Slovensko se raduje z první lyžařské olympijské medaile. Slalom žen ovládla Vlhová

Ve středu se olympijské medaile a hned olympijského zlata dočkali naši východní sousedé ze Slovenska. A to zásluhou alpské lyžařky Petry Vlhové, která dokázala vyhrát pekingský slalom a potvrdila tak, že je v této disciplíně v rámci Světového poháru nejlepší. Po prvním kole však figurovala až na osmé pozici. Jediná česká reprezentantka, která postoupila do druhého kola, Martina Dubovská nakonec celkově skončila třináctá.

První kolo se Petře Vlhové nevydařilo úplně podle představ. Bylo znát, že má z olympijsjké tratě respekt a nakonec bylo osmé místo to její výchozí pro druhé kolo. Tam trať stavěl její trenér Mauro Pini a zřejmě to nakonec rozhodlo, že zvládla druhé kolo Vlhová nejlépe. Před svou druhou jízdou ztrácela na tehdy první Němku Dürrovou až 72 setin, protože ale druhé kolo od začátku jela na doraz, bylo z toho po druhém kole vedení.

Nakonec pouze Katharina Liensbergerová z Rakouska byla nejblíže k tomu, aby Vlhovou sesadila z trůnu, ale závodnice, která skončila po prvním kole sedmá, se mohla i tak radovat ze stříbrné medaile. Bronz pak putuje do Švýcarska zásluhou Wendy Holdenerové. Dürrová, která jela ve druhé kole jako poslední, nakonec skončila na pro ni smutném čtvrtém místě.

Co se týče české reprezentantky Martiny Dubovské, tak ta v součtu obou kol ztratila na vítězku Vlhovou 2,05 sekundy.

Noční můra Shiffrinové

Stejně jako v obřím slalomu, tak i tento slalomuž první kolo nedokončila favotka z USA Mikaela Shiffrinová. Tato vítězka dvou slalomů v letošní sezóně Světového poháru zase sáhla k odvážné taktice, což se jí opět vymstilo.

"Od začátku jsem do toho šla. Trochu jsem podklouzla v jednom oblouku a prostě jsem nebyla připravená na nějakou takovou chybu. Plánovala jsem jet tu nejagresivnější, nejobtížnější linii. Ale také jsem věděla, že je ta nejrychlejší. Nezvládla jsem ani pět branek. Cítím se příšerně. Ale to přejde." nechala se slyšet pak v cílovém prostoru v rozhovorech pro média závodnice, která dobrou polovinu 1. kola jen smutně seděla na okraji svahu a vůbec se jí nechtělo přesunout se do cílového prostoru.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda Lyžování

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy