LOH 2024: Ani Vadlejch českou medailovou sbírku nerozšířil. Pákistánec překvapil olympijským rekordem

Na čtvrtá a další místa v Top 10 si už česká olympijská výprava na právě probíhajících hrách v Paříži zvykla, ale pokud se o nějakém čtvrtém místu může říct, že je tím nejcennějším, bylo by to asi čtvrté místo oštěpaře Jakuba Vadlejcha. Tomu s jeho pokusem 88,50 metru jen o čtyři centimetry unikla medaile. Tak kvalitní finále oštěpařů tu dlouho nebylo a postaral se o to především Pákistánec Aršad Nadím, jemuž se povedlo hodit oštěp do vzdálenosti 92,97 metru, čímž tak zaznamenal nový olympijský rekord a zajistil si olympijské zlato.

Jakub Vadlejch se snažil přinejmenším obhájit bronzovou medaili z minulých Her v Tokiu, na kterou by určitě nynější vzdálenost 88,50 stačila (mimochodem, hodil jen patnáct centimetrů méně než letos na světovém šampionátu v Římě, kde získal zlato), ale tentokrát to stačilo na to být nejlepším Evropanem. Před něj se totiž seřadili ještě další tři mimoevropští závodnici. V boji o bronz ho dokázal ještě přehodit Anderson Peter z Grenady.

Cílení na zlato a stříbro, to tentokrát bylo nad Vadlejchovými možnostmi. O zlato se po druhém pokusu Pákistánce Nadíma nemusel snažit vlastně už nikdo, jelikož jeho hod do vzdálenosti 92,97 metru vyrazil dech všem natolik, že na něj nikdo nedokázal reagovat. Zvlášť když k tomu, aby překonal Pákistánce, který před olympiádou závodil jen jednou doma v Pákistánu, potřeboval každý z jeho soupeřů předvést osobní maximum. Zajistil tak první zlatou medaili pro svou zemi, o kterou se nepostarali pozemní hokejisté.

Na druhém místě končil Ind Níradž Čopra, který musel poprvé ve své kariéře přehodit 90 metrů k tomu, aby dokázal vyhrát zlato. Nepodařilo se mu to a tak s hodem dalekým 89,45 metru bere stříbrnou medaili.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži Jakub Vadlejch Atletika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Orbán se rozčiloval nad pomalou pomocí EU. Ta už ale je na cestě, Česku připadnou dvě miliardy

Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek dopoledne kritizoval Evropskou unii za nedostatečnou rychlost pomoci po povodních. Ve skutečnosti ale už je uvolněno deset miliard eur, z toho dvě půjdou České republice.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy