LOH 2024: Tyčkařka Švábíková se postarala o překvapení. Do finále prošla z děleného prvního místa

Přestože se více z řad českých atletů čekalo v rámci pondělního dopoledního programu letních olympijských her v Paříži spíše od běžců, tak trochu ve stínu se o nejlepší zprávu pro českou výpravu během tohoto atletického bloku postarala olympijská debutantka, tyčkařka Amálie Švábíková. I když pořadatelé vytyčili kvalifikační limit do výšky 470 cm, nemusela ho k potřebě postupu do finále nakonec skočit. 

Podivuhodná byla kvalifikace ženské tyčky. Proč? Vedle výšky 440 cm se skákalo totiž i 455 cm, což ze startovního pole dokázalo jen dalších pět tyčkařek, a protože debutující Češka Amálie Švábíková zaznamenala na obou výškách vždy úspěšné první pokusy, jde do finále z děleného prvního místa. 

Z původně zamýšleného kvalifikačního limitu 470 cm se stal cár papíru, když jen jedenáct atletek přeskočilo 455 cm, a protože hned devět atletek skončilo na výšce 440 cm a skončily tak všechny na 12. místě, sudí rozhodli je díky stejnému zápisu poslat všechny do finále. Z původně zamýšleného dvanáctičlenného finále diváky čeká až dvacetičlenné finále tyčky. 

Doplatila však na to především britská tyčka. Už na 440 cm nečekaně ztroskotala Britka Holly Bradshawová, držitelka bronzové medaile z posledních Her v Tokiu, na které po kvalifikaci byly vidět slzy, a uvedla, že to byl její poslední závod v kariéře. Překvapivě se pak přes svou základní výšku 455 cm nedostala další Britka Molly Cauderyová – nejlepší tyčkařka sezóny mající své maximum ve výšce 492 cm.

Mezi běžci se nedařilo překážkářce na čtvrtce Nikoletě Jíchové, která nevyužila oprav a nejenže nepostoupila, ale zároveň se nepřiblížila ani svému nejlepšímu osobnímu času 54,59. S ním na letošním evropském šampionátu v Římě skončila čtvrtá. 

Na hladké čtvrtce měla Česká republika hned trojí zastoupení v rozbězích. Přestože ze tří Češek byla nejrychlejší Lada Vondrová, její čas 51,80 ji umístil na celkové až 32. místo. Tereza Petržilková se zase pro změnu dostala poprvé v této letní sezóně pod 52 sekund. Lurdes Gloria Manuel  - česká nová sprinterská naděje – ve svém rozběhu bohužel zůstala za očekáváním, když doběhla v čase 52,20. Nyní se tak bude soustředit na opravy, stejně jako Petržilková s Vondrovou. Rozběh na čtyřstovce za sebou i Matěj Krsek, jemuž na postup i přes vylepšení osobního maxima chybělo třináct setin.

Opravy pak čekají i na překážkáře Víta Müllera, jehož jedním ze soupeřů byl i Nor Karsten Warholm – světový rekordman z olympijského Tokia. Müller v tomto rozběhu zaostal o víc než vteřinu za svým rekordem z letošního republikového mistrovství ve Zlíně.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži Atletika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy