Změny na trenérských postech v extralize. Rulík míří do Pardubic, Čihák do Boleslavi

Tato sezóna extraligy 2021/22 se blží ke svému konci a proto není divu, že řada klubů už myslí na tu sezónu příští, tedy na sezónu 2022/23. Neshánějí nejen posily do kádru, ale i nové hlavní kouče. To byl třeba případ Pardubic, u kterých po sezóně skončil celý realizační tým v čele s Richardem Králem a dlouho se nevědělo, kdo bude jeho nástupcem. Až v úterý přišla zpráva o tom, že na východ Čech přicbhází Radim Rulík, dosavadní kouč Mladé Boleslavi, se kterou se letos dokázal dostat mezi nejlepší čtyři týmy v play-off. Není tak proto divu, že Středočeši taktéž rázem hledali trenéra a taktéž už ho našli. Stal se j ím pro změnu dosavadní královéhradecký asistent Ladislav Čihák.

Co se týče šestapadesátiletého stratéga Radima Rulíka, tak ten podepsal s pardubickým vedením dvouletý kontrakt s opcí. "Dostal jsem nabídku. Z mé strany to nebylo rozhodnutí ze dne na den, protože jsem si potřeboval vše nechat projít hlavou. Rozhodlo, že jsem v Boleslavi, kde jsem byl maximálně spokojený, byl čtyři roky. A já vždy, když jsem byl u týmu pátou sezonu, tak to nebylo ono. A nechtěl jsem to zopakovat v Boleslavi. Vše jsem zvážil a rozhodl jsem se, že je ideální čas se rozhodnout pro změnu," nechal se slyšet Rulík na úterní tiskové konferenci.

Spolu s ním se jí zúčastnil i samotný majitel Dynama Pardubice Petr Dědek. Ten prozradil, proč byl nový trenér představen až nyní, když bývalý realizační tým skončil již po neúspěchu v předkole. "Cesta hledání nového trenéra Dynama byla trošku trnitá. Jsem rád, že Radim je tady s námi a podařilo se nám získat trenéra, který má za sebou úspěchy. Má úspěchy, jako člověk je výborný a z toho mám velkou radost. Věřím, že s námi bude celou dobu smlouvy a pomůže nám k našim cílům, které jsme si stanovili," řekl.

Dosavadní pardubický hlavní trenér Richard Král bude k vidění na padubické lavičce nadále, ovšem už v roli Rulíkova asistenta. Dalším jeho pobočníkem pak bude Marek Zadina, jenž nyní asistujeb Václavu Varaďovi v Třinci.

Připmeňme, že Rulík v minulosti prošel již několika extraligovými mužstvy. Stál u kormidla v Karlových Varech, Plzni, ve Znojmě, v Chomutově, ve Spartě či v Litvínově. Právě s Litvínovem dokráčel v roce 2015 k jeho historickému titulu. Vedle toho bvšak má i trenérské zkušenosi ze zahraničí, když působil v Omsku či ve Lvu Praha v tehdejší ruské superlize, v současné KHL. A nejen na klubové úrovni předával hráčům cenné rady. V minulosti pracoval i pro seniorskou a juniorskou reprezentaci. Před 22 lety pak byl po boku Jaroslava Holíka u úspěchu juniorské reprezentace, která tehdy zskala zlato. Asistoval pak i Vladimíru Růžičkovi taktéž na zlatém seniorském mistrovství světa v roce 2005.

A pro juniorskou reprezentaci bude pracovat Rulík i během svého působení v Pardubicích. S největší pravděpodobností by měl totiž nahradit končícího Karla Mlejnka u reprezentantů do 20 let a východočeský klub tomu nebude nikterak bránit.

Dědek dal pak jasný cíl pro Rulíka. Přímo po základní části postoupit s Pardubicemi v příští sezóně opět do play-off a ideálně v něm dokráčet pro medaili. "Byli bychom rádi, aby to při stoletém výročí (od založení klubu) zacinkalo," připomněl Dědek blížící se klubové výročí.

Mladou Boleslav převezme po Rulíkovi Ladislav Čihák

Už v úterý se v kuloárech skloňovalo jméno Ladislava Čiháka jako nového kouče Mladé Boleslavi, to se nakonec ve středu potvrdilo. Pro tohoto stratéga to bude teprve jeho druhé angažmá, ve kterém povede jako hlavní trenér extraligový klub. V sezónách 2018/19 a 2020/21 totiž vedl coby hlavní trenér Plzeň. Právě v tomto západočeském klubu dlouho před tím působil jako asistent.

Naposledy působil jako asistent Tomáše Martince v Hradci Králové, se kterým se mu v této sezóně sice podařilo vyhrát základní část a tudíž Prezidentský pohár, ve čtvrtfinále play-off ale následně Východočeši nestačili na Mladou Boleslav.

A právě do tohoto ambiciózního středočeského klubu Čihák nyní přichází. S mladoboleslavským vedením se dohodl na dvouleté spolupráci s opcí a má za úol tento klub dovést kopět k bojům o ligový titul.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Hokej, ilustrační fotografie.

Vicemistrovi extraligy Hradci Králové hrozí trest. Tři hráči během semifinále dopovali

Hokejisté Hradce Králové Kevin Klíma, Graeme McCormack a Martin Štohanzl byli v úterý vyřazeni z kádru tohoto východočeského účastníka tuzemské nejvyšší hokejové soutěže na základě pozitivních výsledků testů na zakázané látky. U všech tří se totiž objevila látka patřící mezi stimulanty, který však byl doplňkem stravy. Vedle trestu pro klub hrozí hráčům zákaz činnosti až na čtyři roky. 

Více souvisejících

extraliga, hokej ČR HC Pardubice BK Mladá Boleslav hokej

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 32 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 3 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

Zdroj: Komerční článek

Další zprávy