Po Perušičovi měl v Tokiu pozitivní test i kouč beachvolejbalistek Nausch

Třetí pozitivní test na koronavirus měl v české výpravě na olympijských hrách v Tokiu trenér plážových volejbalistek Simon Nausch. Kouč Markéty Nausch Slukové a Barbory Hermannové zamířil podle tiskové zprávy Českého olympijského týmu po potvrzení nálezu PCR testem z olympijské vesnice do izolace.

V týmu beachvolejbalistů jde o druhý případ. V izolaci je už volejbalista Ondřej Perušič, u něhož nákazu odhalily v neděli každodenní testy v olympijské vesnici. Jako první se onemocnění covidem-19 objevilo po příletu do Japonska u nejmenovaného člena realizačního týmu.

Nauschovy svěřenkyně dnes absolvovaly další testy a zatím jsou negativní. "V tuto chvíli nemáme žádný další potvrzený případ. Holky procházely testy dneska ráno. Už bychom měli výsledek, pokud by byl pozitivní," řekl na on-line tiskové konferenci šéf výpravy Martin Doktor.

Hermannová s Nausch Slukovou tak budou moci i jako takzvané "blízké kontakty" trénovat, i když ve zvláštním režimu. "Blízké kontakty mají oddělené tréninkové sloty a oddělenou dopravu. Nesmějí chodit do jídelny, musí si zajišťovat stravu donáškou," popsal Doktor a dodal, že v tomto režimu by mohly plážové volejbalistky případně i nastoupit do turnaje, pokud zůstanou negativní.

Mohly by tak dopadnout lépe než jejich mužští kolegové. Perušičovi totiž hrozí, že kvůli povinné karanténě nestihne spolu s Davidem Schweinerem úvodní zápas olympijského turnaje, do něhož by měli vstoupit 26. července. Vedení výpravy prověřuje možnosti přeložení úvodního zápasu.

"Vzhledem k předchozím případům v našem týmu jsme se snažili být extrémně opatrní, bohužel to nezafungovalo. Ale já jsem skutečně rád, že jsem v izolaci dřív, než bych mohl ohrozit účast někoho jiného na hrách," uvedl v tiskové zprávě olympijského týmu Nausch.

Česká výprava nyní spolupracuje s organizátory her na podrobných opatřeních včetně sebeizolace možných blízkých kontaktů. "Nakazit se může kdokoli, rozhodně nejsme v podobné situaci sami. Alespoň je znát, že pravidelné testování funguje a zachytí pozitivní případy hned v počátku. Je to pro nás nepříjemné, ale vypořádáme se s tím," řekl Doktor.

Z vládního speciálu, který do Tokia vyrazil v pátek z Prahy, je nyní v karanténě osm členů české výpravy. Žádní sportovci mezi nimi nejsou, ale i jejich fungování v olympijské vesnici se to dotýká. Byli rozděleni na jednolůžkové pokoje a mají doporučeno se co nejvíce izolovat od ostatních. "Nabádáme je, aby zůstávali co nejvíce na pokojích. Není to jednoduché," vysvětlil Doktor. Vzhledem k okolnostem je podle něj nálada v týmu dobrá. "Není to tak, že by se tady sportovci hroutili, to se neděje," ujistil.

Společných aktivit je ale zatím málo. "Je tady skupina, které jsme doporučili, aby se separovala. Postupně sportovci přijíždějí a zatím nebyla ani moc příležitost se potkat. Máme připravené šipky a stolní tenis, ale musíme vydržet. Máme pár kritických dnů," dodal Doktor.

Všichni nakažení členové české olympijské výpravy jsou v dobrém stavu. "V žádném případě nechci dotyčné nazvat pacienty. Jsou v izolaci, nejsou ve zdravotnickém zařízení. Necítí žádné potíže. Nemají teplotu. Musejí si měřit saturaci. Žádné klinické potíže nemají," řekl šéflékař olympijského týmu Jiří Neumann. Perušičovi do izolace dopravilo vedení týmu míč a další cvičební pomůcky. "Ale není to jednoduché. Musí se dát žádost a teprve pak nám povolí, abychom nechali něco na recepci hotelu," dodal Doktor.

Související

Markéta Sluková s manželem.

Nausch Sluková je v Tokiu dalším českým sportovcem pozitivním na koronavirus

Markéta Nausch Sluková je třetí z českých sportovců a druhá zástupkyně plážového volejbalu na olympijských hrách v Tokiu s pozitivním testem na koronavirus. Stejně jako všechny předchozí čtyři případy přiletěla do dějiště leteckým speciálem. Informaci zveřejnila agentura zastupující hráčku Sport Invest.
Plážový volejjbal - ilustrační foto

Na olympiádě v Riu se představí i Sluková s Hermannovou. Beachvolejbalistky vyhrály v Soči nad Číňankami

Soči - Na nadcházejících Letních olympijských hrách v brazilském Riu de Janeiro se mimo jiné představí i české plážové volejbalistky Markéta Sluková a Barbora Hermannová. Obě sportovkyně si zajistily letenky do dějiště díky tomu, že zvládly kvalifikaci, která se konala v těchto dnech v ruském Soči. V neděli totiž porazily čínské duo Süe Čchen, Sia Sin-i v tzv. zlatém setu 15:12, díky čemuž tak celkově Číňanky porazily 2:1 na zápasy.

Více souvisejících

Markéta Sluková (volejbalistka) Olympijské hry 2021 (Tokio)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 14 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 3 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

Zdroj: Komerční článek

Další zprávy