přičemž pak se snažil dorážet Černoch. Následně se puk dostal ke Krejčímu, který viděl odkrytou klec a pálil, ale v cestě do branky puku zabránil Peeke v brankovišti. Po té dlouhé početní výhodě na druhé straně z levého kruhu vystřelil Boldy, ale ten Vejmelka nepřekonal. Pak se opět představila spolupráce Krejčí s Pastrňákem, jenž byl nikým nehlídán u pravé tyčky americké branky, gólman Swayman se ale stilhl přesunout. Další obrovskou příležitost měl až Gaudett, jenž se před odkrytou klecí dostal ke skákajícímu puku, ale neuspěl. Po další z amerických střel a nešťastnému odrazu od Jordánovy brusle dostal do obličeje pukem Hronek, jenž musel do kabin na ošetření. Následovala americká přesilovka, během které po rychlé kombinaci mohl zakončovat z brankoviště Jones, Šimek ale výečně zasáhl hokejkou. V oslabení se pak ocitl v šanci Flek, ale jeho střela tatkéž úspěšná nebyla. Jak se blížil konec, Američané se rozhodli hrát bez gólmana. V této power-play mohl zápas poslat do prodloužení Hartman, jenž se tehdy netrefil do prázdné branky. Neuspěl pak se vým pokusem z pravého kruhu ani Tynan. Američanům se do závěrečné sirény skórovat nepodařilo a mohla tak naplno vytrysknout česká radost nejen z výhry, ale i z postupu do čtvrtfinále

Konečný výsledek zápasu MS v hokeji 2022 ve Finsku (23.5.2022):

Skupina B (Tampere):

ČR - USA 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)Branka a nahrávka: 8. Blümel (H. Zohorna). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Ingram - Chaput, Van Oosten (všichni Kan.). Vyloučení: 3:1, navíc Bellows (USA) 5 min. Bez využití. Diváci: 5270

Úvodní sestavy:

USA: Swayman (Mann) – Megna, Se. Jones (C), Schmidt (A), Peeke, Hughes – Hartman, Galchenyuk, Boldy – Kuhlman, Bellows, Tynan – Meyers, Farrell, Gaudette – Lettieri, Lafferty, Watson (A) – Hayden. Trenér: David Quinn

Česko: Vejmelka (Langhamer) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka (A), Šimek, Sklenička, Jordán – Pastrňák, Krejčí (A), Červenka (C) – Blümel, Hertl, Zohorna – Smejkal, Kämpf, Vrána – Špaček, Stránský, Flek – Černoch. Trenér: Kari Jalonen

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 24 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy