Konec nebezpečným pádům v cyklistice? UCI zavádí ochranné ploty a nejen to

Letos v srpnu šokoval nejen cyklistickou veřejnost dojezd závodu Kolem Polska, kdy cyklistu Fabia Jakobsena potkal takový pád, který ho málem stál i život. Není tak divu, že se poté rozhořela debata o bezpečnosti cyklistů a tak tento moment přiměl Mezinárodní cyklistickou unii (UCI) k reakci. V pátek dala na vědomí, že zavede do nadcházejících sezón nová opatření, jednak se zavedou nové standardy pro ochranné ploty a kromě toho si dává UCI za cíl zlepšit svou komunikaci s cyklisty. Také byl pak schválena nová opatření při situcích, kdy dojde u cyklistů k otřesu mozku.

Hned čtrnáct nových opatření, které by měly vést k větší ochraně cyklistů při závodech, představila v pátek UCI. Mezi nimi například zavedení nové pozice bezpečnostního manažera v UCI a s ní spojenou povinnost pro organizátory, aby takovoutu osobu na svých akcích jmenovali a následně ji i vyškolili. Pracovní skupina UCI, jejíž členové jsou zástupci jak samotných jezdců, tak i pořadatelů, taktéž stanovila standardy pro ochranné ploty především v těch etapách, ve kterých se mohou očekávat hromadné spurty.

Dále se tato pracovní skupina na svém pátečním zasedání dohodla i na vytvoření databáze nehod, stejně jako na využívání moderních technologiích k tomu, aby se včas díky nim upozornilo na možné problémy na trase. Vedle toho si UCI dává za cíl lépe komunikovat s cyklisty, neboť právě ti ji v otázce bezpečnosti vyčítali liknavost.

Platí již také nová pravidla při případech, kdy si cyklista přivodí otřes mozku. UCI totiž vydala nové pokyny, podle nichž se budou muset členové jednotlivých týmů školit. To by jim mělo pomoct při odhalování příznaků otřesu mozku. Pravidla navíc obsahují konkrétní body, díky kterým půjde lépe už jen z chování závodníků poznat, zda má otřes mozku či nikoli.

Během letošního roku bylo těžkých pádů cyklistů hned několik, které nakonec donutily UCI v tomto směru reagovat. Nestal se pouze ten nejostřejší párd Jakobsena v závodě Kolem Polska, kdy ho v závěrečném spurtu v plné rychlosti odstrčil do bariéry Dylan Groenewegen, ale třeba i během samotné Tour de France utrpěl otřes mozku Romain Bardet. Ten, i když se očividndě skoro neudržel na nohou, etapu nakonec dokončil.

Další tvrdý incident se stal Remcu Evenepoelovi v závodě Kolem Lombardie. Ten v jednom z těžkých sjezdů tehdy přepadl přes zítku a zlomil si tak pánev. Ve stejném závodě si pak zlomeninu klíční kosti přivodil Maximilian Schachmann poté, co ho srazilo auto, které tam v tu chvíli nemělo vůbec být.

Související

Cyklistika, ilustrační fotografie.

Přelomový vynález dnes slaví svůj den. Jízdní kolo je s námi už stovky let

Od roku 2018 je třetí červnový den Světovým dnem jízdního kola. Má mimo jiné zvýšit popularitu cyklistiky a jízdního kola coby ekologického dopravního prostředku, který může i díky cenové dostupnosti využívat většina lidí na celém světě. Jízdní kolo patří mezi přelomové vynálezy s dlouhou historií, jezdí se na něm již déle než 200 let! 

Více souvisejících

Cyklistika

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy